Makita 6413
I mene interesuje ova klasicna elektricna busilica. Bas je lagana. Ja koristim staru B&D busilicu DN7 S koja je izgleda vibraciona ali je teska preko 3 kg. Jedino dobro je to sto je napravljena u Zapadnoj Nemackoj. Dao mi je drug.
I jos nesto da li je bolje kad se nesto busi da busilica bude laganija ili teza?
I jos nesto da li je bolje kad se nesto busi da busilica bude laganija ili teza?
Last edited by Zuba1970 on 16 Nov 2016 16:52, edited 1 time in total.
Ja nekad idem logikom ako je teze onda ce bolje da pritiska. Mada moja B&D je oko 3.3 kg merio danas zato sto me cisto interesovalo koliko je teska iako je imam skoro pa 10-ak godina.
A opet sa druge strane upravo ovo sto si napisao da kad je laganija lakse se radi sa njom. Inace sam hteo da se obnovim sa busilicom. S'tim da sam lutao ,bolje receno ni sam nisam znao sta hocu :forvonad: u izboru sta mi treba odnosno za sta cu koristiti busilicu. Mislio sam prvo neku za busenje u betonu. Ali davati pare za tako nesto zbog par rupa mislim da mi se ne isplati. Imacu uvek nekog ko ima SDS plus busilice da mi pomogne. Moja trenutna busilica je vibraciona tako da ostaje da eventualno kupim obicnu elektricnu. Srafilicu vec imam. Iz Belanovic su mi i predlozili ovaj model Makite. Zato sam i postavio pitanje o utiscima o njoj. Naravno da ostaje jos prostora za izbor (na primer ovo BE 6 METABO).

Last edited by Zuba1970 on 16 Nov 2016 20:45, edited 1 time in total.
Pa sad je na 50% snizenju http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 13-makita/ tako su mi u Belanovicu rekli. E sad sto je toliko snizenje ne znam ma da sam sad pogledao jos neke modele drugih proizvodjaca (Metabo,DeWalt) ali da sad ne pisem jer je tema o Makiti. Koliko znam mislim da se prave u Rumuniji.
Last edited by Zuba1970 on 16 Nov 2016 21:16, edited 1 time in total.
Ja sam uzeo Makitu 6510, polovnu, stariji model. Nova LVR ima 400W, stara ima 330. Broj obrtaja je isti. Cena joj je skoro pa duplo veca u odnosu na 6413 po zvanicnom katalogu, i jos je 6413 na akciji, pa skoro sa upola od pune prodajne cene.
U sustini, zadovoljan sam sa 6510. Uzeo sam je polovnu, za 40 eura, promenio cetkice, i prednji lezaj, i radi vise nego dobro. . Ona ima ozbiljnu prednost za moje potrebe nad 6413, maksimalna brzina obrtaja je 2.5 puta manja, i iako ima manju snagu,. ima veci obrtni momenat. Nije da sam je malo maltretirao sa velikim forstenerima, ali radi i dalje, mada je za takvu upotrbu slabasna.
Busilica koju gledam je DS 4010, idealan izbor za moje potrebe. Nema cekic, ali ima 750W, i maksimalni broj obrtaja od samo 600. Zato je obrtni momenat odlican, i nema problema sa velikim augerima i forstenerima. Jos jedna sitnica je sto ima vlajkasti prihvat od 43 mm na kucistu pre futera, pa lepo ide u sve stalke. Sa obzirom sta planiram da radim sledecih nekoliko godina, cini mi se da je ovo odlican izbor. Jedina mana je cena..
U sustini, zadovoljan sam sa 6510. Uzeo sam je polovnu, za 40 eura, promenio cetkice, i prednji lezaj, i radi vise nego dobro. . Ona ima ozbiljnu prednost za moje potrebe nad 6413, maksimalna brzina obrtaja je 2.5 puta manja, i iako ima manju snagu,. ima veci obrtni momenat. Nije da sam je malo maltretirao sa velikim forstenerima, ali radi i dalje, mada je za takvu upotrbu slabasna.
Busilica koju gledam je DS 4010, idealan izbor za moje potrebe. Nema cekic, ali ima 750W, i maksimalni broj obrtaja od samo 600. Zato je obrtni momenat odlican, i nema problema sa velikim augerima i forstenerima. Jos jedna sitnica je sto ima vlajkasti prihvat od 43 mm na kucistu pre futera, pa lepo ide u sve stalke. Sa obzirom sta planiram da radim sledecih nekoliko godina, cini mi se da je ovo odlican izbor. Jedina mana je cena..
E sad ste me totalno zbunili. ::neznam:: Pa Jel to znaci da ne idem na 6413? Za nekog ko nece preterano busiti mislio sam da je ovo ok. Sad vidim cene, previse je to za mene eventualno do 100 (mozda malo vise) evra. Bilo je jos nekih modela Makite, Metabo ili DeWalt-a.
Last edited by Zuba1970 on 16 Nov 2016 21:42, edited 1 time in total.
MA idi. Za burgije do 10mm, vise nego dovoljno.. I po toj ceni je super kupovina, u svakom slucaju bolja nego bilo sta drugo za iste pare.
No to j vise busilica za nekakve metalske radove, sa 3000 obrtaja i burgije malog precnika. Za drvo bi odgovaralo nesto sto ima otprilike 1/3 obrtaja, ako ne i manje. Ovako moras da se ogranicis sa precnikom, jer kada spustis brzinu na odgovarajucu, nemas maksimalnu snagu.
No to j vise busilica za nekakve metalske radove, sa 3000 obrtaja i burgije malog precnika. Za drvo bi odgovaralo nesto sto ima otprilike 1/3 obrtaja, ako ne i manje. Ovako moras da se ogranicis sa precnikom, jer kada spustis brzinu na odgovarajucu, nemas maksimalnu snagu.
Moja preporukaBR wrote:Busilica koju gledam je DS 4010, idealan izbor za moje potrebe. Nema cekic, ali ima 750W, i maksimalni broj obrtaja od samo 600. Zato je obrtni momenat odlican, i nema problema sa velikim augerima i forstenerima. Jos jedna sitnica je sto ima vlajkasti prihvat od 43 mm na kucistu pre futera, pa lepo ide u sve stalke. Sa obzirom sta planiram da radim sledecih nekoliko godina, cini mi se da je ovo odlican izbor. Jedina mana je cena..
https://www.metabo.com/com/en/tools/dri ... drill.html
E to sam hteo da znam. Busilicu bih koristio uglavnom za busenje drveta. Za eventualno pregradne zidove (gips) imam B&D. Celik tesko da bih busio ali opet nikad se ne zna. Obraticu onda paznju na to kad su obrtaji u pitanju. Mozda bi onda mogli da prodju: DWD014S DEWALT , BE 10 METABO ili nesto sl.
Izvinjavam se sto sad sirim temu jer je Makita u pitanju.
Izvinjavam se sto sad sirim temu jer je Makita u pitanju.
Last edited by Zuba1970 on 16 Nov 2016 23:26, edited 1 time in total.
Celik trazi manju brzinu od drveta za isti precnik burgije (najcesca greska, zavitlas busilicu koliko god moze...), tako da su te sa malim brojem obrtaja ustvari namenjene za metal, ali lepo rade i sa velikim precnicima za drvo.BR wrote:No to j vise busilica za nekakve metalske radove, sa 3000 obrtaja i burgije malog precnika. .
Mene su ucili da su veliki brojevi obrtaja za alminium, i vrlo male precnike u celiku. 3000 je ako se secam samo za meko drvo, do 5mm, i to sa spiralnom burgijom. I uvek imas problem ciscenja struske, pa jei u tom mekanom drvetu lepo smanjiti brzinu na pola, da bi manje palila drvo. Cim predjes na brad point, i precnike 6-10mm, odes na 1500 obrtaja kao preporucenu brzinu.
to sve te male busilice mogu, elektronskom regulacijom, ali busilica koja ima 3000 obrtaja,na 1500 ima i manje od pola snage. Znas i sam.
Nadjoh tabelu, na koju sam mislio. Moze svima da pomogne. Pri tome su ovo maksimalne preporucene brzine, sve mnogo lepse radi na manjim. Meni ona visi iznad stubne busilice.
http://www.gridgit.com/post_bit-size-chart_614603/
to sve te male busilice mogu, elektronskom regulacijom, ali busilica koja ima 3000 obrtaja,na 1500 ima i manje od pola snage. Znas i sam.
Nadjoh tabelu, na koju sam mislio. Moze svima da pomogne. Pri tome su ovo maksimalne preporucene brzine, sve mnogo lepse radi na manjim. Meni ona visi iznad stubne busilice.
http://www.gridgit.com/post_bit-size-chart_614603/
Nista onda ostaje ili ova Makita ili DeWalt. Mala digresija. Pored mog posla je gvozdjarska radnja gde prodaju Makita el alat. Kad sam pitao prodavca za ovaj model covek prvo nije znao o kom modelu je rec a kad je video na sajtu uz nepristojnu rec rece da to nikad ne bi ni drzao u radnji jer je samo 450W snage nego da ja gledam ove druge vibracione(HR1640) koje su jace snage.. Ja jednu doduse malo tezu vibracionu B&D DN 7S vec imam. Kao sto sam napisao treba mi neka za busenje u drvo dok metal skoro pa da i necu busiti.