Izrada kuhinjskog kabineta za sudoper?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
savage1337
Majstor početnik

Izrada kuhinjskog kabineta za sudoper?

Post by savage1337 »

Radim donji kuhinjski element, u kojemu ce biti sudoper, i ispod njega prazan prosor.

Sudoper je ovaj:
Image

Dubina kuhinjskog elementa mi je 560mm, minus 482mm koliko se busi rupa za sudoper ostaje mi 80mm prostora za precke koje sluze kao ojacanje korpusa. Na skici pise da sudoper mora biti odmaknut od zida 55mm, i zadnju precku sam zato napravio 55mm, sto mi ostavlja samo 25mm za prednju precku.

Eh sad to je dosta nak nap, i ne znam jeli treba raditi tako dvije male precke, inace precke imam 100mm, ili da precku okrenem okomitu, pa da izgleda ovako:

Image

Znaci to su mi dvije solucije koje mi padaju na pamet.
Kako vi to radite? Ima neka treca solucija?
I cemu tih 55mm, mozda za sifon? Ne vidim po slikama zasto bi morao biti odmaknut 55mm od zida.
Last edited by savage1337 on 15 Oct 2016 20:14, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

55 zbog diht lajsne...ja ih secem pa da ostane i 10 mm,nema veze,ionako u rasponkama seces samo rupu za deo gde se peru sudovi,ne i za deo gde se suse, tj 340 mm...rasponke ti trebaju samo da pricvrstis radnu plocu da se ne pomera...ako je sudopera u sredini,pa imas delove i levo i desno od tog dela onda mozes i da stavis rasponke vertikalno...ako je sam onda ih stavi horizontalno...
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

I ne moras korpus da odaljujes 55 mm od zida,vec samo rupu koju prosecas...jos bolje,tako ce da ti ostane vise "mesa" rasponke...i ne trebaju ti te dve vertikale pozadi,800 mm za radnu plocu nije preveliko,nece se uvijati....a i pitanje kako ti na zidu stoje ventili i slivnik...
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 20:37, edited 1 time in total.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

nikola28, znaci ti napravis standardne dimenzije precki / rasponki, i onda ih rezes gdje smetaju?
Pod rasponka mislis na precka?

Ne mislim korpus udaljavati od zida 55mm, nego toliko je potrebna rupa za sudoper minimalno biti udaljena od zida, sto znaci da zadnju precku nemogu napraviti dublju od 55mm, ili ce sudoper udarati u nju i nece proci kroz rupu, kako sam ja shvatio.
Last edited by savage1337 on 15 Oct 2016 20:49, edited 1 time in total.
poTTa20
Zarezivač olovaka

Post by poTTa20 »

Ajde nesto na brzaka nacrtano

Image
U ovoj varijanti moras da spustis gornje sarke vrata dovoljno

Image
U ovoj ces morati da seces ove spojne daske ubodnom testerom zajedno sa radnom plocom

Spojne daske ce biti apsolutno dovoljne. Ne trebaju ti ove uzdusne daske.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Da,precke ili rasponke :)
Pre dve nedelje sam radio kuhinju sa okruglom sudoperom pa sam prosecao i plocu i precke...od prednje precke je na sredini ostalo samo 5 mm sirine :)
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

poTTa20 wrote:Ajde nesto na brzaka nacrtano

https://s26.postimg.org/z4bdfhmsp/Capture.jpg
U ovoj varijanti moras da spustis gornje sarke vrata dovoljno

https://s26.postimg.org/srw85njqh/Capture2.jpg
U ovoj ces morati da seces ove spojne daske ubodnom testerom zajedno sa radnom plocom

Spojne daske ce biti apsolutno dovoljne. Ne trebaju ti ove uzdusne daske.
Znaci ili rezati spojne daske, ili prednju spojnu dasku okrenuti okomito, pa spustati sarke vrata, nema trece?
Napraviti spojne daske jako tanke nije pametno?

Istu stvari imam i za kabinet gdje je ploca za kuhanje, tamo pak nemogu spojnu dasku okrenuti okomito.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

U ploci za kuhanje ti je lakse-samo ih istanjis frezerom za 5mm,ne seces ih cele..ili spustis rasponke za tih 5 mm od gornje ivice korpusa....
Spoine daske neko radi i samo 50 mm sa samo po jednim srafom,ona je samo tu da drzi raspon,ne nosi nista...kad nanpravis tvoj korpus sa 100 mm,pritisni rukom rasponku na sredini,kad vidis koliko se uvija ,sve ce ti biti jasno ;)
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 20:57, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

od svega toga je potrebna samo ona letva pozadi i treba da stoji do vrha okomito na kant, a sa prednje strane uvek dolazi jedan frontal u nivou porti i moze i on da drzi korpus. Radna ploca se proseca tako da sudopera stoji negde u centru po sirini (i duzini), treba racunati i da sama radna ploca prelazi po sirini frontale za jedno 3cm.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Znaci ova varijanta mi se za sad cini najbolja:

Image

Mislim da sa njom imam najvise prostora za igrati se gdje cu staviti sudoper naprijed, nazad... A djeluje mi cvrsto to sve...

Element je dug 1010mm, za njega sigurno ne treba neko dodatno ojacanje kao one uzduzne letve koje sam stavio na prvoj slici?
I kako cu element na ovoj gore slici, pricvrstiti za radnu plocu? :D
Last edited by savage1337 on 15 Oct 2016 21:11, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Pa sto ne stavis bok po sredini u tom delu ako se plasis da ce da se uvije?
Bok kao sto je nacrtan na ovoj skici za ugradnju...
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

nikola28 wrote:Pa sto ne stavis bok po sredini u tom delu ako se plasis da ce da se uvije?
Bok kao sto je nacrtan na ovoj skici za ugradnju...
Pametno!!! Ali sad sam mjerio odvod i izlaze za toplu i hladnu vodu, imao bi stranicu tocno po sredini odvoda gdje ide sifon, taman i da napravim plicu tu stranicu, onda bi mi tesko bilo sifon montirat i skidat... morat ce biti jedan veci element. Odvod je puknut bas nezgodno na sredinu! Tu bi bila perilica suda 45mm sa jedne strane, da nema tih odvoda, cak sam mislio stemati zidove i pomjeriti odvod i izlaze vode u desno, da bi lijevo stala perilica, ali na kraju smo odustali od 45mm perilice pa ce 60mm ici na drugo mjesto!

Uglavnom dobra ideja al nece ici zbog odvoda!

Ovako cu na kraju napraviti:

Image

I uklonio sam donju precku kako je majstor gore rekao, nema potrebe kad donja ploca drzi razmak, treba samo gore jedna da drzi razmak, i naprijed jedna.
Ovako okomito okrenute precke mi se vise svidaju jer ima vise mjesta za pomicanje sudopera, iz prve sam mislio da ruzno izgleda jer kad otvoris vrata vidis u precku, ali i bolje je jer prekrije sudoper i sifon pa ga se ne vidi dok ne cucnes dolje.

Mislim da je ovo bolja solucija od rezanja precki. Ne rezem precke, imam vise prostora naprijed nazad za sudoper, precka koja je okomita sakriva dolje sudoper i sifon...
Last edited by savage1337 on 15 Oct 2016 21:20, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

A sto ne napravis bok kraci za npr 100 mm,umesto 560 mm napravis 460mm,pa da ravnas prednju stranu a pozadi da bude taj razmak izmedju boka i lesonita?
I to sam radio :)
Last edited by nikola28 on 15 Oct 2016 21:22, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ako tako napravis neces moci pricvrstiti plocu. Plus ce nesto ruznije izgledati kad otvoris vrata jer je veza (precka) nesimetricna sa ostalima na kuhinji. Ja ih stavljam horizontalno i urezujem za sudoper. Ne trebaš se brinuti oko čvrstoće elementa jer gornje veze služe samo da održe element u dimenzijama (da se ne bi sirio i skupljao zbog savijanja stranica). Čak i da element sam stoji dodatnu cvrstinu bi mu dala ploča tj sudoper, a ovako imaš i okolne elemente za koje ćeš pričvrstiti sudoper. Kad sve to staviš pod ploču dobićeš jednu stabilnu cjelinu. Coklu u dnu podržavam, dosta pomaže stabilizovanju elementa. Još ti savjetujem da sudoper podpodiš limom za slučaj da ti sifon procuri.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

E daj mi jos recite, jeli na leđa tog elementa u kojemu je sudoper, stavljate lesonit?
Ja sam mislio uopce ne staviti nikakva leđa na taj element, nego samo ovako tocno kako je na slici?

Jel stavite leđa pa bušite rupe za izlaze vode i odvod vode? Ili ne stavite leđa uopće?
Post Reply