Najzad i ja

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

:buga: koliko zivaca treba za nesto ovako? odnosno vremena :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

nlazovic wrote:Kako si napravio "sendvič" ? Sendvič je extra !!!. One dve tačke si uprskao, bolje da si stavio mesing.
Elem, dao si mi ideju za igračku :)
Kakve tacke?
To su dva mesingana srafa koji idu skroz kroz drvo i mesingani lenjir.

Sendvic...
Uzmes cepanicu (ubranu krajem hladnog fegruara, debelu oko 20mm, i susenu tri godine minimum)... iseces tri letvice, oblanjas dve na oko 7mm debljine i oko 30mm sirine. Onda uzmes i bas fino blanjas, smirglas na staklu... sta ti se u datom trenutku cini zgodnije, da ivice budu perfektno ravne i paralelne (meris mikrometrom, ne zavitlavam se, tolerancija je 1 stota).
Napravis trecu letvicu priblizno debljine mesinganog flaha, opet sa perfektno ravnom jednom ivicom druga je za sad nebitna, osim da je letvica sira od druge dve.
Na shooting board-u joj jedan kraj odradis da pude pod 90 u odnosu na tu ravnu ivicu najperfektnije sto mozes. Za sada je ta letvica jos uvek za nijansu deblja od mesinganog flaha.
Zalepis tu srednju letvicu za jednu bocnu (pre toga si odradio lepljene furnira za obe bocne sa obe strane, bocne su book-match, da jedna drugoj potru uvijanje). Pri tom im kod lepljenja ravnas jednu ivicu, a da ne pobegnu postizes sa dva tiplica od cackalice.

Kad je to osusilo, ide na "debljacu glodalicom" da se debljina srednjeg sloja svede na debljinu mesinganog flaha, al opet u stotu. Ako je malo tesnje, neces moci da ga ubacis, ako je malo sire, landarace. Mora da bude bas lepo uklopljeno, stavis drugi komad preko, stisnes i gledas kako lezi.
Da ne moras da ga ukucavas, a da nece da ispadne samo, je "taman" mera.

Onda uzmes drugu stranu obloge, dva malecka eksercica, ukucas oko milimetar dva, odseces ih da vire oko milimetar, sve slozis na ravnoj povrsini, pritegnes, da dobijes referencu kako ne bi pobeglo pri lepljenju... zalepis, oblanjas ivice da se sve poravnaju, ponovo meris dal su paralelne, smirglas, blanjas...

Dve kapi super lepka u zleb koji je nastao, ubacis prethodno prebruseni mesingani flah, i imas oko 5 sekundi da ga dovedes u tacan polozaj. Oslonis se na referentni ugaonik, u mom slucaju stari rotringov trougao iz 1982 koji je i danas perfektno "u vinklu", mozda ne za masinske potrebe, al za sve sto mozes da primetis na drvetu i ovoj duzini sasvim dovoljno. Da voleo bih i ja da imam masinsku vinklu ili ugaoni blok... al to je ipak preko mog trenutnog platnog razreda :(

Dalje, busis, prvo burgijom 5mm, pa ... bem li ga kako se zove, stao mi mozak, "glodalom" koje ima vodjicu 5mm i telo 10mm, za oko 3mm u dubinu (upustac, setio sam se).
Onda pravis mesingani sraf sa cetvrtkom ispod glave, i stepenastu maticu razrezanu za srafciger, napravis i odgovarajuci srafciger od spijuna 0.65mm (toliki sliter sam imao za zarez za srafciger)... privijes, lagano turpijom skidas visak dok ne dodjes do povrsine furnira, pa onda jos laganije smirglom zalepljenom na MDF...

Upeces logotip (sto mi uvek ide lose), izmazes wipe off lakom, obrises, pa jos jednom, pa jos jednom, pa cekas, pa malo voska...

Koliko treba vremena...? Od cepanice iz koje je secen grab, do gotovog proizvoda, cistog rada reda 10-tak sati (dobro ne bukvalno cistog, ne radi se na normu, popijes i kafu ponekad). Uz to ide vreme za susenje lepka iz tri ture, susenje laka (wipe off)...

Zivaca... savrseno za smirivanje istih :)

Koliko kosta? Stvarno nemam ideju. Ne radim stvari za prodaju.
Ako bih bas morao da radim za prodaju (a ne moram)... pomnozi 10 sati sa min 10 evra (ispod te satnice necu da radim ama bas nista, posto se ipak bavim pismenijim poslom od pomocnika zidara, a ne placaju mi ni rucak niti ti popijem kilo rakije), i na to dodaj cenu materijala, uz uslov da je rok "kad bude gotovo". Ako je rok "za juce", puta 3, ako je za preksutra puta 2. Pri cemu to jednostavno nije moguce izvesti, posto treba bar 3 puta po 24 sata za susenje lepka.
Dva puta veci kosta isto sto se tice rada, samo je cena materijala razlicita.

Biljeznik.. .nema sanse da stignem do ponedeljka :) a rado bih.
A iskreno i nemam vise materijala, ovo sto sam imao je vec namenjeno jedna jednom drugaru, jedna drugom i treca meni. Mada... trebalo bi da ovih dana stigne neki zanimljiv mateirjal... ko zna... Iako mislim da cu od njega praviti par vecih komada (lenjir reda 20cm), po nacrtima za Bridge City TS-2 http://www.bridgecitytools.com/default/ ... quare.html

Opet za mene i za poklon.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kad pomenu Bridge City tools, sto se tice drvenih ugaonika, meni je ono sto radi Chris Vesper fenomenalno, posto pored svega jos mogu i da se steluju po uglu, sa dva srafa.. Pa kada se ipak pomere, posto je nivo vlage svuda drugaciji i promenljiv, idealna kombinacija. Jedino sto bi ti trebalo 20 sati zaono sto on pravi, masinsku glodalicu da ne spominjemo.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

MBole: To su dva mesingana srafa koji idu skroz kroz drvo i mesingani lenjir.

Izem ti fotonski apart, izgleda na slici ko da si zalepio one plastične kapice za univer :)
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Bole, lik si iz bajke, svaka čast.
E, da meni je rođendan prvog dana drugog dijela godine, tak da stigneš :):)
Last edited by riba on 17 Nov 2016 12:08, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Meni je vec bio rodjendan, ali se necu ljutiti ako mi poklon stigne sa zakasnjenjem :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Bole, ja sam bio prvi, sjeti se. Ne mora za ovaj, može i za slijedeći rođendan ili za jubilarni pedesetpeti, 365 dana kasnije, nisam zahtjevan što se roka tiče, ali uskoro će kraj februara, samo da podsjetim :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:Kad pomenu Bridge City tools, sto se tice drvenih ugaonika, meni je ono sto radi Chris Vesper fenomenalno, posto pored svega jos mogu i da se steluju po uglu, sa dva srafa.. Pa kada se ipak pomere, posto je nivo vlage svuda drugaciji i promenljiv, idealna kombinacija. Jedino sto bi ti trebalo 20 sati zaono sto on pravi, masinsku glodalicu da ne spominjemo.
Gledao sam malo Crisa i radi stvarno dobre stvari.
Dobar mu je onaj "repic" na vinklama, mozda ubacim to kad budem radio neku vecu.

Jeidno sto nigde ne vidim model koji ima to stelovanje, i uopste model koji je od drveta (ove sa umetkom ne racunam, drvo je tu samo radi ukrasa)?
Doduse sajt mu je pukao, pa vadim sa instagrama i unaokolo...
Jel imas neki link?

nlazovic:
Imao sam samo telefon pri ruci, pa je njime slikano. Vidis da je fotka iz kafane sa kariranog stolnjaka :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Image
Da nije mozda slican sistem kao Colen Clenton true square? Ova dva srafa bi trebalo da su za stelovanje.
savak
Majstor početnik

Post by savak »

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zanimljivo deluje. Moracu da probam :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Polako se radi druga.
Malo finalnog merenja i doterivanja, pre busenja rupa za srafove.

Image

Image
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Koji je ovo materijal? Pored drveta, naravno
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mesing
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Danas se malo seckalo, ostrilo...

Image

I ispalo ovo. Jos da se naulji i gotovo.
Image
Post Reply