E moj BR ... ako nista drugo umes da tarzis znanje po netu. potrazi i ovo, pretrcao si se...Oksid mu ne smeta za ono za sta je namenjen, cak i naprotiv. Prisustvo Gvozdje II oksida u rastvoru samo daje rusticniji izgled. Ne smeta cak ni kada radis ebonizovanje.
Drvo za ogradu
Cek malo...
Cemu sluzi konzistentan finis na bastenskoj ogradi, kojoj treba dodati samo malo izgleda, to jest da na brzinu "ostari"?
Gurnes uvece celicnu vunu u pet kila sirceta, do jutra vise nema celicne vune, i izmazes ogradu. Nema cekanja, nema prelaska ovoga u ono, ako je malo "sareno" nebitno je...
Ajde, za neke druge namene pa i da razmatramo. Al u ovom konkretnom slucaju... ne vidim poentu?
Cemu sluzi konzistentan finis na bastenskoj ogradi, kojoj treba dodati samo malo izgleda, to jest da na brzinu "ostari"?
Gurnes uvece celicnu vunu u pet kila sirceta, do jutra vise nema celicne vune, i izmazes ogradu. Nema cekanja, nema prelaska ovoga u ono, ako je malo "sareno" nebitno je...
Ajde, za neke druge namene pa i da razmatramo. Al u ovom konkretnom slucaju... ne vidim poentu?
Nije negde braon negde siv negde zut nije flekav i ograda ne izgleda kao leopard.
Da kojim slucajem ja treba da radim morao bi prvo svaku dasku taninom (ruski crni caj) pa da se osusi.
Pa onda kupanje - ne cetka u FA pa susenje no ako ima 20-30 letvi dok zavrsim poslednju FA ce da postane zut-braon- ko zna sta.
Za male komade tipa cinije sa struga drske za turpiju mali stocic da ali ograda ili veliki sto bice sareno skoro 100%
Moze i ograda ali svaka daska sa novim FA pa ce da traje dana koliko i dasaka.
Ne pricam napamet - pravio sa FA makar jedno 10 puta ako ne i vise i jedino na cemu je iole ponovljiv je tamni americki orah gde dobijes pristojmu crnu. I opet za male komade. Ma gde god je razlicita gustina - struktura - ne znam vis ni ja sta bude drugacije.
Cetke pominjem jer sam jedno 10 bukovih (onih sa zutim vlaknima) koristio prvi put kada sam radio za uzorak. Svaka je vila druge boje, lepa ali drugacija.
I obaska napomena ne radite tamo gde vam je alat. Od isparenja sve ce da rdja za dva sata.
Ako vreme nije problem ostavio bi ogradu jednu godinu nezasticenu i onda cekao vrelo leto da predjem nekoliko puta uljem.
Ako mora odmah da izgleda onako (radis za drugoga) - samo pigmenti - i po mom iskustvu samo india ink.
Da kojim slucajem ja treba da radim morao bi prvo svaku dasku taninom (ruski crni caj) pa da se osusi.
Pa onda kupanje - ne cetka u FA pa susenje no ako ima 20-30 letvi dok zavrsim poslednju FA ce da postane zut-braon- ko zna sta.
Za male komade tipa cinije sa struga drske za turpiju mali stocic da ali ograda ili veliki sto bice sareno skoro 100%
Moze i ograda ali svaka daska sa novim FA pa ce da traje dana koliko i dasaka.
Ne pricam napamet - pravio sa FA makar jedno 10 puta ako ne i vise i jedino na cemu je iole ponovljiv je tamni americki orah gde dobijes pristojmu crnu. I opet za male komade. Ma gde god je razlicita gustina - struktura - ne znam vis ni ja sta bude drugacije.
Cetke pominjem jer sam jedno 10 bukovih (onih sa zutim vlaknima) koristio prvi put kada sam radio za uzorak. Svaka je vila druge boje, lepa ali drugacija.
I obaska napomena ne radite tamo gde vam je alat. Od isparenja sve ce da rdja za dva sata.
Ako vreme nije problem ostavio bi ogradu jednu godinu nezasticenu i onda cekao vrelo leto da predjem nekoliko puta uljem.
Ako mora odmah da izgleda onako (radis za drugoga) - samo pigmenti - i po mom iskustvu samo india ink.
Last edited by momirz on 25 Aug 2016 16:22, edited 1 time in total.
Ajde de dodam-pozovem,
Ako neko zna nesto drugo nek kaze. Stvarno ima puno ljudi koji hoce onakav izgled (ne ograda - namestaj) a nece da cekaju.
Nije mali problem, svuda po svetu se trazi, i po mom znanju niko nema brz i ekonomican sistem.
Moze da se proba gorenjem pa cetkanjem ali nije isto. I opet ni brzo ni cisto.
Ako neko zna nesto drugo nek kaze. Stvarno ima puno ljudi koji hoce onakav izgled (ne ograda - namestaj) a nece da cekaju.
Nije mali problem, svuda po svetu se trazi, i po mom znanju niko nema brz i ekonomican sistem.
Moze da se proba gorenjem pa cetkanjem ali nije isto. I opet ni brzo ni cisto.
Ostavis tu leopard ogradu mesec dana napolju, i kraj price. Sto se rdjanja tice, pa valjda radis ogradu napolju? A tanin ne treba dodavati, bez obzira sto izgleda svetlo. U p[itanju je spoljna ograda, koja treba da izgleda prirodno ostarela, a ne nesto sto ce da bude jako crno. Ako treba tamnije, za spoljne ograde postoji mnogo pametnije resenje, koje ce im pruziti i zastitu a kod nas se koristi stotinama godina. Katran.
A valjda je normalno da se ograda ne pravi od bukve? Ili treba da podsecamo i na osnovne stvari, da bukvi nije mesto napolju, jer ce jako bzo stradati.
Kada se radi unutra, ima mnogo boljih resenja od caja da bi se podigao nivo tanina u drvetiu, pogotovu kada je cilj tamna boja. Sa ferohloridom daju skoro pa savrsenu crnu i bez fleka.
A valjda je normalno da se ograda ne pravi od bukve? Ili treba da podsecamo i na osnovne stvari, da bukvi nije mesto napolju, jer ce jako bzo stradati.
Kada se radi unutra, ima mnogo boljih resenja od caja da bi se podigao nivo tanina u drvetiu, pogotovu kada je cilj tamna boja. Sa ferohloridom daju skoro pa savrsenu crnu i bez fleka.
Ja sam, po Boletovoj ideji, probao pravljenje te "supe" od sirceta i zice.
Krajnji rezultat nije bio zadovoljavajuci pa sam probao i sa zardjalim ekserima, kako je neko negdje napisao, ali ni to nije uspjelo.
Problem je bio jer sam dobio vise kafene nego sive daske, vece povrsine su bile previse sarene, jednostavno nije to taj efekat.
Krajnji rezultat nije bio zadovoljavajuci pa sam probao i sa zardjalim ekserima, kako je neko negdje napisao, ali ni to nije uspjelo.
Problem je bio jer sam dobio vise kafene nego sive daske, vece povrsine su bile previse sarene, jednostavno nije to taj efekat.
Tanin mora jer ako ga drvo nema (bukva) ne dobijes nista.BR wrote:Ostavis tu leopard ogradu mesec dana napolju, i kraj price. Sto se rdjanja tice, pa valjda radis ogradu napolju? A tanin ne treba dodavati, bez obzira sto izgleda svetlo. U p[itanju je spoljna ograda, koja treba da izgleda prirodno ostarela, a ne nesto sto ce da bude jako crno. Ako treba tamnije, za spoljne ograde postoji mnogo pametnije resenje, koje ce im pruziti i zastitu a kod nas se koristi stotinama godina. Katran.
Celicna vuna (ona za smirglanje) ali prvo mora da se opere jer vecina ima zastitiu da ne vi zardjala za sat.Sasa wrote:Ja sam, po Boletovoj ideji, probao pravljenje te "supe" od sirceta i zice.
Potisnes je necime da bude skroz u tecnosti -ako izdje van eto rdje i eto braon/zuto/sta god...
No i pored svega povrsina u kontaktu sa vazduhom stvara rdju. Zato flasa -usko grlo siroka dole- kad se pravi.
Kad se nanosi imas oko pola sata ako se dobro secam kad radis sa cetkom.
Ako ides tuferom - direktno iz flase vise ali zatvaraj flasu.
Ceo problem je sto se boris protiv kiseonika- vazduha.
Pozdrav
Vrhunski dokaz nivoa znanja. Sta god da napises u zivotu, nece ti pomoci.momirz wrote:Tanin mora jer ako ga drvo nema (bukva) ne dobijes nista.BR wrote:Ostavis tu leopard ogradu mesec dana napolju, i kraj price. Sto se rdjanja tice, pa valjda radis ogradu napolju? A tanin ne treba dodavati, bez obzira sto izgleda svetlo. U p[itanju je spoljna ograda, koja treba da izgleda prirodno ostarela, a ne nesto sto ce da bude jako crno. Ako treba tamnije, za spoljne ograde postoji mnogo pametnije resenje, koje ce im pruziti i zastitu a kod nas se koristi stotinama godina. Katran.
Kakva ograda od bukve? Da li si ikada u zivotu video komad bukve koji stoji napolju iole duzi vremenski period..
BR nisam idiot bukvu sam dao kao primer drveta na kome sam prvi put probao. Mislis li da bi pravo ogradu od cetki?!!!!
No kao i uvek ne citas sve i dajes ocene na osnovu tvog sad vec slobodno mogu da kazem, limitiranog znanja.
Za tebe ostaju pitanja u kojima mozes da pokazes sta znas, iza mene isto tako, za proveru: moja adresa je Nadezde Petrovic 13 Kragujevac.
ZA OP ako radis za drugoga - jeste laz i prevara jer ce vreme da uradi svoje - za ostalo - prethodni moji postovi u ovoj temi.
Interesantno je da niko nije pitao o onome sto RADI svi o onome u sta se kunem da nece.
I ovde stajem
No kao i uvek ne citas sve i dajes ocene na osnovu tvog sad vec slobodno mogu da kazem, limitiranog znanja.
Za tebe ostaju pitanja u kojima mozes da pokazes sta znas, iza mene isto tako, za proveru: moja adresa je Nadezde Petrovic 13 Kragujevac.
ZA OP ako radis za drugoga - jeste laz i prevara jer ce vreme da uradi svoje - za ostalo - prethodni moji postovi u ovoj temi.
Interesantno je da niko nije pitao o onome sto RADI svi o onome u sta se kunem da nece.
I ovde stajem
Last edited by momirz on 26 Aug 2016 03:38, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor