Rucni cirkular Bosch ili Stoni cirkular Einhell

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Cekaj, ako nikad nisi prodao komad namjestaja, znaci da ga nikad nisi ni montirao. Sto dalje znaci da ti nikad pretjerano revnosna domacica nije rekla nesto kao: Majstore, tu mi ga stavi :D Meni je jedan od najtezih dijelova ovog posla bio ne nasmijati se u tom momentu :)

Ja se nekako vodim sa tim da dok god nema pritiska i dok god uzivam u tome sta radim mogu to smarati hobijem, a ako jos ponekad kapne koji dinar (nista pretjerano, cisto da obnovim alat i sl) jos bolje.
Ti si vjerovatno puno usmjereniji na rezultat, bar sudeci po tome sto preferiras rucnu izradu. Za to se malo ko odluci, trazi puno truda i vjestine a nama ostalima je puno lakse upaliti masinu i mozak na pasu :) . Da pocnes prodavati to sto pravis, vjerovatno bi dosta brzo otvorio firmu i onda se zivcirao oko istog tog posla u kome sada uzivas. I ja sam neke hobije ostavio samo za sebe, ljepse mi je tako.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tek rad po narudzbini, sa zeljama i pozdavima ne podnosim. Ako nesto narucujem od majstora, pustim ga da on uradi onako ko misli da je najbolje, ako imam povrerenja u njega. A kada pravim nesto, mogu da ga naravim samo na najbolji nacin. I kada sam radio to sto sam od hobija pretvorio u posao, vazilo je pravilo da moze da se naruci samo ono sto je napravljeno onako kako treba. Ako tako ne odgovara, hvala lepo, nemam nameru da spustam kvalitet svog rada.

Meni nije samo rezultat vazan, nego i to da svaki put ono sto radis uradis bolje, ili naucis nesto novo. A rezultat dodje, sam po sebi. Za mnoge stvari postoji samo jedan nacin da se naprave, ispravan, svi ostali su pogresni, ili daju rezultate koji rade ali nisu savrseni, a je trik nauciti taj ispravan nacin. Nije bitno kako ih pravis, rucnim ili elektricnim alatom, ali se zna koji spoj ide gde i kako nesto treba da bude konstruisano da bi trajalo.. To sto on moze i da se zbrlja, je samo posledica toga sto se danas prodaju sklepane stvari, da bi se isto to prodalo opet za 5 godina.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni nije problem.
Ja i ostrim iz hobija :) tako da je to samo jos jedna zanimacija.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

E, da si blize... ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naceko bi se da radis s njima :)
Evo mi stoji kuhinjski noz koji treba da naostrim rodjenom bratu vec jedno 7-8 meseci.
Nikolin noz da ne pominjem, sad je jedno godinu i po, mada tu su vec mnogo ozbiljnije operacije od ostrenja u pitanju.
A jedan svoj kuhinjski sam slucajno pronasao nakon godinu dana u gepeku kod drugara :) Poneo u selo kad sam bio na odmoru prosle godine da ga naostrim, i zaturio se ispod plinske boce.
BlackStecker
Šegrt

Post by BlackStecker »

Pozdrav svima, evo i da se javim nakon pauze/obaveza :) Odluka je definitivno pala na (polovan) Festool TS55 REBQ sa sinom koji cu uskoro uzeti (hvala mbole jos jednom na pomoci).
Taj cirkular cu koristiti neko vreme "rucno" nakon cega cu napraviti sto za njega.

Sto se druge diskusije tice, da ne zalazim u offtopic - sve je u smislu hobija sto se mene tice, i to samo hobija koji ne zelim da pretvorim u posao i dodatne obaveze.
Eto toliko od mene :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

:tummenupp:
U zdravlje da te sluzi
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote::tummenupp: