Sto se tice rendica. 4, 5, 7 + block je nekakav uobicajeni komplet. Medjutim, veliko je pitanje sta od toga moze da se kupi novo kod Stelija, i da radi kako treba.
U ovom kompletu, No 4 je smoother i finisher, i trebao bi da se nasteluje sa uskim ustima, ravnim tabanom, i kvalitetnim secivom, da ne bi morao da se steluje svaki cas. Sa druge strane, to je rende koje moze najlakse da se nasteluje, jednostavno, povsina mi je najmanja, pa s i najbrze sredjuje.
Namena No 5 u ovom kompletu je da bude najgrublje rende, za grubo ravnanje, i sto se toga tice trebalo bi i da se najbrze sredi. No, to najbrze i na minimalnom nivou, je prilicno diskutabilno. Moj novi No5 je dosao sa tabanom koji je na prstima odstupao 0.7mm od ravni. Sa obzirom na duzinu, sredjivanje uopste nije bilo prosto, osim ako nisi raspolozen za sizifovski posao koji traje danima. Kod mene je to reseno tako sto sam ga stavio na glodalicu, i poravnao bacajucom glavom. No za to je pravljen nosac koji ce da drzi rende, da bi moglo da se postavi na glodalicu, i sve u svemu, uopste nije bilo malo zezanje. Osim tog ravnanja bacajucom glavom, na rendetu nisam uradio nista drugo, osim ostrenja seciva, jednostavno, u ovoj velicini je to besmisleno. Za tu namenu takodje dobro dodje promena seciva, i tu je idealan izbor neki od celika koji beskonacno drzi makar i kilavu ostrinu, tipa D2. Ako imas diht i/ili abrihter, ostaje pitaje potrebe za ovim rendetom, ako ih nemas, opet ces ubrzati ravnanje sa josj jednom nozem, nesto drugacije oblikovanim i naostrenim, ili jos bolje, sa jos jednim rendetom koje je napravljeno da radi jos grublje, a ne mora da kosta previse. Recimo ceski Pinie, ima rende koje bi odgovaalo po konceptu za jos grublje, za ispod 20 eura, samo sto je secivo neodgovarajuce lose.
No 7 je posebna prica. Ta pita se ne pravi od novog Stenlija. Misija je moguca, ali samo ako imas beskonacno mnogo vremena. Jointer treba da bude precizan, a sa obzirom na to koliko je veliki, tesko da mozes da ga sredis uopste rukom.
Izvor za sva tri rendeta moze da bude polovan Stanley, koji ces platiti malo vise od novog, ali koji ce se lakse srediti. Stelijeva seciva rade, no opet, to ce da ti bude nesto sto ces vrlo brzo pozeleti bolje. I tas prica nema kraja.
Na kraju, ako ne zuris previse, ima i biljih izbora od Stenlija, pogotovu kao zamena za No7.
No, prvo pitanje koje treba sebi da postavis je nacin na koji ces da radis, i koliko znas o tome. Mnogo je pametnije kupiti ono sto ti zaista treba, umesto da kupujes napamet. A nacin na koji ces da radis ce odrediti da li ti trebaju low angle rendicvi, normalni, ili neki treci. Kao i sa svim ostalim. Naveo si tri rendeta, no da bi bilo sta radio sa ta tri rendeta, moras da imas tezgu na kojoj ce da radis, posto se sa njima ne radi iz ruke. A tezga je novi set problema, i opet, kosta.
Pomoc oko kupovine alata
Odoh malo u off, al kad je vec spomenuto sredjivanje tabana...
Drasticna razlika pri ravnanju tabana je u smirgli koa se za to koristi. Skoro sam radio jedan No4, i to stari, od bas tvrdog odlivka (a ni novi nisu bas mekani).
Obicnu al-oksid ili silicijum karbid smirglu liv "ubije" u tri poteza, i onda samo trljas u prazno.
Uspeo sam da nadjem dve trake (reda 30X100cm) nortovnove cirkon i keramicke smirgle. Nebo i zemlja. Pogotovu keramika.
Drasticna razlika pri ravnanju tabana je u smirgli koa se za to koristi. Skoro sam radio jedan No4, i to stari, od bas tvrdog odlivka (a ni novi nisu bas mekani).
Obicnu al-oksid ili silicijum karbid smirglu liv "ubije" u tri poteza, i onda samo trljas u prazno.
Uspeo sam da nadjem dve trake (reda 30X100cm) nortovnove cirkon i keramicke smirgle. Nebo i zemlja. Pogotovu keramika.
To se podazumeva. A kada dobijes Stenlijevu bananu, ozbiljno trljanje na tim nortonimase podrazumeva.
Nego, pomenuo si i testere. Sta bi radio sa testerama? Samo razrezivao velike komade (najjeftinija opcija) ili pravio i neke spojeve? U prvom slucaju, ne vidim mnogo potrebu, sa elektricnim alatom, a u drugom, opet sve zavisi od obima toga sta bi radio. Cena. Od dvadeset-trideset eura u prvom, a u drugom u rasponu od 70, pa do preko hiljadu eura..

Nego, pomenuo si i testere. Sta bi radio sa testerama? Samo razrezivao velike komade (najjeftinija opcija) ili pravio i neke spojeve? U prvom slucaju, ne vidim mnogo potrebu, sa elektricnim alatom, a u drugom, opet sve zavisi od obima toga sta bi radio. Cena. Od dvadeset-trideset eura u prvom, a u drugom u rasponu od 70, pa do preko hiljadu eura..
http://www.olx.ba/artikal/23388715/aku- ... cs-10-20v/
sta mislite o ovom uredjaju?
sta mislite o ovom uredjaju?