epoxi smola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

svaka cast nisam znao
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ma da japanci imaju laser koji ne pali pa ajd donekle normalno, AL ovo be svajcarci....... MA otiso ovaj svet u k......
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nije mi jasno sta se reze laserom? Daske su ziva ivica. Ja bih utore ukopao frezerom pa poslije staklo iscrtao po tome. Nekako mi lakse izgleda... Bar ako se staklo moze precizno izrezati kao na snimku
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Prosto laser sve reze I kopa. I nemoze prostije brze i kvalitetnije
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Moze li ikako drugacije da se sece staklo krivolinijski sem laserom?
Radi li to iko,Bg i okolina....?
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Pavle pancevo ako jos postoji
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nikola - Pogledaj snimak, rekao bih da sve i jedan staklar moze
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa snimkom je sto da bi ovako sekao staklo, ono mora da bude "obicno".
A za ovakvu namenu ono ne sme da se koristi vec mora da se koristi kaljeno staklo, koje koliko znam ne mozes ovako da seces.

Drugi problem je sto je linija secenja na snimku prilicno "prava" to jest nema velikih krivina kao na slikama. Sve krivine su blage i prate jedan pravac, nema ostrih zaokretanja i skoro pod 90 stepeni ko sto ima na slikama.

Ako bi se radilo u "napravi kako znas" varijanti, ja bih prvo isekao staklo (cime god da se sece), po krivini koja je priblizna konturi daske.
Kada to staklo postavis na dasku (daske) prodjes finim nozem (recimo exacto skalpel), po ivicama sto ti ostavi jako precizan trag dokle ce staklo ici, grubo skines masu glodalicom, a onda se polako doteruje dletom.

Ono sto mene cudi je da staklo ne pukne vremenom od rada drveta.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kaljeno staklo uopste ne moze da se sece posle kaljenja. Svo secenje i oblikovanje se radi pre kaljenja, sa tim da bi trebalo i da se uacunaju dilatacij prilikom kaljenja. Bilo kakva dublja ogrebotina, ili pokusaj secenja posle kaljenja, zavrsava u gomili sitnih staklica, posto staklo rasture unutrasnji naponi.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja bih stavio obično (ili ono u boji). Dok god da nije velika površina i naslonjeno je na utore ne bi trebalo puci osim u ekstremnim situacijama. Ne razumijem se previse u staklo, ali znam da smo uvijek stavljali staklene ploče na stolove naslanjajuci ih na samo 4 gumene podloške. Dok ne sjednes na njega, ok je. A sad, što se krivina tiče, ne vjerujem da bih pretjerivao. Mozda cak ni kao onaj na slici. Vazno je da staklo ima izgled rijeke, niko nije rekao koje :)
Urezivanje prvo u drvo je laksa varijanta, tj brza. Prodjes frezerom i to je otprilike to. Draze mi je na se staklar napati nego ja :D
Ako ploce pricvrstimo sa po samo jednim vijkom na bočnim (kracim) stranama, sirice se gdje ima manje otpora - van. Tako da to znaci da staklo ne bi trebalo pricvrsivati na ploče? Ili mozda silikonom? On ima malo lufta...

Br. ubijedjen sam da sam vidio da se kaljeno staklo reze. Mozda grijesim, ne mogu se sjetiti tacno...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Heh... pati se staklorezac al ti imas problem ako se staklo ne uklapa lepo u dasku :)
A kod ovakvog komada izrada sigurno nije jeftina, tako da se isplati malo zezanja. Nije to ni blizu toliko posla koliko izgleda na prvi pogled.

Hmmm... da. Ako se odgovarajuce poveze daska sa ramom mogao bi da se kompenzuje rad drveta.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj koji sece kaljeno staklo [posle kaljenja je genije, i namlatio bi pare u svetu.

Kaljeno staklo se dobija tako sto se staklo stvarno kali. No kaljenje stakla je drugacije od kaljenja celika, posto se ovde radi samo u pravljenju unutrasnjih napona u staklu, koji povecavaju cvrstinu staklene ploce, ali i prave staklo sigurnosnim, tj, pilikom loma, staklo se lomi u sitne komade, upravo zbog unutrasnjih napona.

Postupak je prost, staklo se zagreje plamenicima, celom povrsinom, pa ohladi vodom. Prilikom zagrevanja, staklo se prosiri, kada se spolja naglo ohlladii, spoljna povrsina zadrzi dimenzije. Unutrasnjost se hladi sporije, i tezi da se vrati u prvobitnu dimenziju. Upravo ova razlika izaziva unutrasnje napone, koji povecaju nosivost stakla. No, kada se spoljni sloj osteti, unutrasnji naponi dovode do loma stakla u vrlo sitne komadice, posto unutrasnjost onda moze da se skupi, i prakticno pocepa staklo.

Znam nekoliko slucaja u kojima se "dizajnirana" vrata od kaljenog stakla zatvaraju lancem i katancem, zato sto je neki "dizajner" zaboravio da predvidi rupu za bravu, a kada je staklo jednom okaljeno, vise nema nikavog busenja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mbole - znaci standardna prica. Samo umjesto zidara i keramicara krivis staklara :D

Br - vjerovatno jesam pogrijesio... sad me kopka sta sam vidio da sjeku...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda laminirano? Ono je takodje sigurnosno, ali po sasvim drugom principu.
Takodje nije jednostavno kao kod obicnog, ali je moguce, za razliku od kaljenog.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Dzaba, ne mogu se sjetiti...
Nasao sam uputstvo kako se pravi ovakva ploca. Nije nesto precizno, ali ako koga zanima mogu postaviti
Post Reply