Ovih dana pocinjem sa oblaganjem betonskog stepenista, meni jako zanimljivim i dosta zahtevnim projektom a imam par nedoumica
1. Kad uzmem tacne mere svakog gazista i cela u slucaaju da nisu sve iste (a nisu) da li se onda mora svako celo i gaziste raditi za sebe ili postoji neki nacin da se izradi sve istih dimenzija ?
2.Kako izradujete spojeve cela i gazista ? Moja ideja je da sa zadnje strane gazista izvadim falc 20x20mm i u njega da ulazi celo i onda sa donje strane gazista da napravim falc isto 20x20mm ili 10x20mm i isto u njega da ubacim celo ili da samo sa zadnje strane celo ulazi u gaziste a sa gornje strane na celo gaziste samo da se nasloni.
Ako neko ima nesto da pripomene na sta posebno treba da pazim kod ovog posla slobodno
ps. i ako neko ima neke slike kako je ovo radio mnogo bi pomogle
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Falc djeluje kao super ideja, ali mislim da ces se napatiti bez potrebe. Problem je u stepenicama, precesto su previse neravne za tako nesto. Ovdje se prvo postavljaju gazista, i to tako sto se gaziste stepenice izravna sa dascicama (do 1 cm debljine, po obicaju) koje se utiplaju u beton "pod vaser vagu". U zavisnosti od sirine stepenica potrebne su ti dvje-tri dascice utiplane uzduzno na gazistu u vise-manje pravilnom razmaku. Kad je sve pod vaser vagu prostor izmedju letvica popunis stiroporom (ili necim slicnim - staklenom vunom, mozda) i postavis gazista. Nakon toga uzmes mjere za vertikalu (nazalost, za svaku posebno) i tek onda ih stavljas.
Ovo nije narocito tezak nacin za oblaganje stepenica, ali dosta dugo traje. Iskreno, i ja bih volio cuti bolji nacin.
falc se radi samo na donjoj strani gazišta da se kompenzira razlika u visini stepenice lijevo-desno i da se ljepše složi, bez fuge. 20 mm mi se čini previše, 10 bi tebalo biti dosta, maksimalno 15. Konačni izgled stepenica određuje način izrade gazišta. Zadnje sam radio tako da sam za svako gazište napravio šablonu od mdf-a i glodalicom ih poravnao unutar 1 mm. Ugrađivao sam ih u metalnu konstrukciju. Daske za gazišta su bile posebno naručene iz Danske i bilo ih je točno na broj pa si nisam smio dozvoliti popravni. Ako se bočno stavlje lajsna, ne mora biti sve u mm, možeš i svako napraviti jednako, lajsna će pokriti zazore. Jako je bitno da su sve stepenice jednake dubine i visine pa se sa tim treba malo poigrati. Doduše, i nije malo ako zidari nisu dobro obavili posao.
Last edited by BILJEŽNIK on 14 Aug 2016 15:56, edited 1 time in total.
Gazista na beton. Poturis (na suvo) gde sta treba da dovedes u horizontalu, skines gaziste, naprskas niskoekspandirajuce PUR pene, vratis, opteretis tegovima...
Uz sve ovo sto su kolege napisale, ja bih radio na sledeci nacin:
1. uzmes lepo sve mere i vidis gde sta i koliko bezi, i koje su mere u koje bi sve mogao da uklopis.
2. falc samo na donjoj strani gazista, dublji nego sto je maksimalna razlika plus jos malo.
3. lepis gazista pur penom, nizasta ti srafovi ne trebaju, kad uhvati, nema toga ko ce je odvojiti. Poturas pod svako gaziste koliko je potrebno da bi dobio jednaku visinsku razliku i da bi je iznivelisao.
Falc je tu da kompenzuje visinske razlike, to jest da kad se donja ivica cela osloni na gaziste, vrh cela se sakrije u falcu. Nebitno sto je u falcu "ruipa", to niko ne vidi, a i kad daska bude radila, imace gde da se rasisri.
Cela mozes da lepis isto pur penom, ali samo jednu straftu pri dnu cela (da bi moglo da radi).
Inace, stepeniste je jako zeznut igrac. Razlika u visini od pola santimetra se ne vidi toliko na oko, al garantujem da ce se na toj stepenici zapinjati uvek. Mozak podsvesno pomera noge tacno koliko su stepenice.
Lepljenje purpenom kod pragova i gazista moze da bude problematicno ako se gaziste koje se lepi ne pritisne nekim veoma teskim predmetom dok se pena ne stvrdne. U slucaju nedovoljnog pritiska to posle skripi i utanja. Mozda je bolje resenje neki montazni lepak.
@mbole
Shvatio sam i mnogo hvala i tebi i ostalima,ko da mi je sad sve svanulo oko ovoga
Jedini problem mi je predstavljalo to sto se sa desne strane stepenica vidi tj otvorene su a bilo je planirano da gazista i cela malo vire napolje al ljudi su razumni pa cu popricati sa njima da se ipak radi ravno sa betonom i na kraju oblozi lajsnama pa ce svaki i najmanji razmak biti pokriven i bice sve kako valja
@ivanob1
Poznat mi je rad sa pur penom (zeznuta ako se ne pazi) no svakako hvala ti sto si mi pripomenuo jer nikako ne bih zeleo da stepenice skripe i slicno
ps. razmisljao sam o montaznom lepku ma da ako budem morao negde da podturim i do 1 cm da to nije malo previsoko da se izmedu gazista i betona stavlja montazni lepak ?
U svakom slucaju mislim da cu cela montaznim lepkom malo prihvatiti- za cela se plasim pur pene posto nemam bas cime da ih stisnem pa da mi ne napravi haos pena.
I imam jos jedno pitanje: Posto ce se i na zid stavljati lajsne tj oblagace se celo i gaziste da se sakriju eventualne nepravilnosti izmedu zida i gazista da li je ove lajsne pametno lepiti montaznim lepkom ? ili pak na neki drugi nacin ?
Tu dascicu sto poturas takodje treba da fiksiras za beton ili sraf+tipl ili montazni lepak. Stepenik lepis za dascice koje si poturio. Ako je bas toliko neslaganje i treba dosta prostora da se popuni onda moze i purpena kad se lepak osusi.
Možeš montažnim. Meni se najboljim pokazao turski Akfix PU. Samo ga treba oprezno nanositi jer ekspandira. Ovo bočno, što se treba vidjeti, može se i pregletati ili obložiti knaufom, ako nađu nekoga da se hoće zezati s time.
Last edited by BILJEŽNIK on 14 Aug 2016 20:48, edited 1 time in total.
Neko je gore napomenuo da ti treba montazna, niskoekspandirajuca pur pena.
Znaci ne bilo koja (sta god trgovci pricali, kako svi majstori uzimaju ovu...bla bla...). U svakom slucaju predlozio bih da ako nisi pre toga radio sa njom, probas da bi video tacno sta se desava (ebes jednu doznu pene, mnogo vise kosta kad se zeznes).
Neko moje iskustvo (mislim da sam radio sa TK al nemoj me drzati za rec), je da ne treba neka posebna tezina. Tipa 7-8 punih cigli.
Naneses u tri trake (sve nacrtano na kutiji), i sljapnes gaziste odozgo. Dascice kojima si nivelisao ne srafis samo ih postavis na pravo mesto (eventualno kako koju iznivelises sljapnes malo montaznog lepka izmedju njih i betona, da se ne pomere kad postavljas gaziste)
Sasvim je druga prica sa obicnom penom, nju treba bas ozbiljno da opteretis da se ne bi podiglo. Al ona jednostavno nije za taj posao.
Za cela... zavisi kolike ce biti "rupe". Ako su dovoljno male, moze i montazni lepak, samo koliko da ne landara. Ako su vece isto pena, samo kad stavljas cigle, prislonis ih tako da ne daju celu da pobegne. Pazi... moze i debeo sloj montaznog lepka, al skupa rabota.
Sto se tice toga da gazista prelaze preko ivice, mozda ti je to i zgodnija varijanta, posto onda mozes i tu da jednostanvo zalepis lajsnice.
Ja sam lepio rigips purpenom i nije mrdnulo...pur pena (ekspandirajuca) se nanosi u dva tri navrata po malo i prati se rast i nema problema...cak i ne mora mnogo da se pritisne dok god se dozira kao treba...lepio sam i vrata i colbanke i jako malo sam pritiskao...i mislim da se ljudi mnogo vise zeznu sa slabo ekspandirajucim penama jer veruju da one uopste ne rade a one ipak malo rade...i dok god ostavis pur peni prostora za sirenje,nemas problem...
Last edited by nikola28 on 14 Aug 2016 23:17, edited 1 time in total.
Poenta kod gazista je da se pritiskom ili fiksacijom ne ostavi prostor za sirenje pene i podizanje tog dela. Vec da se ona stvrdne sto vise i postane sto kompaktnija.
Inace koristio sam odgovarajucu purpenu (za lepljenje stiropora CERESIT, TKK, DENBRAVEN) za lepljenje fasadnog stiropora, cak po negde sam koristio i za lepljenje rigipsa i nije bilo problema. Problem je kod gazecih povrsina. Ja sam na pragove stavljao 4 cigle i to nije dovoljno opterecenje (koristio sam niskoekspandirajucu Ceresitovu purpenu). Prag je zalepljen ali skripucka kad se zgazi na njega. E sad Mbole spomenu da je dovoljno 7-8 punih cigli sto je oko 30 kg i ispod te kilaze ne bi trebalo ici. I ta tezina mora da stoji dok se purpena ne stvrdne. Po meni opet je prakticnije upotreba montaznog lepka (http://www.moment.co.rs/sr/proizvodi/mo ... r-fix.html) i nakon toga popunjavanje rupa purpenom gde je potrebno umesto da se tegle cigle i slicno. Ali opet to sto je meni prakticnije ne mora da bude i nekom drugom
Rendisha wrote:Gazista na beton. Poturis (na suvo) gde sta treba da dovedes u horizontalu, skines gaziste, naprskas niskoekspandirajuce PUR pene, vratis, opteretis tegovima...
Kada uzimas mere vazno je da imas barem dva gazista.Stavljas ih na prvi i drugi stepenik pod libelu,zatim izmeris visjnsku razliku izmedju nih najbolje sa leve i desne strane jer stepenice mogu da budu pod kosinom (vise puta mi se desavalo da su betonske stepenice u sve tri ose bile van lbele)Na taj nacin dobices tacnu dimenziju cela.Falc radis samo na donjem delu gazista u koji ulazi celo a na zadnji deo gazista samo celo srafis za gaziste i sa srafovima mozes da korigujes manje razlike u visini cela.kada si na taj nacin uzeo mere lepo srafovima spojis gaziste sa sledecim celom i uradis generalnu probu postavis na suvo sve stepenice.Pripremi lesonita,letvica razlicitih deblina od 3 do 10milimetara za nivelaciju .kada stavis gaziste pod libelu heftalicom pricvrsti eventualne podmetace ponovo proveri libelu i sve tako redom svaki stepenik popni se nekoliko puta radi provere i kreni da lepis redom sa penom,optereti teretom i to je to ...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
ili teras gazde da urade ravnjajuci sloj na stepenicama ibercug i onda lepis lepkom za parket
akone meni se najbolje pokazala ceresitova ct 84 pena kod mene sam je radio pre nekoliko godina i nista da skripne
Hvala jos jednom svima na pomoci, ovo sam sve ukapirao i poceo vec polako sa izradom stepenista.
No ima jos jedna muka.... izmedu stepenica tj na nekom kao poluspratu treba taj beton takode da se oblozi a dimenzije su cca 2x2m i sad muku mucim....kako ce ovo biti najbolje da se uradi ?