Ciscenje alata

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

BODARA98 wrote:nisam imao prilike da vidim niti da čujem za takav način čišćenja alata.
Ja sam čuo da postoji, ali nisam video kako funkcioniše, pa me je interesovalo da li je neko možda video ovaj postupak.

U principu, stvar je slična dobijanju čistog anodnog bakra (99,999%) u procesu elektrolize.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa isprobaj, ako nemaš zahrđalog alata, sad ću da ti objasnim kako doć do njega,šalim se naravno
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

BODARA98 wrote:pa isprobaj, ako nemaš zahrđalog alata, sad ću da ti objasnim kako doć do njega,šalim se naravno
Probaću svakako kad mi se budu složile sve potrebne kockice ...
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

metabo wrote:
BODARA98 wrote:kako misliš elektolizom
Lepo elektolizom. Napravi se rastvor elektrolita (npr NaOH), u rastvor ubaci alat koji čistiš i komad čistog gvožđa i to poveže u strujno kolo sa jednosmernim izvorom struje (npr akumulator). Sve to se radi na terasi zbog otrovnih isparenja...
meni izgleda sve složeno samo treba isprobati,ali nemoj na svojoj terasi,nego od komšije:lol:
Last edited by BODARA98 on 22 Nov 2008 18:34, edited 1 time in total.
ko radi taj se i umori
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Tacno je ovo za elektrolizu , ali mnogo komplikovano pored onoliko sredstava za ciscenje; nikako ne mogu da zamislim da nekome alat toliko zardja da mu je potrebna elektroliza...
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ma ja to za neka stara klješta i koje kakav ručni alat pokupljen sa otpada i tako tog,pošto često idem na otpad koji drži jedan moj kolega ,za nepovjerovati šta ljudi sve prodaju pod staro gvožđe,e kad se to ljepo sredi bude kao novo ,a svi znamo da klješta recimo od pre 20g i ova danas su ko nebo i zemja. ručnih hoblića i takvih stvari,jednom sam našao i ger testeru ručnu mislim postolje,izgledao je kao komadina gvožđa koje nemože ni da se rastopi ,ali brat ga je sredio.ali to sve čeka bolja vremena kad a ću nadam se moći samo da za sebe pravim razne drangulije od drveta a drugi da rade za mene a ja samo pare da uzimam,jesam to dobro smislio,ali neće to skoro da bude,
ko radi taj se i umori
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Znaš kako kaže narod "bolje ikad nego nikad" slažeš se zar ne?
Čovijek sniva a Bog realizira!
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

bolje što prije nego što kasnije,samo zavisi za što, a sa ovim tvojim se slažem
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sad sam se malo zainteresovao, davno je to bilo kad sam učio elektolizu :|

Dakle, ne radi se o rastvotru NaOH, nego o rastvoru Na2CO3 (beli kristali, koristi se i za omekšavanje vode, a može se naći i pod imenom: so za pranje...). Rastvor se pravi tako što se uzme jedna puna supena kašika soli na 5 litara vode. Naravno, ne mora tačno. Anoda je komad starog gvozdenog (nezarđalog) čistog predmeta. Katoda je zarđali alat, sa koga je prethodno skinuta sva prljavština i "višak delova" (drvo i sl.).

Za elektrolizu je potreban punjač akumulatora. Anoda (stari komad gvožđa) se spaja za pozitivan pol punjača (crvene boje), a katoda (zarđali alat) se spaja za negativan pol punjača (crne boje). U procesu elektrolize se oslobađa vodonik pa zbog toga treba plastičnu posudu sa rastvorom držati na otvorenom prostoru, van domašaja dece i otvorenog plamena (vodonik je jako zapaljiv gas!)

Proces elektolize traje nekoliko časova, a već nakon nekoliko minuta počinju da se oslobađaju mehurići vodonika. Elektoliza je zgodna jer se tretira samo rđa, a ne i "zdrav" deo alata. Nakon elektrolize alat jepotrebno dobro isprati, osušiti mekom krpom i nauljiti.

Bilo koju akciju stavljanja alata u rastvor i vađenje alata iz rastvora se radi kada ne postoji zatvoreno strujno kolo. Naravno, obavezno treba koristiti i zaštitne gumene rukavice!

Ko prvi proba ovu akciju neka javi. Slobodno, ništa ne boli :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa mislio sam ono da sjediš i brojiš pare a da drugi radi.:)
Last edited by Strkic on 22 Nov 2008 19:09, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja sam to probao pre par godina. Razumem se ja dovoljno i u struju i u hemiju i u tehniku generalno. Sve to stoji i to radi, ali, to sto dobijes ocisceno od crvene rdje ima crnu boju na mestima gde je bila rdja, tj. ne izgleda kao da je peskareno pa se mora posle toga polirati. Na kraju ostaju ona udubljenja koja je napravila rdja. Ako je to napravila rdja moras da ostris taj alat a to si mogao i pre elektrolize. Sto se lepote tice, iako nije crveno od rdje vidi se ta erozija a to i nije tako lepo. Elektroliza je dobra u procesu restauracije, kad je sledeca faza bakarisanje pa niklovanje ili hromiranje. U tom slucaju zaostali oksid gvozdja moze da napravi ozbiljne probleme.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

Å TRKIĆ wrote:Pa mislio sam ono da sjediš i brojiš pare a da drugi radi.:)
razumeo sam ja tebe ,zato sam rekao da se slažem sa ovim tvojim,a ono pre toga je samo moj kont bolje što prije da bude ,samo šta dali da brojim pare ili neće to uskoro da bude,:cool:
ko radi taj se i umori
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

jeli je ovo stolarsko-hemijski smer
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pajja wrote:jeli je ovo stolarsko-hemijski smer
Pa kad može fizika i moment sile, zašto da ne može i hemija sa elektrolizom?
Čudo jedno šta sve ti stolari moraju da znaju :(
A biologija? Mora čovek da se razume u strukturu drvta...
A geografija? Mora čovek da zna gde ima najjeftiniji alat...
A astronomija? Mora čovek da gleda u mene :D
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

po svemu sudeci - tabla za isticanje firme (obicno je iznad kapije)
:) "stolarsko - bravarska - strugarska - zidarska - auto mehanicarsko - molerska radnja" :)
Post Reply