Savage . . . ,
broj klasicnih stolarskih stega

zavisi od broja horizontala u korpusu .
Evo bas se spremam da odradim neke plahare 2350x900x550mm koji imaju jednu horizontalnu pregradu i naravno pod i plafon , znaci meni su potrebne par ovih ugaonih i jos 3 klasicne stolarske metarske ili duze .
Govorim o situaciji kada su plafoni i podovi upadajuci pa lako mozes da korpus uhvatis bocno i po sredini sa stegama .
Dovoljno je znaci jedna stega po sirini elementa ( sasvim lepo drzi dok ne izbusis i zasrafis )
Naravno , ne moras imati sve ove stege , za pocetak su ti dovoljno i samo 2 ( da uhvatis pod i plafon ) i tako dobijes pocetni korpus , pa kad zasrafis te elemente , skines stege , postavis na druge horizontale i odradis i njih .
Ove ugaone

, narucio sam skoro preko net_a 1400din kom , tezina im je 2,2 kg ( obe ) i platio sam brzu postu 220din .
Komsija bravar ima jednu ovakvu , koristi je kod varenja kutija 20,40,60mm , i cini mi se da bi i u stolariji bila prilicno korisna
Za sklapanje fioka koristim stegu od 600mm ili manje .
Prvo na ravnoj povrsini ( neko parce iverice ) nacrtam pravougaonik ( po dimenzijama fioke ) , i zatim po tim linijama poslozim elemente ( i tako je u startu sve u pravom uglu ) i stezem samo sa jednom stegom po sredini sto je sasvim dovoljno i ne mrda dok ne izbusite i zasrafite sve uglove
Podove fioka ne nutujem vec zakucavam odozdo ( kad se radi o iverici ) i mozda je jos bitno reci da dimenzije podova uvek smanjujem za milimetar da se slicajno ne bi desilo da foruju preko spoljnjih ivica korpusa fioke i kasnije smeta klizacima istih .
https://www.youtube.com/watch?v=bvTl6bdZFb8 , ako vam je kupovina stega prevelik izdatak i ove pravljene ce odlicno zavrsiti posao
Bas me zanima kako su se ove vase stege pokazale cini

mi se korisna stvarcica ali za ramove za slike ,goblene i sl , nisam nesto siguran koliko mogu da drze vece elemente od iverice ?
Ovo je neko moje skromno misljenje , ima ovde iskusnijih majstora i mozda se sa necim i ne slazu pa nek se ukljuce u diskusiju . . .
nadam se da sam malo pomogao , pozZZ