Posto kujna

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ti si u Rusiji? Kako je tamo?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Probaj sa kalkulacijom recimo: procenat od ukupne cene materijala za kuh recimo 30 procenata (ako radis sam i na crno)plus montaza ,prevoz i eto cene
Cene materijala racunas po maloprodajnim cenama ,rabat ako imas ostaje tebi
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

LepoJeBitiFin wrote:E sad , zar nije lakse reci musteriji cenu samo za "ruke" a materijal kolko mu izadje . ( naravno odokativno mu se u prvom trenutku precizira i cena materijala )
Kad se kasnije odradi krojna lista ,ispise specifikacija okova i preda ( namenskoj) firmi znace se tacna cena (u 100din)

Na taj nacin ste se ogradili , pa on slobodno nek posle izvoljeva i menja , da li ce ABS 0.5 ili 2mm , da li ce neku deblju 40mm ili tanju 30mm radnu plocu , da li ce metalcevo , blankovo ili neko trece korito , da li ce FGV(turske) sharke ili neke sa usporivacem , koje ce klizace za fioke , da li ce rucice od 90 ili 390din . . . . . .
Neko ima 20% popusta na sve cene u maloprodaji pa mu taj model nije dobar, neko ima svoju kantericu i formatizer pa belu placa 3,5eura,...razlicite su price.
Ja sam uvek rekao da moram preracunati pa cu javiti ali sam racunao samo kada je nesto bas specificno. Meni se matematika po metru duznom pokazala sasvim prihvatljiva a stedi vreme.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Kako je ovde pita sasasa. Moze da se zaradi al mi je u startu bilo potrebno mnogo para i zivaca
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Fini,skoro su kolege ovde kompletirali kuhinju pa isli u Bec da je ugrade...cena oko 450 evra po duznom metru-sve Blum i iverica visoki sjaj...znam i za keramicare koji su isli u Bon da rade plocice kod nasih gastarbajtera...
Meni je najbolja racunica koju je Art pomenuo- 30% na materijal...ili 50 ;)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

na kraju uvek ispadne 50 ili se ne isplati raditi .na drvo 100 manje vise zavisi od posla :D
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bas tako. Bez 50% nije moguce opstati ako ti je to posao
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Na drvo bez 200% se ne isplati...mislim na komplet,sa lakiranjem....
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Lakiranje se posebno obracunava ,retko ko radi komletne kuhinje od drveta.tako da je tu u pitanju front i vidljiv deo kuh ,ja obracunavan sve posebno plocasti materijal, front ,lakiranje .Mada sam sve radim (nije ni cena lakiranja uvek ista razne tehnike farbanja razne cene :D)

Mada bilo bi najbolje to sve obracunavati onako kako i tereba po radnom casu plus... ,ali tu predhodi normiranje....neka ustaljena proizvodnja...primeren alat i masine ...
za male stolare daleko od stvarnosti u srbiji gde se nezna ni cena rada za jednog majstora stolara ::neznam::
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odavno sam zagovornik toga da je cena odredjena u procentu cene materijala potpuno besmislena.
Taj nacin formiranja cene su smislili oni koji o stolariji nisu imali pojma, vec su do juce bilii salterski sluzbenici, pomocnici magacionera...

Ti prodajes svoj rad. A on uzasno malo zavisi od toga dal univer koji koristis kosta 10 ili 50 eur/m^2, dal sarke kostaju 2 ili 20 evra. I obicno je upravo obrnuto, sa skupljim materijalom ti je lakse da radis.

Ali, kad ne znas za sta ti treba koliko vremena da ga uradis... onda se izmisljaju sistemi koji veze sa stvarnoscu nemaju.

Naravno... to kako ti formiras cenu, musteriju ni na koji nacin ne interesuje. Nju zanima koliko ce da je kosta kuhinja i sta bi mogao da upakuje u cenu koju moze/hoce da plati.

Drugo, ako se radi o iole kvalitetnijem materijalu, sa sisstemom koj je zasnovan na tvom radu, bices jeftiniji od konkurencije koja barata sa nekim procentom od cene materijala.

A nije uopste komplikovano. Bar kada je glupava kuhinja u pitanju.
Samo treba razloziti stvari.
Da se napravi korpus treba toliko vremena * broj korpusa
Da se ugrade vrata, toliko * broj vrata
Da se ugradi fioka, toliko * broj fioka
...
Cena sata je tolika.
Pomnozi...

Dodaj ili oduzmi nesto u zavisnosti od toga dal je zid kriv pa moras da ukrajas, dal je nesto ekstra gabarita pa moras da vodis jos jedenog radnika, dal nosis na 8 sprat tablu od 4 metra posto ne moze da stane u lift, dal imas neke "muzicke zelje"...

Sta je tu komplikovano?

Imas sa sobom dezene, imas par uzoraka razlicitog univera (mislim na razlicit kvalitet same ploce), razlicitih okova i znas cene ...
Musterije se odluce sta otprilike zele, i imas sve elemente za ponudu.
naravno to uvek moze da se doteruje (tipa, aha, a ako bi uzeliove kvalitetnije sarke... ili sta vec koliko bi onda bilo)
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Nikad nisam racunao na procenat, to je totalno glupo. jednostavno ne radim nista jeftino ili kako se kaze ekonom klase. Normalno da je na pocetku bilo tesko naci dobtrostojece klijente ali je jedno izlaganje na sajmu pokrenulo posao u dobrom smeru. U principu treba raditi samo kvalitetno i dobro naplacivati jer svuda judi bez para jeftin namestaj kupuju u ikei ili Hoffu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
kao da si mene slusao :stolt:

treba biti kvalitetan i skup.

ljudi koji nisu spremni to da plate -to nisu tvoje musterije.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ja sam uvek isao na 50% na materijal i uvek sam imao 10 evra na sat...idem na procenat ali ne radim jeftino....
U okolini cak i firme koje imaju po nekoliko zaposlenih idu na procenat...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mrzi te da racunas?

Ici na procenat i ne raditi jeftino, jednostavno ne mogu da se povezu jedno s drugim. Nemaju bas nikakve veze. Drugim recima, tvoja satnica zavisi od toga dal je musterija izabrala ove ili one sarke. Pa ako izabere jeftine, i ti radis jeftino, a ako bira skupe, ti radis skupo. Nidje veze.

To sto su firme sa n zaposlenih, ne znaci da rade kako treba.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

I meni je procenat besmislen. Ako se dobro organizujes ides po satu, a ako ne po danu.
Procenat ti ne znaci mnogo ako na kraju mjeseca ne možeš platiti račune
Post Reply