broj/pozicija nozica na namjestaju

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

:D
jedino sto ja inace sasiju rasporedim po ormaru a ne ispod njega, tako mi sigurnije.
Mada cesto ne zvucim tako, volim se potruditi da ono sto pravim ispadne bar za dlaku bolje od drugih. Zato sve i ojacavam (vjerovatno) i vise nego sto treba. Mozda pretjerujem, ali mi se dosad niko nije zalio ni na sta sta sam napravio (sa izuzetkom odlijepljene kant trake ili nesto jeftinijih baglama kad nisam mogao naci bolje).
Nesto kontam, koliko smo se raspisali garant smo prepali spahera sa onim - mora ovo-mora ono :)
Spaher, ne daj se, ormar stvarno nije nista komplikovano. A jedan kad napravis, neces vise nikad htjeti stati. U roku od godinu dvije ces citavu kucu preurediti. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta je sasija... ne znam.

A odnos je odnos visine i sirine cokle, kao i visine cokle i visine celog korpusa.

Posto je cokla visoka reda 10-tak cm, cesto ni toliko, a siroka 80-tak (ako pricamo o ormanu), odnos te dve stvari je 1:8. Drugim recima, kad pokusas da podignes orman na jednom cosku, sila se prenosi preko poluge i povecava 8 puta.

Kad pri vrhu gurnes bok ormana u stranu, ta sila se prenosi preko poluge koja je visina cokle/kroz visina ormana to jest nesto reda 1:20 i vise. To ce reci kad gurnes sa strane gornji cosak ormana sa 1Kg, na ivicu cokle deluje 20Kg.

Lesonit moze da se savije po sredini, samo ako nije bio dobro ucvrscen za bokove. Nije se on savio zato sto se orman razvinklao, nego se orman razvinklao zato sto se lesonit otkacio od bokova, pa sad bokovi mogu kud hoce.
U sustini ledja bi mogao da napravis i od krpe, i ona bi drzala orman u vinklu, pod uslovom da je krpa lepo zategnuta i dobro pricvrscena za bokove. Cak ti ne treba ni krpa, vec su dosta dve dijagonalne gurtne.

Da ponovim. Lesonit, sper, lim... ili bilo koji tanki materijal ne moze da ukruti orman ako racunas samo na njegovu krutost, to jest ne trpi opterecenje na pritisak i izvija se.
Ali ako ga lepo privezes za bokove, kad orman hoce da se nakrivi, lesonit mu ne da posto tada pokusava da mu razvuce jednu dijagonalu, a za to nije bitno koliko je tanak, ne da se (naravno pod uslovom da se ne pocupaju srafovi).
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Puno jasnije, cak i poucno. Hvala, mbole
Nekako po komentarima dobija utisak da me niko ne razumije u potpunosti... Sta je za vas cokla? Cini mi se da vi svi redom iskljucivo govorite o potpori ispod poda ormara s prednje strane? Ja je na ormarima stavljam na svaku horizontalnu polocu spojenu sa stranicama. Na police naravno ne stavljam.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sasija je kostur vozila, zaboravi napisati...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

na "kostur" stavljas elemente i povezujes sa njom ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pod "cokla" se podrazumeva upravo ta lajsna koja ide do poda.
A posto smo pricu poceli od nogica, meni je bar nekako to logicno da povezem sa njom.

Sad, ako stavljas na svaku fiksnu horizontalu, pojaco si pricu onoliko puta koliko imas horizontala. Al to je obicno max 3, al i dalje imas relativno malu ukupnu visinu (odnosno veliku polugu). Maltene je sa tacke gledista statike sve jedno dal si stavio jednu visine 30 cm ili tri po 10cm (nije bukvalno, al priblizno).

Znam sta je sasija na autu naravno (izmedju ostalog sam i KV automehanicar :)), al ne znam sta zovete sasijom na ormanu?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

O tome smo i ranije diskutovali... Evo kako to izgleda: http://www.ikea.com/it/it/catalog/products/S79128661/
i uglavnom na visokim ormanima od iverice je slicno. Pod treba proveriti duzom libelom i ako nije dobro ravan, onda je bolje prvo napraviti bazu/postolje sa coklom i podesiti da povrsina bude dobro ravna pod libelom. Kad toliki orman ne stoji na ravnoj podlozi, uglovi su mu pomereni i ne mogu se ustelovati frontovi i to je glavni problem.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I umesto da nastelujes 4 ili 6 nogica, ti pravis posebnu bazu koju doterujes da bude uklopljena sa podom, pa onda na nju montiras ostatak ormana?
Krajnji efekat je sto se statike tice identican, s coklom imas mnogo vise posla, moras da doterujes na licu mesta, zatvoreno dno ima svojih problema o kojima sam vec pisao u prethodnim porukama...
Ne kapiram.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Za sasiju se salimo... Jbg sad, propao fazon...
Onda stavljam samo jednu coklu :) ... ostalo su veze, nazovimo ih tako.
Da se nadovezem na pricu o cbrstini, juce sam gledao ormare koje sam pravio 2002-e. I dalje se dizu kad se naslonim na njih sa strane, ne razvinklavaju se. Ostao kod ljudi, popio kafu i divio se sam sebi :D
Ne kazem da ne postoji drugi dobar nacin ucvrscivanja ormara, ali ja ga ne znam. I ne volim kuditi druge, ali bas sam vidio (i prepravljao) svakakvih ormara... Zbog toga uvijek i preporucujem nacin na koi radim.

Pezzo, nacin na koji pricas sam vidio na youtube-u. Nekako mi puno posla da bi se dobio isti efekat. Mozda grijesim, ali ja ne bih tako radio osim zbog vizuelnog efekta, kada bih morao napraviti ormar identican "nekom tamo sa slike"...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:I umesto da nastelujes 4 ili 6 nogica, ti pravis posebnu bazu koju doterujes da bude uklopljena sa podom, pa onda na nju montiras ostatak ormana?
Krajnji efekat je sto se statike tice identican, s coklom imas mnogo vise posla, moras da doterujes na licu mesta, zatvoreno dno ima svojih problema o kojima sam vec pisao u prethodnim porukama...
Ne kapiram.
- Na tom linku od Ikea, koji sam postavio, je orman visine 201cm i Ikea naglasava da ga treba obavezno pricvrstiti i za zid priborom koji se dostavlja u paketu. Ovaj orman iz teme je iste sirine, a bice visine bar 240cm (sa nogicama ili coklom)...
- Za postolje sam rekao ukoliko je pod neravan.
- Nogice... sve zavisi kakve su i kako su i gde fiksirane, mogu i one da popuste, a moze i iverica pod teretom da se rascveta na mestima gde su tiplovi, sve zavisi ko je i kako sta radio. Taj Ikein orman ima i preporucenu maksimalnu nosivost po polici od 15kg. Verujem da znaju zasto su sve to naglasili na svom sajtu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ti si nekada video ravan pod? Srecnice :)

Naravno da zavisi i kakve su i kako su fiksirane, i kakva je konstrukcija ormana...
Pricamo o propisno uradjenom poslu, ne o fuseraju.

Inace IKEA ne vazi za firmu koja pravi kvalitetan namestaj, vec upravo obrnuto. Samo lep i jeftin (to sto je nama sve skupo je iz drugog vica). U sustini IKEA ti je evropska Forma Ideale.
Naravno da ga treba pricvrstiti za zid, kad je konstruisan sa naglaskom na jeftinoj proizvodnji i jos jeftinijem pakovanju, tj. transportu.
Pogledaj samo broj i raspored sarki na vratima od 210cm.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

na tom ormaru bi trebla biti minimalno 4 panta.
napravio sam ormar visine 210 i širine 100 cm. stavio sam bokove na dno i ispod 5 nogica. kad sam stavio fronte i otvorio ih, ormar se počeo naginjati naprijed, fronte su ga vukle. na njemu je još jedan mali ormar visine 40 i šrine 100cm. pored je još jedan donji i gornji ormar širine 50 cm.
dok ga isprobavam na njegovm dnu, on je stabilan ali dok se na visini od 2m pogurne ili nešto, ispada da je sav raskliman. da li je to normalno? jer sve nogice su čvrsto na podu. ljudi ne žele da ga utiplam u zid. u njemu će biti posuđe, dok se to sve natrpa, trebalo bi se to sve ustabiliti, zar ne?
i koja je neka preporuka za maksimalnu širinu/visinu oprmara u komad u da to bude stabilno?
Last edited by ninja on 08 Sep 2016 09:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko je taj orman dubok?
Kad se napuni, stabilisace se, al lici da si preterao sa sirinom na maloj dubini (zbog velike sirine su vrata siroka, pa kad ih otvoris poluga je veca).
Mada... insistiraj da ga ne tiplujes u zid na njihovu odgovornost.

Sto se sirine tice, nekih 80 se pokazalo kao optimum, a da se vremenom police ne krive (ako je iverica kilava, i to je mnogo).
Visina... 150-160 je neki maksimum, i to samo kad je bas neophodno da bude toliko.
Najradije ga podelim na delove visine 40, 80, 100 ili 120, zavisi sta je u pitanju, pa kombinujem te visine dok ne dodjem do zadate ukupne.

Ovo sa malim ormanom bas ne razumem. Kako moze da bude raskliman gore, a stabilan na zemlji? Pre lici da je tebi taj veliki neutegnut, pa se sve zajedno klati.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Evo slike

Image

i dok su sva 4 zajedno pošarafljena, kad se primi za gornji dio i pokuša se "protresti", kao da nije stabilan, malo se klacka.
rekao sam ljudima da bi ga ja utiplao ali oni ne žele pa sam rekao da neka paze, ako vide da se pomiče, neka me zovu jer ću ga onda morati utiplati.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nisam siguran sta je panta, mozda bi mogao pojasniti.
Ali da se vratimo na tvoj ormar. Problem ti je sto imas dvoje vrata po 50cm (ako sam dobro razumio), a ona su teza od standarda (40 cm po vratima). Kad kazem standard ne mislim da sva vrata moraju biti po 40cm, jednostavno da sa vecim vratima moras ili napraviti dublji ormar (na 50cm po vratima bar 50 cm dubine, mada bih ja radije napravio i 55) ili ga utiplati u zid.
Koliko vidim na slici stavio si coklu samo u dno, zato ispada da je stabilan samo na dnu. Na visini od dva metra mu nema sta drzati vinkl. Stabilnost ormara dobijas tako sto stavljas cokle (pardon, veze) na sve i jedan cvrsti spoj na ormaru. Pretpostavimo da si spojio samo donju i gornju horizontalu sa stranicama. U tom slucaju stavljas dvije cokle i to donju kao sto si stavio na slici, a gornju stavis sa donje strane gornje horizontale tako da je pricvrscena i za horizontalu i za stranice. Naravno, stavljas je u najdublji dio ormara kako ne bi smetala prilikom upotrebe ormara.

Opet, ormar si vec napravio te ga ne mozes produbiti, pa ti je najbolje da ga utiplas u zid. Tako ces rijesiti i problem naginjanja i klimanja.
Post Reply