Najzad i ja

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uvek ima i onih koji jednostavno traze ovce za sisanje :)
Dok je ovaca...

Tesko je pricati bez konkretnog primera.

Ova kutijica (mada... nije bas ni toliko mala da joj tepam :)) koju pravim sigurno je do sad pojela bar 100-tinak sati rada. Dobro, niam ja neki strasan majstor, al treba sve lepo iseci (rukom), furnirati, prvo iseci iz daske pa onda i uklopiti lajsnice (3x3mm) koje idu svuda po uglovima, ukopati za sarke...

Naravno mozes da se furnira i za cas posla, namazi i zalepi, sta tu filozofiras... al ako hoces da sve bude perfektno uklopljeno, da recimo unutra na sastavu izmedju dna i stranica nigde ne vidi zazor, a pri tom sper nije potpuno ravan vec na jednom ili dva mesta ima izbocine... da svaki spoj furnira na ivicama pod 45 stepeni bude maltene nevidljiv... ima da se naradis.

Koristio sam ambalazni sper (to sam imao pri ruci), pa sam prvo krenuo da poravnam preklope gde je spajan furnir tako da je sper na tim mestima deblji reda 1-2mm, a onda mi je palo napamet da bi to moglo bas lepo da izgleda :) :pucko:
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Ajde kad bude gotova uslikaj da je vidimo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto sam juce proveo dan gledajuci ovo viewtopic.php?pid=87157#p87157
sto bi rekla Fata: Al sam se napalla, bas sam se napalla :)
Pa sam morao malo da se igram.

Najpre jedan spoj koji nije preterano jak, ali je lep, posto se prelaz tesko primecuje. Osim kad kao ja okrenes stranice letve bas kako ne treba. Sa druge strane, za ovakvo isprobavanje, mozda nije ni lose, posto ce se lakse primetiti losa mesta na spoju.

Iseckano
Image

Zanimljivi ostaci
Image

Ovako se uklapa
Image

Sklopljeno na suvo
Image Image

Zalepljeno i presmirglano. Na prve dve slike se vide uglovi koji nisu perfektno ispali, al su druga dva ispale bas kako treba:
Image Image Image Image

E sad, jedan malo zaguljeniji, koji se drzi na suvo. Opet nije preterano jak, ali se tri strane lepo uklapaju (opet sam okrenuo godove kako ne treba)

Iseckano
Image Image

Sklapanje:
Image Image Image

Ubaci se klin, i sve se drzi bez lepka. Nije perfektno, al posto ovo radim prvi put...
Image Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole-san takeda :hurra:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Све то много лепо изгледа - поготово кад га јапанчићи направе али мени није јасно како би се то понашало у нашим климатским условима - велике промене влажности и температуре?
Ко ће да подбија тајклин кад дрво прво набрекне од влаге па се осуши од врућине? А клин по састављању још отсеку и лепо поравнају!
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoji tu jedan trik, a i jos nekoliko sitnica o kojima se retko razmislja. Klin je obicno ekstra osusen, tako da moze samo da se prosiri. Pri tome se konstrukcija radi u mesecima kada je vlaga najmanja.Komadi koji se spajaju su orijentisani u pravcu u kome je drvo dimenziono najstabilnije. Na to dodas i to sto se ovo uglavnom koristi za konstrukciju u negrejanom prostorima, u kome se vlaga znatno manje menja nego u grejanim prostorima.

I na kraju nema problema. A ovakva konstrukcija se koristila ii kod nas, pre nekih 50-60 godina, pa nije bilo nikakvih problema.

Potpuno druga proca je nesto sto se unosi u nase stanove sa centralnim grejanjem, koji su u sustini ubice za masivno drvo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bas ko sto BR napisa. Letvica kad se siri/skuplja to radi po sirini. A klin uopste nije opterecen u tom pravcu. Samo nateze letvice duz godova (ok malkice pod uglom, al u sustini duz godova). Cak je relativno labav popreko, da ne bi rastavljao dve polovine na sredini.

Sve ostale povrsine, kako se sire/skupljaju na jednoj letvici, isto to rade i na drugoj. I sve se desava u odnosu na srednju liniju gde su dva dela spojena, tako da letvice mogu da postanu deblje ili tanje a da to ne utice na spoj (pod uslovom da se godovi okrenu kako treba, tj. isto na oba dela a ne ovako kako sam ih ja okrenuo)

Tako da jedino sto ce imati promenu dimenzije koja je u "nezgodnom" pravcu je sam klin. A njega presusis, i nema kud.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Danas dovrsio, inace igram se s ovim vec nedelju-dve

Spravica koja sluzi za nalazenje centra kruga. Dobio sam je poodavno, vise se i ne secam od koga cini mi se neko od rodbine, al nije bas napravljena kako treba. "Malkice" bezi iz ugla od 45 stepeni koliko bi trebalo da je
Image

Kad dajete auto limaru da vam zavari tj. popuni rupe od starih nitni OBAVEZNO mu naglasite da se nikako ne hvata brusilice :) Izgleda lepo, al sad ce da padne user od smirglanja da se ovi zaoblejni krajevi ponovo dovedu u ravan
Image

Posto je dugacak i tanak komad veoma nezgodno drzati tokom duzeg smirglanja (a i pravi zuljeve na vrhovima prstiju), napravljen mali "sablon".
Image Image Image

Zalepljeno super lepkom, izbuseno za nove nitne, nitne napravljene od mesinga, iskuckano, jos samo da se sve lepo finalno oobrusi
Image

Gotovo. Radi :obscene-drinkingcheers:
Napravljeno je da se koristi s nozem, to jest da je linija tik uz lenjir. Kada se koristi s olovkom, izmedju levog oslonca (ova dva sto su pod 90 stepeni) i predmeta, ubaci se mesingani lim 0.5mm, koji lenjir taman malo pomeri tako da linija nacrtana olovkom dodje tacno gde treba. Napravicu ovih dana "navlaku" koja ce moci da se nabaci ili skine na levi oslonac tako da ne moram da ga pridrzavam rukom.
Image
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Interesantna stvarcica. Inace sta koristis kao ravnu podlogu za brusenje i kako fiksiras smirglu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dva komada float stakla debla po 10mm dimenzija otprilike 50X50 cm zalepljena zajedno tankim slojem nekog silikona (pretpostavljam, nisam ja pravio nasao sam takav komad), tako da daju plocu debljine 20mm.
Smirglu lepim kancelarijskom verzijom dvostruko lepljive trake (ima je po knjizarama). Em je dosta tanja od one za tepihe, em je mnogo manje lepljiva, tako da uglavnom mozes da skines i stavis novu smirglu nekoliko puta (mora da se odlepljuje polako).
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Dobra spravica ali njena izrada trazi dosta vremena i truda ja sam napravio prost sablon od drveta cak sam zurio i samo sam ga zakucao ekserima i mogu ti reci da je precizan i pouydan...
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Last edited by zvecanac on 29 Mar 2016 22:53, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, sve zavisi za sta ti treba, i koliko hoces da se zezas sa izradom.

Ja inace ovo uglavnom koristim za radove sa metalom, pa mi je bitno da bude jako precizno. Tebi deseta tamo vamo, pa i pola mm, uglavnom ne znaci nista, a meni ume da bude ko autobus :) Zato je i pravljeno da linija bude tik uz lenjir, tj za obelezavanje iglom ili nozem, a ne olovkom.

A i vec sam ga imao pa je samo doradjivano.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

U pravu si,velika je razlika kod rada sa metalom, kod drveta centar mogu da obelezim i tupom olovkom i nebi bila vidna greska,koliko mi se puta desavalo da kirner malo povuce narocito kod mekog drveta ali to i nije tako strasno ...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Drugar pravi sestar za zlatni prezek pa mu je trebalo srafce

Image

Al ovako je izgledalo malo previse obicno i dosadno, pa mu je dodato malo drveta :)

Image
Image
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Bole, samo malo smanji prečnik navoja i eto ih dugmići za košulju kad majstori hoće da budu svečani :D
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
Post Reply