Kupovina formatne pile ili raskrajača

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mirtinte
Zarezivač olovaka

Kupovina formatne pile ili raskrajača

Post by mirtinte »

pozdrav svima,molio bih pomoć iskusnih stolara.

Zadnju godinu dana kupujem ( barem sam htio ) scm 400 ep class formatnu pilu jer su mi svi do sada govorili da su formatne pile preciznije od horizontalnih raskrajača.

U mom poslu imamo često mjeru 49,2 cm koju onda slažemo na jedan odstojnik od 4mm i tako opet da bi dobili zid sa crtama i tu se javlja problem,kada dam drvnom centru da mi izreže iveral i ako rade u 2 smjene ili se zamjeni radnik na stroju te ploče više nisu 49,2 već 1mm jače ili slabije.

Zato u razgovoru sa raznim iskusnim ljudima smo došli da je formatna pila najbolja za te stvari .

U međuvremenu se pojavilo to da pošto 90%posla režemo na tu mjeru istih duzina da uzmem horizontalni raskrajač.

Zato bih molio za savjet koja pila bi za moj posao bila bolja ( znam da je horizontalni skuplji ).

Zahvaljujem unaprijed.Tomislav
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mirtinte wrote:...i tu se javlja problem,kada dam drvnom centru da mi izreže iveral i ako rade u 2 smjene ili se zamjeni radnik na stroju te ploče više nisu 49,2 već 1mm jače ili slabije.

Zato u razgovoru sa raznim iskusnim ljudima smo došli da je formatna pila najbolja za te stvari .

U međuvremenu se pojavilo to da pošto 90%posla režemo na tu mjeru istih duzina da uzmem horizontalni raskrajač.

Zato bih molio za savjet koja pila bi za moj posao bila bolja ( znam da je horizontalni skuplji ).

Zahvaljujem unaprijed.Tomislav
Vertikalni je zgodniji za rad i zauzima manje mesta u prostoriji, a mislim i da je skuplja varijanta, mada sve zavisi od modela. Ali sve je pitanje kolicine materijala za rezanje i koliko bi se to isplatilo. Danas je tesko sporazumeti se sa ljudima, ali mora se, ne moze se sve sam. Da li si probao da ih pitas za koju cenu bi ti pruzali uslugu da ne bude reklamacija, tj da ne bude iskrzano i da bude uvek tacno u mm ?
mirtinte
Zarezivač olovaka

Post by mirtinte »

nema tu točne mjere ..zadnje 2 palete sam vratio zbog razlike....Onda ako mi ostane iveral od prošlog puta i ponovno naručim nema šanse da su mjere iste...Isto je i kad rezem na svojoj formatnoj .uvijek je neka razlika pa makar i pola mm koji meni radi veliki problem
Vertikalni nije precizan za te stvari....
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sta radis pa ti je pola mm problem?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

CNC raskrajač, kad je novi, griješi do 1 mm na 1 m i to se smatra dozvoljenim odstupanjem. Kanterica dodaje svojih pola do mm. Mjeri svaki komad pa ih okreći tako da se efekt trapeza koliko toliko poništi. Ili napravi više odstojnika raznih širina ako je to opcija. Pomoglo bi kad bi znali zašto je to problem... Tko bi kantirao izrezane komade?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BILJEŽNIK wrote:Pomoglo bi kad bi znali zašto je to problem...
pa kada se poredja 10 komada na zidu, odstupanje dostize citav cm i zato mu je problem, ima odstojnike od 4mm (napisao je u postu) i svaki red bi trebao biti isti. Kad se rezu isti komadi, masina mora da se zakoci na tacnu dimenziju i da se ne pomera dok se svi isti komadi ne izvuku. Mislim da i vertikalni formatizer moze da se fiksira, samo sto je to nekoga verovatno mrzelo tako da radi, lakse mu da panel ne skida sa formatizera i okrece.
Last edited by Pezzo on 19 Nov 2016 16:05, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako tabla nije celom povrsinom pritisnuta na ram formatizera, mora doci do odstupanja. Isto se desi i ako formatizer nije postavljen kako treba, u libelu, masinsku libelu... Tebi treba horizontalni raskrajac sa pritisnom gredom. Probaj da das to nekome ko ima takvu masinu pa uporedi rezultate
mirtinte
Zarezivač olovaka

Post by mirtinte »

Pezzo wrote:
BILJEŽNIK wrote:Pomoglo bi kad bi znali zašto je to problem...
pa kada se poredja 10 komada na zidu, odstupanje dostize citav cm i zato mu je problem, ima odstojnike od 4mm (napisao je u postu) i svaki red bi trebao biti isti. Kad se rezu isti komadi, masina mora da se zakoci na tacnu dimenziju i da se ne pomera dok se svi isti komadi ne izvuku. Mislim da i vertikalni formatizer moze da se fiksira, samo sto je to nekoga verovatno mrzelo tako da radi, lakse mu da panel ne skida sa formatizera i okrece.
Tako je... kad stavim 10 komada sa po pola mm razlike dobijem pola centemetra razlike i kada se 2 zida u kutu sretnu crte se ne poklapaju.... imao sam na starom formatizeru pritisnu gredu i dobro je služila ali kako sam i prije napisao netko drugi počne rezati umjesto mene i opet se mjera zajeb...
Sada sam mislio uzeti digitalne stopere na vagonu ( ako bi ostao pri formatizeru) ....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I ponovo ce neko drugi raditi, nece izduvati piljevinu sa stopera i eto milimetra :)
mirtinte
Zarezivač olovaka

Post by mirtinte »

slazem se...i sada kad smo to sve prokomentirali da li je bolje ostati na formatizeru ili ići na raskrajač ako uzmemo u obzir da bi jedan majstor cijelo vrijeme radio na stroju?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Po meni,mnogo zavisi od obima "specijalnih poslova",tj,secenja pod uglom,pod kosinom,pravljenja falceva i ostalih poslova koji nisu standardni....u radionicama ih ima dosta a u velikim firmama ih nema uopste ;)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako za to postoje mogucnosti (novac, gabariti masine,...), definitivno raskrajac. Mnogo je teze pogresiti na njemu bas zbog naleganja table.
Svakako, pre svega je potreban pazljiv operater.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

I na kraju,prostor...za horizontalni ti treba minimum 50 kvadrata,a za vertikalni 5 :)
mirtinte
Zarezivač olovaka

Post by mirtinte »

Onda ću pogledati raskrajače i javim kako je prošlo...Hvala svima na pomoći...
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

najbolje je oba :)
Post Reply