Posto kujna
- art of wood
- Vrhunski majstor
- maricaiivica
- Moderator
Neko ima 20% popusta na sve cene u maloprodaji pa mu taj model nije dobar, neko ima svoju kantericu i formatizer pa belu placa 3,5eura,...razlicite su price.LepoJeBitiFin wrote:E sad , zar nije lakse reci musteriji cenu samo za "ruke" a materijal kolko mu izadje . ( naravno odokativno mu se u prvom trenutku precizira i cena materijala )
Kad se kasnije odradi krojna lista ,ispise specifikacija okova i preda ( namenskoj) firmi znace se tacna cena (u 100din)
Na taj nacin ste se ogradili , pa on slobodno nek posle izvoljeva i menja , da li ce ABS 0.5 ili 2mm , da li ce neku deblju 40mm ili tanju 30mm radnu plocu , da li ce metalcevo , blankovo ili neko trece korito , da li ce FGV(turske) sharke ili neke sa usporivacem , koje ce klizace za fioke , da li ce rucice od 90 ili 390din . . . . . .
Ja sam uvek rekao da moram preracunati pa cu javiti ali sam racunao samo kada je nesto bas specificno. Meni se matematika po metru duznom pokazala sasvim prihvatljiva a stedi vreme.
- art of wood
- Vrhunski majstor
- maricaiivica
- Moderator
- art of wood
- Vrhunski majstor
Lakiranje se posebno obracunava ,retko ko radi komletne kuhinje od drveta.tako da je tu u pitanju front i vidljiv deo kuh ,ja obracunavan sve posebno plocasti materijal, front ,lakiranje .Mada sam sve radim (nije ni cena lakiranja uvek ista razne tehnike farbanja razne cene
)
Mada bilo bi najbolje to sve obracunavati onako kako i tereba po radnom casu plus... ,ali tu predhodi normiranje....neka ustaljena proizvodnja...primeren alat i masine ...
za male stolare daleko od stvarnosti u srbiji gde se nezna ni cena rada za jednog majstora stolara ::neznam::

Mada bilo bi najbolje to sve obracunavati onako kako i tereba po radnom casu plus... ,ali tu predhodi normiranje....neka ustaljena proizvodnja...primeren alat i masine ...
za male stolare daleko od stvarnosti u srbiji gde se nezna ni cena rada za jednog majstora stolara ::neznam::
Odavno sam zagovornik toga da je cena odredjena u procentu cene materijala potpuno besmislena.
Taj nacin formiranja cene su smislili oni koji o stolariji nisu imali pojma, vec su do juce bilii salterski sluzbenici, pomocnici magacionera...
Ti prodajes svoj rad. A on uzasno malo zavisi od toga dal univer koji koristis kosta 10 ili 50 eur/m^2, dal sarke kostaju 2 ili 20 evra. I obicno je upravo obrnuto, sa skupljim materijalom ti je lakse da radis.
Ali, kad ne znas za sta ti treba koliko vremena da ga uradis... onda se izmisljaju sistemi koji veze sa stvarnoscu nemaju.
Naravno... to kako ti formiras cenu, musteriju ni na koji nacin ne interesuje. Nju zanima koliko ce da je kosta kuhinja i sta bi mogao da upakuje u cenu koju moze/hoce da plati.
Drugo, ako se radi o iole kvalitetnijem materijalu, sa sisstemom koj je zasnovan na tvom radu, bices jeftiniji od konkurencije koja barata sa nekim procentom od cene materijala.
A nije uopste komplikovano. Bar kada je glupava kuhinja u pitanju.
Samo treba razloziti stvari.
Da se napravi korpus treba toliko vremena * broj korpusa
Da se ugrade vrata, toliko * broj vrata
Da se ugradi fioka, toliko * broj fioka
...
Cena sata je tolika.
Pomnozi...
Dodaj ili oduzmi nesto u zavisnosti od toga dal je zid kriv pa moras da ukrajas, dal je nesto ekstra gabarita pa moras da vodis jos jedenog radnika, dal nosis na 8 sprat tablu od 4 metra posto ne moze da stane u lift, dal imas neke "muzicke zelje"...
Sta je tu komplikovano?
Imas sa sobom dezene, imas par uzoraka razlicitog univera (mislim na razlicit kvalitet same ploce), razlicitih okova i znas cene ...
Musterije se odluce sta otprilike zele, i imas sve elemente za ponudu.
naravno to uvek moze da se doteruje (tipa, aha, a ako bi uzeliove kvalitetnije sarke... ili sta vec koliko bi onda bilo)
Taj nacin formiranja cene su smislili oni koji o stolariji nisu imali pojma, vec su do juce bilii salterski sluzbenici, pomocnici magacionera...
Ti prodajes svoj rad. A on uzasno malo zavisi od toga dal univer koji koristis kosta 10 ili 50 eur/m^2, dal sarke kostaju 2 ili 20 evra. I obicno je upravo obrnuto, sa skupljim materijalom ti je lakse da radis.
Ali, kad ne znas za sta ti treba koliko vremena da ga uradis... onda se izmisljaju sistemi koji veze sa stvarnoscu nemaju.
Naravno... to kako ti formiras cenu, musteriju ni na koji nacin ne interesuje. Nju zanima koliko ce da je kosta kuhinja i sta bi mogao da upakuje u cenu koju moze/hoce da plati.
Drugo, ako se radi o iole kvalitetnijem materijalu, sa sisstemom koj je zasnovan na tvom radu, bices jeftiniji od konkurencije koja barata sa nekim procentom od cene materijala.
A nije uopste komplikovano. Bar kada je glupava kuhinja u pitanju.
Samo treba razloziti stvari.
Da se napravi korpus treba toliko vremena * broj korpusa
Da se ugrade vrata, toliko * broj vrata
Da se ugradi fioka, toliko * broj fioka
...
Cena sata je tolika.
Pomnozi...
Dodaj ili oduzmi nesto u zavisnosti od toga dal je zid kriv pa moras da ukrajas, dal je nesto ekstra gabarita pa moras da vodis jos jedenog radnika, dal nosis na 8 sprat tablu od 4 metra posto ne moze da stane u lift, dal imas neke "muzicke zelje"...
Sta je tu komplikovano?
Imas sa sobom dezene, imas par uzoraka razlicitog univera (mislim na razlicit kvalitet same ploce), razlicitih okova i znas cene ...
Musterije se odluce sta otprilike zele, i imas sve elemente za ponudu.
naravno to uvek moze da se doteruje (tipa, aha, a ako bi uzeliove kvalitetnije sarke... ili sta vec koliko bi onda bilo)
Nikad nisam racunao na procenat, to je totalno glupo. jednostavno ne radim nista jeftino ili kako se kaze ekonom klase. Normalno da je na pocetku bilo tesko naci dobtrostojece klijente ali je jedno izlaganje na sajmu pokrenulo posao u dobrom smeru. U principu treba raditi samo kvalitetno i dobro naplacivati jer svuda judi bez para jeftin namestaj kupuju u ikei ili Hoffu.
Mrzi te da racunas?
Ici na procenat i ne raditi jeftino, jednostavno ne mogu da se povezu jedno s drugim. Nemaju bas nikakve veze. Drugim recima, tvoja satnica zavisi od toga dal je musterija izabrala ove ili one sarke. Pa ako izabere jeftine, i ti radis jeftino, a ako bira skupe, ti radis skupo. Nidje veze.
To sto su firme sa n zaposlenih, ne znaci da rade kako treba.
Ici na procenat i ne raditi jeftino, jednostavno ne mogu da se povezu jedno s drugim. Nemaju bas nikakve veze. Drugim recima, tvoja satnica zavisi od toga dal je musterija izabrala ove ili one sarke. Pa ako izabere jeftine, i ti radis jeftino, a ako bira skupe, ti radis skupo. Nidje veze.
To sto su firme sa n zaposlenih, ne znaci da rade kako treba.