Ne vidim drugi razlog kako da prikazem o cemu zelim da komentarisemo u ovoj temi s toga postavicu link radnje i nadam se da se to nece shvatiti kao reklama.
Ovih dana sve nesto trazim da malo obnovim asortiman reznih alata u radionici i nailazim na sve i svasta
Tako naidoh i na ovu radnju koja prodaje ruske alate za obradu drveta a u ponudi stvarno imaju skoro sve od reznih alata.
Zanima me dali je neko pazario ovakve alate i kako su se pokazali ?
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
jako los kvalitet materijala, ali i izrade, zato i jeste "jeftino". Kupio sam kod njega jednom neka glodala, ima vise od 12 godina i to je imalo ekscentar, tako da ih nisam mogao ni koristiti. Mislim da su bolja ona najjeftinija kineska glodala od njegovih.
neznam sta je prodavao pre dvanaest godina ja sam kupio profil kontra profil pre tri god ,ali onu skuplju varijantu od 4kom glodala u kompletu ( koju mozes da kombinujes na vise nacina) uz tri cetri ostrenja do sad uradio sam na njima preko 500 m2 fronta za kuhinje uglavnom jasen i parena bukovina .takodje i glodalo za tablice sa izmenjivim plocicama kupljeno isto tad i isto toliko drveta je obradilo .(Mozda sam imao srece) da se nelazemo daleko su od odlicnog alata imaju dosata mana ali uz dobrog ostraca moze se raditi na njima . napomena glodala su sa hss polcicama nemogu da rade medijapan i ivericu (naravno govorim o glodalima za vertikalni frezer)
nozevi za abrihter losi krti ne kupovati
testere lose
jeftina glodala losa
to su moja iskustva
Pa to je roba nepoznatih proizvodjaca i zavisi gde sta nabavi da preproda i da mu ostane koja kinta. Kao i sa pistoljima za lakiranje, ima ih po buvljacima za 10 evra, a i po prodavnicama za 500 evra ali sa garancijama i servisima...
Moja iskustva su ista kao i Pezzova, i to i sa skupim glodalima. Za malo vise para moze da se uzme ozbiljno glodalo, i ne vredi se zezati sa tim rusima, koji se prave ko zna gde.
za malo vise para nemozes kupiti ozbiljno kontra profil glodalo ,ali za duplo vise nego kod rusa mozes solidno,ni ova nasa nista neodskacu kvalitetom od rusa a krecu se oko 170 evra pa navise
ruska glodala
nehvalim ih ali komplet od dva profilisana glodala i dva ravna 6mm i 14 mm mogu da se kombinuju za razne debljine vrata i dvostran kontra profil cak i za sobna vrata i sve to za cinimi se 90 evra .kada se potrose za par godina stavicu vidija plocice na njih za otprilike iste pare.ima jedan ostrac iz Bajse parvi cuda od alata
imaju i stvarno loseg alata (mislim na ruse) ali ovaj komplet glodala mi se svidja
Bole je u pravu, imam samo rucnu glodalicu, i ne pricam o glodalima za frezer. No, nesto sto kod Sase kosta 30 eura, za moju masinu, kod CMT kosta 40, i mnogo je bolja pogodba po svakom parametru.
Tek da nisam hobista, i da zaradjujem od stolarske radionice, ne bih ni trenutak razmisljao da uzmem bilo sta kod Sase, nego bih sve uzimao kod ozbiljnih proizvodjaca. Pre svega zato sto se na duge staze, i puno rada i najskuplji alat isplati, jer em traje duze, em daje manje skarta. A stedi se i vreme provedeno na zezanju sa onime sa cime ne treba da se zeza.
Vidim da su iskustva razlicita po cemu mogu da zakljucim da ima kod njega sve i svasta a ako se potrefi na nesto onda i valja
Prema vasim pisanjima vidim da cu jedino nabavljati neka glodala koja se retko koristi ako mi takva zatrebaju
Nisam hobista tj i jesam i hobista i profesionalac (cudo jedno) radim posao iz ljubavi ali isto tako i zaradujem od njega (jos da udem u fazone pa da nabaavim sebi vise posla gde bi mi kraj bio)
Kao sto rekoh,da ima vise posla ne bih ni razmisljao da ulozim novac u CMT ili slicne alate al kad se nema bas za sve profi morace se malo i jeftinijeg koristiti
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !