Savjeti oko izbora Glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Kada bi za život zarađivao izradom namještaja, imao bi drugačiji pristup. OKP je picajzla na treću. Ja sam picajzla na kvadrat i još uvijek grad više od kupca koji je picajzla. Imam 192 cm i 135 kg pa mi je 2020 taman po mjeri :) Jednog dana ću imati samo Festool alate. Ako tada više ne budem mogao raditi, imati ću ih barem u vitrini :)
Last edited by BILJEŽNIK on 26 Oct 2016 19:21, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

nlazovic wrote:Potvrdjujem da je picajzla :)

Mada, ima jos jedna veca od njega na ovom forumu :D
Na koga li mislis ?:oskyldig:
BILJEŽNIK wrote:Kada bi za život zarađivao izradom namještaja, imao bi drugačiji pristup. OKP je picajzla na treću. Ja sam picajzla na kvadrat i još uvijek grad više od kupca koji je picajzla. Imam 192 cm i 135 kg pa mi je 2020 taman po mjeri :) Jednog dana ću imati samo Festool alate. Ako tada više ne budem mogao raditi, imati ću ih barem u vitrini :)
Problem je u tome sto se pedantnost oniih sa OCD-om ne ceni kod nas. Preciznost sta je to, a svaka domacica je pametnija os stolara. Zato nam je svima kolektivno tako kako nam je. A ima mesta gd se OCD itekako ceni, i nagradjuje. U sustini, obojci je vise nego dozvoljeno da sve pravimo onoliko savrseno koliko je to uopste moguce. Od toga ne zivimo, a vrlo nam je bitno kako izgleda beading na daskama ledja ormana. Barem meni. Ne zelim da bilo ko, ko ikada poba da premesti orman koji sam napravio pomisli da je nesto na njemu izfusereno.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

uvek rasprava oko rupe :smejanje: meni ubodna sasvim ok cetri rupe na uglovima ili jedna ako je krug . radio sam i glodalicom nevole snajke ako nemas usisivac a uglavnom se rupe isecaju na licinom mestu :D
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Usisavač je obavezna oprema, kao zimske gume, samo cijelu godinu. OK, ajmo nazad na temu. Alat kojim treba napraviti otvor u radnoj ploči je ubodna pila. Oni sa OKP-om će ubodnom izrezati otvor kojih 8 mm manji po dužini i širini, a na konačnu ga mjeru svesti glodalicom.Glodalica koja bi mogla poravnati rupu u radnoj ploči je svakako RT0700 u kombinaciji sa spiralnim glodalom promjera 8 mm. Ima okruglu bazu pa je jednostavno napraviti šablonu po kojoj se može voditi. Ovo je bolja kombinacija od one s kopirnim glodalom jer spiralno lakše može odraditi rez cijeloj dubini radne ploče i to u jednom prolazu.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Ko ima potapajuci cirkular, jos i ponajbrze, pa doraditi ubodnom oko uglova.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Još bolje, dakako
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Po meni ako govorimo o poslu koji se radi za svoju dusu lagano onda glodalica u ovom slucaju ima opravdanje. Sto se prakticnosti na terenu tice mislim da je ubodna sa "kvalitetnim i odgovarajucim listom" najbolje resenje. Potapajuci cirkular mislim da i pored usisivaca daleko razbacuje iverje i prasinu tako da nije bas ok resenje posto se ipak to sve radi na licu mesta. Treba imati u vidu da su smole u ovim materijalima kancerogene, tako da sto manje prasine bolje je za majstora a naravno i za musterije.
Last edited by ivanob1 on 26 Oct 2016 21:34, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

naj bolje je kad ima sta da se useca :D mislim da izbor alata pada na majstora ,krajnji proizvod je u ovom slucaju isti .rupa u radnoj ploci ,pa da je i laserski secena :oskyldig: ,vise su stolari posveceni namestaju nego danasnje musterije ,menjaju ga kao carape ,cim se pojavi neto novo
u keroku nemora da se iseca to je bolja solucija i od ubodne i glodala :smejanje: izlijes i gotovo
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Krivo... reže se i u kerrocku
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nije krivo moze i da se lije :D ne pricam napamet
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

a i da se reze ako kupujes gotove ploce ,ali prave ih i po meri ,znam coveka gledao kako radi :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ivanob1 wrote:... Potapajuci cirkular mislim da i pored usisivaca daleko razbacuje iverje i prasinu ...
Cirkular pravi mnog manje piljevine i prasine od glodalice. Samo je pravi brze.
Razmisli... cirkular izvadi oko 3mm koliki mu je rez. Glodalica izvadi barem 6. Dakelm duplo vise materijala pretvorenog u piljevinu.
Pored toga, cirkular ima daleko povoljniji raspored za usisavanje, posto sam list uvek gura piljevinu pravo u usisni otvor, plus uvek je list lepo "zatvoren" sa svih strana (pricamo o potapajucem cirkularu), pa usisivac moze da napravi lep vakum, sto kod goldalice nije slucaj.
Mada, ima jos jedna veca od njega na ovom forumu big_smile

Na koga li mislis ?
Nemo se vredjamo :)
Ko je ovde veca picajzla? Da gu vidju.
Ce merimo picajzlitis ako treba :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Da totalno se slazem da cirkular pravi manje prasine od glodalice. Merilo mi je bila ubodna i ona pravi manje prasine pogotovu kada jos jedna osoba (najbolje domacica :) ) drzi crevo usisivaca ispred testerice, tada prasine i nema u vazduhu. Testera gura trinju na gore ne prevelikom brzinom i usisivac taman moze lepo da je pokupi. Sto padne dole obicno bude u kuhinjskom delu i to se lako pocisti i domacica zadovoljna :)
Last edited by ivanob1 on 27 Oct 2016 00:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ubodna je tu negde.
Napravi je manje, posto je rez tanji, ali ima nepovoljnije usisavanje.
Ako imas pomocnika tada je zaista ubodna najmanje prasnjava.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pošto nikako da prestanete sa raspravom da i ja malo "prodzaram vatru": A sta fali ubodnoj? :D
Post Reply