Zdravo,
Neko sa foruma je napravio ovakav krevet, kao na slikama. To proizvode Talijani ''Stilema''.
Interesuje me , na uzglavlju prosjeceni dio, moze li se uradioti od MDF-a 19 mm, a da se ne polomi, ako se nevjesta malo jace uvati za njega ? :rodna: Ram bi isao od bukve.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Po mom skromnom misljenju - bilo koja vrsta drveta moze ali samo kao ukras.
Da bi posluzilo kao rukohvat za neveste u takvim situacijama - samo jaca plastika ili metal, pa i to ...???
A znate li od cega ga prave Italijani?
Last edited by micha56 on 26 Sep 2016 07:18, edited 1 time in total.
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
problem kod medijapana je listanje pucanje kantova ,pogotovo u beloj varijanti ,forme koje sam ja isecao slicne tim posle 3/4 god imale su sitne pukotine na kantovima ,pogotovo ako bi snajka cesto drzala za tu lijanu i cimala je .konstukciski mislim da nije neki problem da izdrzi snajku
Last edited by art of wood on 26 Sep 2016 07:29, edited 1 time in total.
Hmmm, zavisi od toga kolika je snajka
Medijapan jeste krt, ali ti je realno i najjeftinija opcija. Jesam malo skeptičan što se tiče izdržljivosti, ali mislim da i nije prevelika razlika izmedju MDFa i drveta u ovom slučaju. Ako navale puci ce i jedno i drugo, a ako budu cuvali krevet drzace im do kraja zivota
covek je pitao dali je neko nesto slicno radio.pretpostavke da li je cvrsce drvo ili medijapan....ako se radi na klasican nacin lepljenjem iz segmenata drvo je cvrsce sto sumnjam da je ovde radjeno .ako je isecen oblik iz slepljene drvene ploce onda je svakako cvrsci medijapan ,sunjam i da je sper nista nije cvrsci od medijapana (ovako isecen) i kantove je jako tesko uraditi da se ne vidi da je u pitanju sper .i mene zanima da li je neko nesto ovako uradio i od cega,i kako se to posle ponasalo
Ne znam od cega su Italijani uradili.
i slijepljeno drvo i MDF mi nekako izgledaju krti. Sper djeluje cvrsce, ali su problem kantovi.
Neko je na forumu postavio slike istog kreveta sto je uradio. Ne mogu da nadjem temu, da mi objasni od cega je uradio isjeceni dio, i koliko mu je djelovalo cvrsto.
Oce snajke da se uvate tako za te prorezane djelove. i eto muke. :skratta:
Na Stilema sajtu pise da se sve pravi 100% od drveta. Pise da nema "formaldehyde" tako da to iskljucuje medijapan, ivericu i sl. E sad da li i sper racunaju kao 100% drvo to je pitanje. Bas na videu je prikazano slicno uzglavlje gde ove gravure prekrivaju alufolijom i verovatno ide neki proces nakon toga.
A ovo moze da se pravi od punog drveta, da bude vrlo jako. Jednostavno lameliranjem, o tankih furnira, omeksanih na pari, napravi se osnovna struktura pa na dodatnu obradu na CNC-u. Talijani su majstori za takve, naizgled nemogce zadatke.
Da li je formaldehid zastupljen uglavnom u lepkovima za toplu presu ili ga ima i u standardnim lepkovima za hladno lepljenje tipa PVAC (titebond original, 2,3)?
Kod nas u HR Frisheis, Bauhaus i slični imaju u ponudi slijepljene ploče od punog drveta hrasta, bukve, akacije, smreke... Sve osim smreke izdržalo bi sve nalete "vesele snajke"
Last edited by BILJEŽNIK on 26 Sep 2016 21:17, edited 1 time in total.
ivanob1 wrote:Da li je formaldehid zastupljen uglavnom u lepkovima za toplu presu ili ga ima i u standardnim lepkovima za hladno lepljenje tipa PVAC (titebond original, 2,3)?
Formaldehid dolazi od rezorcinol foraldehida, koji se koristi samo za lepljenje u presi, i nema ga u PVA lepkovima. Sto se toga tice mozes da budes miran. Prenost rezorcinol formaldehida je sto je termosetujuci, tj jednom kada ga zagrejes i zalepis, nema popustanja na visim temperaturama. Kod PVA lepkova to nije slucaj, pa znaju da se razlepe na 70-90 stepeni..
to sa lameliranim plocama me bas i ne odusevljava u vertikalma godovi drveta idu poprecno ne prate formu reklo bi se da je drvo bas i nije cvrsto u tom pogledu,ali slike govore u prilog toj tezi . veci je problem napraviti sablon koji ces mozda jednom iskoristiti nego sav ostali rad :smejanje: mislim da s ostrim alatom i netreba mnogo smirgle samo jake ruke za smirglanje
Last edited by art of wood on 26 Sep 2016 22:38, edited 1 time in total.
Probati cu sa sperom 15-20mm ako je nadjem u prvoj klasi, da nema rupica na kantovima. Ako ne MDF ne gine, i nk se snajka vata za nesto drugo.
Zna li neko gdje je tema, u kojoj je postavljen krevet sa slike. Ne mogu da nadjem pomocu pretrage.