Spajanje dasaka za trpezarijski sto ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

bane wrote:
Ivan wrote:Kako je najbolje sapajati daske za radnu ploču trpezarijskog stola ? Jel dovoljno keksom ? Koja je najbolja širina dasaka za ovu namenu, jer pretpostavljam da ne bi trebale biti preširoke ? Da li neko zna gde u beogradu može da se kupi suva stolarska daska ( hrast, jasen...) HVALA
Pa keksevi vise sluze da bi povrsina bila ravnija, nego da pojacaju spoj. A sto se tice sirine meni je max 150mm makar ce svako da ti kaze drugacije. Najvise uticaja na jacinu spoja ima povrsina lepljenja zato gledaj da daska bude ofigovana pod 90 stepeni.
keksovi ne služe dabi površina bila ravnijia, nego da ojača spojeve,aza tu dasku koju želiš da spajaš najbolje kada je pravilno obradiš da je provučeš na testeru mislim cirkular i da ubaciš lesonit namažeš dobro ljepilom i stegneš ,kako se inače radi i biće kvalitetnije nego samo da zaljepiš bez nuta,kao što ti je rekao neko već prije mene,
ko radi taj se i umori
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Verujem da je bane mislio da keksovi sluze kako bi se povrsina spoja poravnala, posto je relativno lako sa naštimovanom keksericom napraviti rupe na obe daske, tako da one budu super poravnate nakon lepljenja.

Mada, ja sam više za sastav sa linka dole pošto se on veoma lako pravi sa stolom za frezer, ili ručno, a rekao bih da je jači nego lajsne u žlebove.

http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

keksovi ne služe dabi površina bila ravnijia, nego da ojača spojeve
Keks (ili tipl sve jedno) nikako ne moze da ojaca spoj.
Pre svega njegova povrsina je isuvise mala u odnosu na povrsinu spoja dve daske. Drugo keks je slabiji od drveta. Trece, da ponovim, nema apsolutno nikakve potrebe da se spoj ojacava, posto je sam spoj vec cvrsci od drveta. Drugim recima nikada nece puci na spoju, puci ce samo drvo.

Kod iverice je prica sasvim drugacija.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

zbog čega se onda tipla i keksa i zbog čega se spaja na pero sistem po fabrikama namještaja kad može i direktno da se spoji ,bez bilo kakvog nuta,a ovo da tipl ili keks nemože da ojača spoj neću da komentarišem.
ko radi taj se i umori
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Recimo: Poravnavanje je boje > manji gubitak materijala, manja naknadna obrada > manje potrosenih para/radnih sati > veca zarada.

Kao sto napisah, kod iverice je prica sasvim dugacija, tu tipl ili keks zaista predstavljaju deo koji nosi opterecenje (ustvari oni nose celokupno opterecenje spoja).

A sto neces da komentarises? Pa ovde smo upravo da bi pricali (ustvari pisali) o necemu.
Ja sam izneo razloge zbog kojih smatram da keks ili tipl ne mogu da ojacaju spoj. Ukoliko imas bolje argumente, naravno da cu se sloziti sa tobom, samo prvo moras da ih izneses.

Ne smatram sebe za najpametnijeg (daleko od toga), ali da bih prihvatio drugo misljenje ono necim mora da bude potkrepljeno.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa spoj bilo na iverici bilo na bilo kojem drvetu će u svakom slučaje biti čvršći ako se utipla ili ukeksa nego samo da se zaljepi .jer pored zaljepljene površine držaće ga takođe i tipl,nemogu da shvatim da će spoj biti bolji bez tiple,znam za drvo se koriste razni spojevi o kojima takođe znam poprilično ,to jest ta većinu tih spojeva sam radio i frezerom i cirkularom kojim je mnogo lakše napraviti neke spojeve.čovjek je pitao dali će spoj biti dobar keksom u stvari dali je keks dovoljan,ja tvrdim da će da bude bolje da ukeksa pa onda zaljepi celom površinom nego samo da zaljepi,i stojim iza toga što sam rekao ,a što sam rekao da neću da komentarišem pa zar treba komentarisati da tipl ili keks nemože ojačati spoj,mislim svakom ko se iole razumije dali u drvo ili u ivericu ili mdf je jasno da će spoj biti čvršći kad se nešto ubaci između dva obradka drveta.pozdrav
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da se malo umešam :)
mbole je pisao o tome da je, prilikom spajanja dervenih komada ivica-na-ivicu, dovoljno upotrebiti samo lepak. Spoj lepkom je čvršći od samog drveta koje se spaja i prilikom preopterećenja se ne dešava da se zalepljeni spoj rastavi, nego dolazi do pucanja na samom drvetu.

Ukoliko se nešto umeće u spoj drveta-na-drvo (lajsna, tipl, keks) to nema funkiju da učvrsti spoj (lepak je sam po sebi dovoljan) nego da olakša poravnavanje. Naravno, ukoliko se je tipl (keks..) od mekšeg materijala nego samo drvo koje se spaja veza će za toliko biti slabija, ali i dalje dovoljno jaka da se ne može rastaviti. I obrnuto. Ukoliko je tipl (keks...) od čvršćeg materijala nego drvo koje se spaja i sama veza će za toliko biti švršča. I to sve pod uslovom da komadi, zajedno sa tiplom (keksom..) naležu savršeno. Kada se uzme u obzir poprečni presek tipla (keksa...), njegova površina je zanemariva u odnosu na površinu koja se spaja, a samim tim i uticaj na kvalitet spoja.

Kada se radi o spajanju iverice, kao što je g-din mbole rekao, stvar je potpuno suprotna. U tom slučaju spajanje se izvodi šrafom ili umetanjem tipla (keksa...) i jedino što drži spojene elemente zajedno je taj šraf, tipl (keks...). Ukoliko se tipl (keks...) namažu i lepkom to čini taj spoj krućim i nerarazdvojivim. U forumu je dosta pisano o jačini veze tiplom (keksom...) i poređenju sa jačinom veze šrafom. I u jednoj i u drugoj varijanti veza, prilikom preopterećenja, popušta na mestu koje ne učestvuje u spoju.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa obično kad se bilo šta spoji ,zaljepi keksa.... poslije stezanja ,obično ide ostala dorada ili obrada,sad da spojiš na bilo koji način 5 dasaka po 150mm , neće nikad da bude 100 posto ravno da netreba ponovna obrada cjelovitog komada,
ko radi taj se i umori
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hvala Metabo, mnogo si lepse objasnio ono sto sam ja mislio.
Bodara, Metabo prica o perfektnoj obradi povrsina koje se lepe. Naknadna obrada celog komada se podrazumeva.

Sve treba komentarisati, pogotovu ako se sa necim ne slazes. Nekada nisu komentarisali, i tvrdili su da je zemlja ravna ploca, a ono ispade da je okrugla.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ja mislim da je nemoguće dokazati koja je bolja od ove dve teorije,ma đe može biti spoj jači bez tiplovanj perovanj keksanja itd.samo direktnim ljepljenjem,zato što ovako pored direktnog spoja imaš dodatni spoj,a je....ko da pišem na turskom jeziku.
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

BODARA98 wrote:ja mislim da je nemoguće dokazati koja je bolja od ove dve teorije,ma đe može biti spoj jači bez tiplovanj perovanj keksanja itd.samo direktnim ljepljenjem,zato što ovako pored direktnog spoja imaš dodatni spoj,a je....ko da pišem na turskom jeziku.
Samo polako, ne pričaš na turskom i lepo te svi razumemo.

Naravno da spoj bez pera može biti jači od spoja sa perom :cool: Zamisli da treba da spojiš dve hrastove daske debljine 18mm i da to radiš sa perom i utorom debljine 6mm. Ako je pero napravljeno od čamovine da li je ta veza jača od veze gde se direktno lepi stranica na stranicu, bez pera i utora?

Isto tako važi i u obrnutom slučaju. Zamisli da treba da spojiš dve čamove daske debljine 18mm i da to radiš sa perom i utorom debljine 6mm. Ako je pero napravljeno od hrastovine da li je ta veza slabija od veze gde se direktno lepi stranica na stranicu, bez pera i utora?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moguce je dokazati. Samo nam fali vremena i alata. Zalepimo 10-tak komada na razne nacine, i stavimo na kidalicu.
Ono sto ja mislim da bi se desilo je da bi dobili potpuno iste rezultate (posto ni u kom slucaju nece puci na spoju vec na samom drvetu).
zato što ovako pored direktnog spoja imaš dodatni spoj
Samo je pitanje da li je taj dodatni spoj jaci od prvog ili nije. Ako jeste onda je ukupni spoj jaci.
Ako je dodatni spoj slabiji, onda je i ukupan spoj slabiji, posto je oduzeo malo povrsine pa samim tim i cvrstoce onom prvom.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa podrazumjeva se ako radiš sa hrastovinom da će pero da bude od hrastovine i obratno sa čamovinom ili bilo kojim drvetom,a da ćeš baš oslabiti spoj na hrastu sa čamovim perom....
ko radi taj se i umori
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

BODARA98 wrote:pa podrazumjeva se ako radiš sa hrastovinom da će pero da bude od hrastovine i obratno sa čamovinom ili bilo kojim drvetom,a da ćeš baš oslabiti spoj na hrastu sa čamovim perom....
Najzad smo serazumeli :) . Spoj na hrastu sa čamovim perom ĆU OSLABITI, ali će i dalje jačina tog spoja biti dovoljna da, u slučaju preopterećenja, do pucanja dođe na hrastovoj dasci van spoja, a ne na samom spoju.

Spoj ćeš oslabiti i ako hrastove daske spajaš hrastovim perom jer, to smo se već složili, je lepljeni spoj jači od čiste daske.
Kada lepiš bez pera, ako su daske debele 18mm, debljina lepljenog spoja je 18mm. Kad spajaš sa perom od 6mm, debljina lepljenog spoja je 12mm (po poprečnom preseku spoja dasaka), a punog drveta 6mm. Znači, spoj bez pera je jači od spoja sa perom, ako gledaš ravan spoja dasaka.

Cela ova priča je u slučaju delovanja tangecionalne sile "na smicanje". U slučaju delovanja sile "na kidanje", kada je vektor poremećaja normalan na ravan spoja :cool: , priča o jačini spoja dobija potpuno drugu dimenziju...
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Zasto bi se po svetu fabrike nadmetale i bavile proizvodnjom keksarica ,cesljeva i raznih glodala da nisu potrebne i po mome lepljenje umetnutom lajsnom i dalje je najbolja metoeda za ovakvu vrstu radova,narocito kod tanjih dasaka pa jos 15cm sirokih.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Post Reply