Po zanimanje sam vajar a bavims e izradom muzickih instrumenata i minijatura u drvetu.... Do sada sam svoje radove ostavljao u prirodnoj boji drveta a kao zastitu nanosio selak francuskom politurom. Medjutim sada sam se sreo sa zahtevom narucioca da javorovo drvo zatamnim u neku braon crvenkastu nijansu.
Dakle dosao sam do toga da moram da bajcujem pre politure...
Potreban mi je savet koji bajc je najbolji da se nanese pre selakiranja.... jer koliko sam shvatio u prodaji nema onih tradicionalnih bajceva gde je rastvarac voda...vec se kao vodeni prodaju neki koji su ustvari akrilni.... i kad se osuse oni se zacementiraju te pretpostavljam da drvo posle nece upijati selak ...i ne znam da li ce selkak da se veze za drvo kao kad se nanosi direktno na drvo?
Ako moze da me posavetuje koji bajc da kupim ili kako da ga napravim, a da bude pogodan kao podloga za selakiranje?
p.s. Ja samdo sad male predmete tonirao tako sto sam mesao slikarske pigmente i vodu ili spiritus.. medjutim pigmenti su dosta pokrivni i kadkad sakriju prirodnu strukturu i sare drveta.
Hvala na odgovrima.
evo jedan moj rad..precnik cevi je 25mm: