sasasasa wrote:Pade mi na pamet: Savage, zar nisi rekao da tek planiras da se bavis sa ovim? Mozda bi ti bilo pametnije da pocnes sa necim jednostavnijim. Iako su kuhinje dosta jednostavne, ipak ima dosta toga sto bi trebao nauciti prije pravljenja kuhinje na U, sa ladičarem i sl. Manje je stresno ako ucis postepeno, problem po problem, nego da se odmah bacis u projekat koji je mozda prevelik zalogaj za nekoga ko tek pocinje da se bavi sa namjestajem.
Palo mi je na pamet to sto govoris, i mislio sam prvo napraviti ormar, ali treba mi kuhinja prvo

Tako da idem odmah raditi kuhinju, mislim da ako dobro sve izmjerim, i vizualiziram u glavi svaki problem na koji bih mogao naletiti, kao ovo sa zidovima i sto sam sada saznao da elemente radite plice nego sto sam planirao... da nebi trebao imati nekih velikih problema.
Mislim da je ovo sto sad radim puno teze nego samo sastavljanje kuhinje, jer kad jednom budem siguran da je sve izmjereno i nacrtano kako treba, mislim da necu imati problema sa sklapanjem kuhinje. A i ovo sto kaze, grlom u jagode i nema bolje nego tako ako nesto zelis nauciti. Ako izvedem ovo sto sam zamislio kako treba, onda znam da mogu napraviti i sve ostalo sto mi treba, ormare, komode... Nikola, hvala na podrsci
Kad usporedim koliko me kosta alat, busilice, stege, svrdla... kuhinja ce ispasti tek zanemarivo jeftinije nego da sam dao da mi ju drugi rade... ali veseli me ovo i oduvijek me zanimalo, tako da mi je ovo nesto kao hobi, koristan hobi
Evo sad gledam neki katalog, sa standardnim dimenzijama kuhinjskih elemenata, oni stavljaju dubinu donjih elemenata 560mm ukljucujuci i fronte, znaci 2cm naprijed i jos 2cm iza predpostavljam.
Znaci uloga zasto se donji elementi odmicu od zida je:
1. lakse sprovodenje kablova
2. zastita korpusa u slucaju da voda prelije sa radne ploce iza po elementima
Jel postoji jos neki razlog?