Imam mali Metabo bansek kod koga je radni sto oko 40 cm visok.
Interesuje me koja je idealna visina za rad sa bansekom za moju visinu od 190 cm.
Čak razmišljam da prilagodim visinu tako da ga koristim u sjedećem položaju.
Kakva su vaša iskustva.
Pozdrav.
Visina radnog stola kod banseka
Jedno je standard a drugo individualna potreba. Sebi sam radio radio radni sto visine 95 cm što možda
mnogima ne bi odgovaralo. Zato sam i postavio pitanje jer nemam mnogo iskustva u radu sa bansekom
i uglavnom mi služi za rezanja "slobodnom rukom" bez firunga.
Bez obzira da li stojim ili sjedim volio bih da ta visina bude odgovarajuća (kad već mogu da biram)
odnosno da imam neki ergomski položaj.
Å to se tiče ležanja taj stav bih ostavio za neke ljepše stvari
.
mnogima ne bi odgovaralo. Zato sam i postavio pitanje jer nemam mnogo iskustva u radu sa bansekom
i uglavnom mi služi za rezanja "slobodnom rukom" bez firunga.
Bez obzira da li stojim ili sjedim volio bih da ta visina bude odgovarajuća (kad već mogu da biram)
odnosno da imam neki ergomski položaj.
Å to se tiče ležanja taj stav bih ostavio za neke ljepše stvari

Neka moja "mera" za takve stvari je da kad stanem pored i spustim sake na plocu stola + neka najcesca debljina materijala s kojom cu raditi, ruke mi budu savijene u laktu za oko 45 stepeni.
Pri tom, radije cu ici na to da ploca bude malo vislja nego da bude malo niza.
Ako je vislja, necu imati toliko pritiska o povrsinu (a izuzimajuci abrihter kod alata koji nije rucni neki veliki pritisak nije ni potreban), i mozda ce mi ruke biti u malo nezgodnijem polozaju. Ali ako je nizi, kicma ce mi biti u nezgodnijem polozaju a to je vec mnogo bolnije
Nisaniti sedeci polozaj je malo nezgodno, posto ces onda imati problem kad god budes trebao da radis sa nekim vecim/duzim komadom.
Za rad sa sitnijim komadima, sto bi moglo sedeci... nabavi/napravi barsku stolicu, a visinu ploce podesi za rad u stojecem stavu.
Pri tom, radije cu ici na to da ploca bude malo vislja nego da bude malo niza.
Ako je vislja, necu imati toliko pritiska o povrsinu (a izuzimajuci abrihter kod alata koji nije rucni neki veliki pritisak nije ni potreban), i mozda ce mi ruke biti u malo nezgodnijem polozaju. Ali ako je nizi, kicma ce mi biti u nezgodnijem polozaju a to je vec mnogo bolnije

Nisaniti sedeci polozaj je malo nezgodno, posto ces onda imati problem kad god budes trebao da radis sa nekim vecim/duzim komadom.
Za rad sa sitnijim komadima, sto bi moglo sedeci... nabavi/napravi barsku stolicu, a visinu ploce podesi za rad u stojecem stavu.
Hvala MBole
Uglavnom radim sa manjim komadima, ipak je to mali bansek.
Juče sam nešto radio u sjedećem položaju sa komadima dužine oko 50 cm
Nije išlo loše samo me malo svjetlo zezalo ali sam i to riješio.
Cilj mi je da napravim nešto na točkiće da ga ne moram stalno sekati tamo amo
a kad nije u upotrebi da ga mogu lako gurnuti u ćošak.
Imam od kancelarijskog stola set sa fiokama pa sam razmišljao da mi bude ispod banseka i dolje postavim točkove.
Tada bi visina bila oko 1 metra. Radio sam i kad je visina oko 120 cm i nisam primijetio neki zamor u leđima.
Pitanje sam postavio da li postoje neke norme koje regulišu ovako nešto.
Lijep pozdrav
Uglavnom radim sa manjim komadima, ipak je to mali bansek.
Juče sam nešto radio u sjedećem položaju sa komadima dužine oko 50 cm
Nije išlo loše samo me malo svjetlo zezalo ali sam i to riješio.
Cilj mi je da napravim nešto na točkiće da ga ne moram stalno sekati tamo amo
a kad nije u upotrebi da ga mogu lako gurnuti u ćošak.
Imam od kancelarijskog stola set sa fiokama pa sam razmišljao da mi bude ispod banseka i dolje postavim točkove.
Tada bi visina bila oko 1 metra. Radio sam i kad je visina oko 120 cm i nisam primijetio neki zamor u leđima.
Pitanje sam postavio da li postoje neke norme koje regulišu ovako nešto.
Lijep pozdrav
Ako radis sa manjim komadima pogledaj ovaj snimak. Mislim da je ovo idealna visina za za tako nešto. Pogledaj mu polozaj ruku na 2:03
https://www.youtube.com/watch?v=0wjUt9REr-o
https://www.youtube.com/watch?v=0wjUt9REr-o