neugodan miris sirove iverice
neugodan miris sirove iverice
Pozdrav
Imam kauč jednostavne izvedbe sa spremištem posteljine ispod. To spremište je napravljeno od sirove (neoplemenjene) iverice i podnicom od lesonita (također sirovog). Čitava ta konstrukcija se po zimi nakupila vlagom i neugodnog je mirisa iako je sada skroz suha. Imam sličan kauč odmah pored napravljen od oplemenjene iverice i na njemu nema nikakvih mirisa. Pitanje je: S čime da obložim ili prefarbam konstrukciju kauča od sirove iverice da spriječim to "disanje" iverice i širenje mirisa vlage, odnosno kako da što bolje postignem tu zaštitu od vlage koju ima oplemenjena iverica?
Hvala na odgovoru
Imam kauč jednostavne izvedbe sa spremištem posteljine ispod. To spremište je napravljeno od sirove (neoplemenjene) iverice i podnicom od lesonita (također sirovog). Čitava ta konstrukcija se po zimi nakupila vlagom i neugodnog je mirisa iako je sada skroz suha. Imam sličan kauč odmah pored napravljen od oplemenjene iverice i na njemu nema nikakvih mirisa. Pitanje je: S čime da obložim ili prefarbam konstrukciju kauča od sirove iverice da spriječim to "disanje" iverice i širenje mirisa vlage, odnosno kako da što bolje postignem tu zaštitu od vlage koju ima oplemenjena iverica?
Hvala na odgovoru
Zavisi koliko je stradala iverica. Jednom kad je vlaga dohvati zrela je za bacanje. Pregledaj je malo bolje, ako nije previse izgubila na cvrstoci mozes pokusati sa impregnacijom. Ako je popucala ili istrulila najbolje je da je zamijenis drugim komadima istih dimenzija (makar ih zakucao ekserima) jer se zna desiti da kad jedan komad pukne pod tezinom, razvali pola rama. Ovo sam cesto vidjao na slabije uradjenim komadima namjestaja.
Javi nam kakvo je stanje kad je malo bolje pregledas, siguran sam da cemo naci i jednostavno i povoljno rjesenje.
Javi nam kakvo je stanje kad je malo bolje pregledas, siguran sam da cemo naci i jednostavno i povoljno rjesenje.
Pa konstrukcija se u cjelini čini čvrsta još uvijek, nije se deformirala niti savinula. Međutim kada pređem prstom preko rubova iverica (koji naravno nisu kantirani), onda se runi. Također kada jače stisnem rubove, komadići se otkidaju, neznam možda je to znak da je trula...
Neznam kako se radi ta impregnacija i isplati li se više to ili sve novo od iverala napraviti?
Neznam kako se radi ta impregnacija i isplati li se više to ili sve novo od iverala napraviti?
Sklapan je samo od komada iverice. Å ta je najbolje, dio kauča sa štofom nije problematičan (ne smrdi), a povezan je s ovim "bunkerom" samo preko tri pante. Tako da bi zapravo trebalo napraviti samo taj bunker od 4 komada iverala i podnicom. A sa ovog starog bunkera onda samo još premjestiti nogice kauča i dvije vodilice za kotače, te ga zatim spojiti sa ovim dijelom na kojem je štof.
Jednostavno stvarno zvuči, ali nisam ja toliko u tome pa se bojim da ne napravim fušeraj. Zato sam i pitao postoji li neki lak, boja ili slično.
Jednostavno stvarno zvuči, ali nisam ja toliko u tome pa se bojim da ne napravim fušeraj. Zato sam i pitao postoji li neki lak, boja ili slično.
Mozes pokusati sa impregnacijom, ali nisam siguran da ce ti pomoci u ovoj fazi. Doduse, ne moze ni odmoci. Odes u Bauwalt, Obi ili bilo koji slican centar i trazis sredstvo za impregnaciju drveta. Kad je radis, samo prati uputstva, ne mozes pogrijesiti.
Ako ne pomogne pomoci cu ti (a vjerujem da ce se i jos koji kolega ubaciti) da napravis novi sanduk.
Koliko vidim, trebace ti busilica, nesto borera, cekic, nesto eksera i slobodno popodne. Par ekstra ruku bi ti dobro dosao, znaci zovnes prijatelja na kafu.
Ako ne pomogne pomoci cu ti (a vjerujem da ce se i jos koji kolega ubaciti) da napravis novi sanduk.
Koliko vidim, trebace ti busilica, nesto borera, cekic, nesto eksera i slobodno popodne. Par ekstra ruku bi ti dobro dosao, znaci zovnes prijatelja na kafu.
Ako je taj sanduik skolopljen samo od iverice, a ona se kruni kada je stisnes na ivicama, to je za bacanje.
Table su spojene na ivicama, a ako se ivice krune, njih vise nista ne drzi.
Verovatno je i razlika u ceni izmedju neke boje/impregnacije/cega god i svega ostalog sto ti treba (cetke, razredjivac... ) koja bi bar kolko tolko ubila smrad, i komplet novog sanduka prilicno mala.
Table su spojene na ivicama, a ako se ivice krune, njih vise nista ne drzi.
Verovatno je i razlika u ceni izmedju neke boje/impregnacije/cega god i svega ostalog sto ti treba (cetke, razredjivac... ) koja bi bar kolko tolko ubila smrad, i komplet novog sanduka prilicno mala.
- art of wood
- Vrhunski majstor
ofarbaj bilo kojim najeftinijim emajlakom iz bilo koje farbare ,par puta ,najeftinije resenje reda plafon 5 evra kod nas ,razredi farbu i prvu ruku se upste ne trudi da izgleda nesto posebno jer nece izgledti, iverica upija .posle 24h osmirglaj prvisloj farbe 220 smirglom i ofarbaj jos jednom,24 h smirgla pa jos jednom .to je to zatvorices pore iverice u koje upadaju grinje i ulazi vlaga te odatle i nesnosni miris.