broj/pozicija nozica na namjestaju
Imam ubedljivo najmanje iskustva, ali da kažem i ja koju 
Najčešće koristim nogice i šnale kojima zakačim "cokle" sa svih vidljivh strana za nogice, ako me razumete. Oslonac je na nogicama, koje i nisu nešto lepe, ali se ne vide od cokli koje su tu samo radi estetike... Lako se skidaju kako bi se usisalo i očistilo ispod (mada to nikada ne radim
)
To sam video na jednoj staroj kuhinji i svidelo mi se. Stabilno, lepo i praktično. Lepše je sa coklom, ali realno ravan pod je uglavnom misaona imenica...

Najčešće koristim nogice i šnale kojima zakačim "cokle" sa svih vidljivh strana za nogice, ako me razumete. Oslonac je na nogicama, koje i nisu nešto lepe, ali se ne vide od cokli koje su tu samo radi estetike... Lako se skidaju kako bi se usisalo i očistilo ispod (mada to nikada ne radim

To sam video na jednoj staroj kuhinji i svidelo mi se. Stabilno, lepo i praktično. Lepše je sa coklom, ali realno ravan pod je uglavnom misaona imenica...
Ako neće na silu, neće nikako
.
Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija

Sinisa, to prolazi na kuhinjama kojima su ledja, potpomognuta radnom plocom, sasvim dovoljna da izdrze "sve sto je ceka"
Ormari znaju biti malo nezgodniji...
Mbole ne zalijeci se. I ovaj sa coklom mora imati ledja, pa to znaci da ima dva oslonca vinkla umjesto samo ledja. Buduci da dva loša ubiše miloša (znam da ova poslovica i nema neke veze sa onim o čemu pričamo, ali mi se nije dalo prisjecati neke prikladnije
), spasio sam ti gajbu piva. Doduse, primicu jedno kao znak zahvalnosti 

Mbole ne zalijeci se. I ovaj sa coklom mora imati ledja, pa to znaci da ima dva oslonca vinkla umjesto samo ledja. Buduci da dva loša ubiše miloša (znam da ova poslovica i nema neke veze sa onim o čemu pričamo, ali mi se nije dalo prisjecati neke prikladnije

Reko sam da ledja drze bez problema, ne da ce drzati bolje od ledja + cokla.
Mada... fakat, nije doreceno, posto zaista... orman mora da ima nekakva ledja.
Da probam ovako...
Ledja koja su dobro uradjena (srafljena+falc), drze bolje od ledja koja su uradjena kilavo (samo prikucana) + cokla.
A gajba... nisi valjda mislio da ces sam da je popijes sve i da izgubim
Mada... fakat, nije doreceno, posto zaista... orman mora da ima nekakva ledja.
Da probam ovako...
Ledja koja su dobro uradjena (srafljena+falc), drze bolje od ledja koja su uradjena kilavo (samo prikucana) + cokla.
A gajba... nisi valjda mislio da ces sam da je popijes sve i da izgubim

koliko je pametno raditi ovako velike ormare u komadu (lijevi i desni)?

koje bi bilo bolje rješenje? donje do visine srednjih i onda gornje napraviti, da svi gornji budu jednake visine?
dimenzije su
LIJEVI ORMAR 112,5 x 240x60cm
DESNI ORMAR 112,5 x 240x60cm
MOST 230 x 70 x40cm

koje bi bilo bolje rješenje? donje do visine srednjih i onda gornje napraviti, da svi gornji budu jednake visine?
dimenzije su
LIJEVI ORMAR 112,5 x 240x60cm
DESNI ORMAR 112,5 x 240x60cm
MOST 230 x 70 x40cm
Last edited by ninja on 20 Sep 2016 13:31, edited 1 time in total.
Levi se prirodno sece na dva dela, a desni na tri.
Levi prekines na visini police na sredini.
Desni, tako da gornji deo bude iste visine kao ostali iz mosta, donji koliko su fioke, i srednji ono sto preostane.
Lepota price je da ako imas cime da prevezes, sve elemente mozes da montiras u radionici, i na licu mesta samo isposlazes i prisrafis jedne za druge, a relativno su laki za manipulisanje.
Dok bi inace ove od 240 visine, morao da sklapas na licu mesta.
Plus kruca konstrukcija.
Levi prekines na visini police na sredini.
Desni, tako da gornji deo bude iste visine kao ostali iz mosta, donji koliko su fioke, i srednji ono sto preostane.
Lepota price je da ako imas cime da prevezes, sve elemente mozes da montiras u radionici, i na licu mesta samo isposlazes i prisrafis jedne za druge, a relativno su laki za manipulisanje.
Dok bi inace ove od 240 visine, morao da sklapas na licu mesta.
Plus kruca konstrukcija.
Sve ti to drži vodu ako ih možeš u prostoru sastaviti i uspraviti. Kod lijevog obavezno napravi fiksnu pregradu - policu po sredini. Leđa obavezno pričvrsti vijcima za sve fiksne pregrade. Most lijevo i desno pričvrsti za ormare, a na unutarnje dvije vertikale postavi direktne nosače, možeš i po dva na svaku vertikalu.
Da, znam da bi bila čvršća konstrukcija ako bi se lijevi i desni radili iz više komada.
Ali znači i ovako bi sve bilo dobro.
to nije moj nacrt pa zato pitam da li je dobar.
što se tiče ova 3 u sredini, i mislio sam ih utiplati u zid sa onim L nosačima koji se stavljaju na kuhinjske elemente.ali mislio sam svaki utiplati. znači dovoljno bi bilo dva vanjska a srednji onda povezati sa njima.
Ali znači i ovako bi sve bilo dobro.
to nije moj nacrt pa zato pitam da li je dobar.
što se tiče ova 3 u sredini, i mislio sam ih utiplati u zid sa onim L nosačima koji se stavljaju na kuhinjske elemente.ali mislio sam svaki utiplati. znači dovoljno bi bilo dva vanjska a srednji onda povezati sa njima.
I ja bih ih radije podijelio, i to iz više razloga. Ormar 240 cm visine je užasno teško manipulisati, čak i kad ne bi bio toliko širok. Napraviti, iznijeti iz radione, unijeti ljudima u kuću (ili ne daj bože stan), pa kroz hodnike, pa kroz vrata...
Sad, može se on učvrstiti, već smo pisali o tome, ali ja sam nekako više za to da se razlomi na dva dijela (pričamo o lijevom zasad). Jedino ga ne bi dijelio na visini visećeg elementa, već na pola. Koliko vidim oba dijela ormara imaju "oklagiju" pa mislim da bi ih bilo bolje podijeliti po visini prostora koji zauzimaju, tj svaku "oklagiju" zasebno.
Å to se tiče desnog dijela, slažem se sa mboletom. Najlakše za rad, najlakše za manipulaciju i najčvršće.
Srednji dio bih ipak utiplao sa bar 3-4 tiple u zid, ipak to stoji iznad nečijeg kreveta.
Postavi sliku kad završiš, baš me zanima kako će ispasti (i koga si poslušao
)
Sad, može se on učvrstiti, već smo pisali o tome, ali ja sam nekako više za to da se razlomi na dva dijela (pričamo o lijevom zasad). Jedino ga ne bi dijelio na visini visećeg elementa, već na pola. Koliko vidim oba dijela ormara imaju "oklagiju" pa mislim da bi ih bilo bolje podijeliti po visini prostora koji zauzimaju, tj svaku "oklagiju" zasebno.
Å to se tiče desnog dijela, slažem se sa mboletom. Najlakše za rad, najlakše za manipulaciju i najčvršće.
Srednji dio bih ipak utiplao sa bar 3-4 tiple u zid, ipak to stoji iznad nečijeg kreveta.
Postavi sliku kad završiš, baš me zanima kako će ispasti (i koga si poslušao