pomozite mi oko gradnje cirkulara
- pericateslic
- Brzi dodavač alata
- pericateslic
- Brzi dodavač alata
Najjednostavnije... ne otkrivaj toplu vodu 
Pogledas sta nude ozbiljniji proizvodjaci cirkulara.
Ovako na brzinu, recimo deltin top model sa listom 25cm (10"), tj. max dubinom reza 79mm, ima motor od oko 3.7KW (postoji ista takva i sa motorom od 2.2)
SCM SI 300 nova, sa dubinom reza od 100mm (list 315mm), ima motor od 5KW.
Tako da je tih 5.5KW vise nego dovoljno.

Pogledas sta nude ozbiljniji proizvodjaci cirkulara.
Ovako na brzinu, recimo deltin top model sa listom 25cm (10"), tj. max dubinom reza 79mm, ima motor od oko 3.7KW (postoji ista takva i sa motorom od 2.2)
SCM SI 300 nova, sa dubinom reza od 100mm (list 315mm), ima motor od 5KW.
Tako da je tih 5.5KW vise nego dovoljno.
- pericateslic
- Brzi dodavač alata
Naravno... Velicina jedne i druge remenice zavisi od broja obrtaja koje imas na motoru, odnosno koji zelis/treba da imas na osovini.
A broj obrtaja na osovini zavisi od precnika lista testere.
Daklem, prvo se odlucis za tacan precnik lista, pa onda mozemo da racunamo remenice.
Mada, oko 4000-4300 rpm bi trebalo da bude OK za precnik reda 30 odnosno 25cm.
Posto tebi motor ima 2800 obrtaja, ako zelis 4000 na osovini, to znaci da remenica na motoru treba da bude 4000/2800=1.42 puta veceg precnika od one na motoru (recimo ako je ona na motoru 10cm precnika, ona na osovini treba da bude 14.2cm).
Odnosno 4300/2800=1.53
E sad, za 5.5KW mislim da je jedan kais malo, to jest da bi ti trebala barem dva.
Potrazi po forumu, neko je ostavljao link ka on-line kalkulatoru, posto od snage zavise i precnici (sto je veca snaga trebaju ti vece remenice, da ne bi proklizavale)
A broj obrtaja na osovini zavisi od precnika lista testere.
Daklem, prvo se odlucis za tacan precnik lista, pa onda mozemo da racunamo remenice.
Mada, oko 4000-4300 rpm bi trebalo da bude OK za precnik reda 30 odnosno 25cm.
Posto tebi motor ima 2800 obrtaja, ako zelis 4000 na osovini, to znaci da remenica na motoru treba da bude 4000/2800=1.42 puta veceg precnika od one na motoru (recimo ako je ona na motoru 10cm precnika, ona na osovini treba da bude 14.2cm).
Odnosno 4300/2800=1.53
E sad, za 5.5KW mislim da je jedan kais malo, to jest da bi ti trebala barem dva.
Potrazi po forumu, neko je ostavljao link ka on-line kalkulatoru, posto od snage zavise i precnici (sto je veca snaga trebaju ti vece remenice, da ne bi proklizavale)
- pericateslic
- Brzi dodavač alata
- art of wood
- Vrhunski majstor
Do sada sam samogradio 4-5 masina, izmedju ostalih i cirkular ( 2 puta ). Prvi put sam isao slicnom putanjom kao i pokretac teme, a drugi put sam ispravljao svoje greske iz prvog puta.Iz mog iskustva motor od 2-3 kW je sasvim dovoljan za suvo drvo debljine do 5-6 cm, ali preko toga za ozbiljan i brz rad potrebna je veca snaga. Brzina okretanja testere je direktno povezana sa odabirom reznog lista, hobi testere ( Verto.... ) imaju preporuku proizvodjaca da se ne koriste na brzinama preko 4500 o/min, sto znaci brzinom osovine odredjujes koliko ces posle para davati za testere, jer za vece preporucene brzine 5500 , 6000 , 7000 o/min potrebno je kupovati testere renomiranih proizvodjaca. Snaga motora ti utice na ukupnu snagu struje ( A ), pa tako jedan trofazni motor od 2.2 kW po fazi vuce 7-8 Ampera, a motor iste snage ali monofazni vuce 11-12 Ampera po fazi. Ako koristis kucnu stuju sa limitatorima od 25 ampera upalis motor + bojler ( 9-10 Ampera ) + el.sporet i limitatori ce da iskacu. Za cirkular ti je bitna snaga i brzina, ali je po mom misljenju mnogo bitnija preciznost i lako podesavanje potrebnih mera obrade. Potapanje testere, precizan firung, ravna ploca i eventualno kolica su tema kojom podjednako treba da se bavis.