Posto kujna
Nikola, pa ovo sto pises je upravo da cena rada nije vezana sa cenom materijala.nikola28 wrote:Sasasasa je objasnio ono sto ja nisam uspeo-za 80 % kuhinja imam spremljene cene jer je 80 % kuhinja u rangu od 240 evra jer ljudi nemaju para....za skuplje kuhinje dodam materijal a ruke otprilike ostaju iste...otprilike...
Cini mi se da si ti napisao da ti je ustvari cena rada 25 Eur po kvadratu plakara.
I to samo donekle pije vodu, posto plakar moze da bude sa tri police i dve sipke, ali moze da bude i sa 50 malih polica na izvlacenje... ali je daleko bolje od cene vezane za materijal.
No posto radite uglavnom jeftine/jednostavne za izradu/slicne elemente to pije vodu.
Ti ces ga naplatiti tih 25 po kvadratu, i ako su vodjice od 30 evra i ako su vodjice od 300 evra. I ako je kvadrat tog univera 10 evra i ako je 30 evra. I po meni je to sasvim normalno. Kako ti je onda cena rada vezana za cenu materijala? Neces ga nplatiti 75 evra po kvadratu ako je univer tri puta skuplji.
Kole...
Ako vec imas standardne elemente u programu, zasto je problem da imas i cenu izrade za taj standardni element? Bem mu misa... potrudio si se da ucrtas svaki sraf, vodjicu, sarku... upisujes cene za njih svaki put zavisno od toga koji su, al nisi upisao cenu ugradnje te sarke, a ona je ista bez obzira dal je sarka od 3 ili od 30 evra. U sustini jednom saberes koliko ima sarki, vodjica... cega vec na tom tvom standardnom elementu, i koliko kosta da ti to sve zajedno ugradis i gotovo. Ko da imas jos jedan komad okova koji se zove "izrada". Dalje program sam racuna.
Realno, ima mozda 20-tak tipicnih elemenata (verovatno ni toliko). Za netipicne, dodajes/oduzimas "odokativno".
Neko je pomenuo da bi predracun bio ogroman, i da bi trajalo jako dugo...
Najpre.. ne pravis predracun tako sto na njemu pises "ugradnja 22 sarke: toliko para". To musteriju ne interesuje.
Ako vec pises, pises: izrada kuhinje toliko ili pises cenu kompletne kuhinje, ili rastavljeno po elementima ali sa vec ugradjenom cenom rada za svaki element...
Drugo, ko sto vec napisah, imas tipicne elemente i vec znas kolika je cena rada za donji sa vratima i jednom policom, sa tri fioke, sa 5 fioka, za gornji sa jednim vratima, sa dvoja vrata...
Ne racunas svaki put: 12 srafova po 5 dinara, 6 vodjica po 10...
Kako ti dolazis do svoje cene izrade, musteriju ne interesuje.
Njega interesuje krajnja cena izrade, odnosno krajnja cena kuhinje.
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Prvo svaka chast za temu
screen grab
enormne su razlike u materijalu da bi se cena rada ( procentualno ) vezivala za isti .
Ako je cela kuhinja od univera ( strana br 2 ) gde firma sece ivericu , kantuje, bushi za sharke i prevozi materijal onda bi chini mi se najrealnija cena
bila vec pomenutih 10EU po rucici ( naravno broje se i otvorene police , kao i ugaoni elementi x2 )
I ovako bi se ostvarila dnevnica od 60-70EU
PozZz . . .

potpisujem ,mbole wrote:. . . . . . . . . . . . . . razlika cene materijala moze da bude drasticna.
A rad je isti.
I sto bi sad musterija taj isti rad placala vise (ili manje, sve jedno).
enormne su razlike u materijalu da bi se cena rada ( procentualno ) vezivala za isti .
Ako je cela kuhinja od univera ( strana br 2 ) gde firma sece ivericu , kantuje, bushi za sharke i prevozi materijal onda bi chini mi se najrealnija cena
bila vec pomenutih 10EU po rucici ( naravno broje se i otvorene police , kao i ugaoni elementi x2 )
I ovako bi se ostvarila dnevnica od 60-70EU
PozZz . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 26 Nov 2016 11:03, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
hmmm.... ova tema mi je dala dobar zadatak
ovo sve *pije vodu* isto je dal je element 30cm sirine il je 50cm ako je jednokrilni raditi treba na svakom elementu isto nebitno dal je ceo od belog univera il je u visokom sjaju ili bilo sta, a ako je dvokrilni jos se malkice doda posto ima jos jedna vrata da se ugrade a ko sam busi i izbuse jos dve rupe....
ps. ova racunica po broju rucica me nekako zbunjuje jer ako recimo radis 10 eura po rucici a imas dvokrilni element ispadne da si uzeo 10 evra vise a od posla na njemu samo si radio malkice vise da ugradis i taj drugi front
@mbole
imas pravo, do duse nisam bas ucrtao svaki sraf
al svi okovi su tu i sve potrebno a kad vec imam programcic koji racuna cenu materiala i okova bilo bi lepo da se potrudim i odredim cenu izrade za elemente i najmerodavnija ce biti racunica 

ps. ova racunica po broju rucica me nekako zbunjuje jer ako recimo radis 10 eura po rucici a imas dvokrilni element ispadne da si uzeo 10 evra vise a od posla na njemu samo si radio malkice vise da ugradis i taj drugi front

@mbole
imas pravo, do duse nisam bas ucrtao svaki sraf

Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Pa to i pricam sve vrememaricaiivica wrote:Aman covece, isti je i rad. Sve je to isto, 4-5-6 kutijetina sa nekakvim vratima.
Treba li dragacije da naplatis ugradnju rucice sa jednim ili dva srafa? Vi ste poludeli, tom racunicom da se neko bavi.

Nisam bukvalno mislio na bas svaki sraf, nemojmo preterivati.
Ko sto sam negde na pocetku napisao, razlaze se do nivoa koji ima nekog smisla, neces racunati "zahvatanje srafova iz kutije", "podizanje srafilice", "zavijanje srafa"

Daklem tipa:
sklapanje korpusa
ugradnja sarke
ugradnja vodjice (ili izrada fioke, posto sta ce ti vodjica ako nema fioke)
...
montaza takvog elementa.
Pri tom sve ovo je racunica za tebe, koju radis jednom za neki standardni element. Na kraju dobijes cenu izrade 20-tak standardnih elemenata, i to je bar 95% onoga sto ces raditi.
Kad izleti nesto van standarda, ili uzmi nesto slicno pa koriguj odokativno, ili izracunaj kompletno po istom sistemu. Al to radis retko, dok za najveci broj stvari treba da saberes 10-tak cifara, to jest koliko vec elemenata ima kujna.
Na sve to se dodaje neki "pausal" koji predstavlja tvoje troskove za odlazak na teren, transport svega toga, app... sigurno onaj ko se ovim stalno bavi bolje od mene zna cega tu sve ima.
Druga stvar, koja je odavno izmisljena, je da ovu cenu ne treba izraziti direktno u parama, vec kroz "norma sate". Da ne bi sutra kada se promeni cena rada ponovo preracunavao svaku cenu. Samo promenis cenu norma sata. To je jedno mnozenje vise na kraju.
Kole :tummenupp:
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
@daleko
Paa...tako to sad kod nas funkcionise, ako neko moze da izdvoji vise para tj uzeti kvalitetniji material njemu i majstor treba da uzme vise para
No ja se s tim ne slazem.... mene ne zanima dal je taj kome radim bogat il je siromasni penzioner ili sta drugo.... moj sat ili dan rada kosta toliko i toliko i za siromasnog i za bogatog i dal ja u ruci drzim sarku nepoznatog proizvodaca ili neku kvalitetnu...
edit: isto tako je i recimo sa keramicarima, njih ne zanima kakve plocice tj kolko skupe lepe njih zanima samo kolko je kvadrata i kojih su dimenzija plocice (bar je tako ovde u mom kraju)
Evo bas sad sedim i razmisljam, otvorio program pa racunam igram se
Sve ovo moze da funkcionise....
Izracuna se sklapanje korpusa,montaza ovog montaza ovog busenje toga i toga i tako do detalja za svaki razliciti element (a nema ih puno) i na kraju kad se za kuhinju dobije cena rada onda ide sledece....
Prevoz materiala do radionice (svako zna kolko ga to kosta) pa prevoz gotovog proizvoda do kupca (ma da ovo moze i gratis ipak je konkurencija velika ) i na kraju montaza isto tako svako ko se bavi ovim poslom zna kolko mu treba sati/dana za montazu istog i na tu montazu dodati neki procenat (vecinom zbog zidara) i eto je cena kuhinje
Paa...tako to sad kod nas funkcionise, ako neko moze da izdvoji vise para tj uzeti kvalitetniji material njemu i majstor treba da uzme vise para

No ja se s tim ne slazem.... mene ne zanima dal je taj kome radim bogat il je siromasni penzioner ili sta drugo.... moj sat ili dan rada kosta toliko i toliko i za siromasnog i za bogatog i dal ja u ruci drzim sarku nepoznatog proizvodaca ili neku kvalitetnu...
edit: isto tako je i recimo sa keramicarima, njih ne zanima kakve plocice tj kolko skupe lepe njih zanima samo kolko je kvadrata i kojih su dimenzija plocice (bar je tako ovde u mom kraju)
Evo bas sad sedim i razmisljam, otvorio program pa racunam igram se

Sve ovo moze da funkcionise....
Izracuna se sklapanje korpusa,montaza ovog montaza ovog busenje toga i toga i tako do detalja za svaki razliciti element (a nema ih puno) i na kraju kad se za kuhinju dobije cena rada onda ide sledece....
Prevoz materiala do radionice (svako zna kolko ga to kosta) pa prevoz gotovog proizvoda do kupca (ma da ovo moze i gratis ipak je konkurencija velika ) i na kraju montaza isto tako svako ko se bavi ovim poslom zna kolko mu treba sati/dana za montazu istog i na tu montazu dodati neki procenat (vecinom zbog zidara) i eto je cena kuhinje

Last edited by Kole-Stolar on 26 Nov 2016 14:23, edited 1 time in total.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Kole - prica skuplji materijal - skuplje ruke ima smisla kad je drvo u pitanju. Na kraju krajeva, moras uzeti u obzir i eventualne greske zbog kojih moras dokupiti jos materijala.Na tikovini bi ti obicna cijena cijena rada samu sebe pojela u dvije tri greske. Vjerujem da o tome pričaš. Isto tako, ima materijala s kojima je teze raditi, ili zahtijevaju vise pripreme, duzu obradu ...
Isto to vazi i za medijapan - neces isto naplatiti sklapanje elementa od vec presvucenog i obicnog medijapana. Obicni moras i farbati, a i to nosi znacajan rad.
Na pločastom materijalu bi trebalo imati istu cijenu sklapanja, jer ako ces ti dizati cijenu neko drugi nece...
Isto to vazi i za medijapan - neces isto naplatiti sklapanje elementa od vec presvucenog i obicnog medijapana. Obicni moras i farbati, a i to nosi znacajan rad.
Na pločastom materijalu bi trebalo imati istu cijenu sklapanja, jer ako ces ti dizati cijenu neko drugi nece...