Lepak za drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

mislim da ne pravim luk cisto samo za ukras, jer ja nameravam da ga koristim...
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

pravim longbow..bow-luk
Bojan wrote:Crni ili beli luk? :D
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

@dada
Za laminiranje lukova (a dosta sam ih napravio) sam koristio neoprenski lepak , u par slucajeva epoxy (mora se brzo raditi) ili montaz git. Lepak za drvo bas se nije pokazao kod lepljenja plastike (laminata)...
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

Pedjamil wrote:@dada
Za laminiranje lukova (a dosta sam ih napravio) sam koristio neoprenski lepak , u par slucajeva epoxy (mora se brzo raditi) ili montaz git. Lepak za drvo bas se nije pokazao kod lepljenja plastike (laminata)...
a koje vrste drveta ste koristili, ako nije tajna? ja sam sad uzeo jasen, jer sam cuo da se od njega pravi dosta dobro... verujem da postoji jos neka vrsta drveta od kog se moze praviti luk..kao npr javor-ako se nevaram.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice tutkala, imas ih nekoliko sorti, ali sve ce da ti zavrse posao.
Mozes da upotrebis njega ili neki od stolarskih lepaka tipa Titebond ako radis samo od drveta (bez "plastcnih" delova).
Nije ti neophodan D4 posto verovatno neces drzati taj luk potopljen u vodi. Vlagu podnosi sasvim dobro i D2/D3.
Koliko znam za pravljenje lukova bi trebalo da je idealan rezorcinski lepoak, ali to nisam uspeo nigde da nadjem. Nasao sam ga samo na jednom mestu na netu, ali ni tu ga nisu prodavali fizickim licima vec samo industriji. Mozda neko zna gde ga ima?

@pedjamil
Gde si kupovao laminat?
Sale
Zarezivač olovaka

Post by Sale »

dada wrote:mislim da ne pravim luk cisto samo za ukras, jer ja nameravam da ga koristim...
Nema veze da lepkovima ali čisto da pitam....
Zar u zemlji Srbiji Luk nije zakonom definisan kao oružje za koje je potrebna dozvola pa bi prema tome i proizvodnja istoga mogla da bude problematična a upotreba pogotovo...... da znam zakon je glup do bola i skoro sva deca ga krše redovno ali :/

Inače Longbow ne mora ničim da se lepi tradicionalni engleski dugi luk je najobičnija fino otesana motka za čije krajeve se veže tetiva....
Last edited by Sale on 13 Nov 2008 11:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj deo zakona je malo izmenjen, posto su shvatili da su napisali komplet idiotizam, odnosno da bi po prvobitnoj verziji trebalo da uhapse i dete koje je zateglo kanapce preko grane.
Uveli su minimalnu silu natega da bi luk postao oruzje. Ne znam kolika je tacno sila natega dozvoljena.
Sale
Zarezivač olovaka

Post by Sale »

Evo pogledah i tekst zakona i zakon o izmeni zakona i nigde ne videh da pominju silu natega... no da srljamo u off topic ovde je ipak tema lepak a ne zakon ;)
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

mbole wrote:Sto se tice tutkala, imas ih nekoliko sorti, ali sve ce da ti zavrse posao.
Mozes da upotrebis njega ili neki od stolarskih lepaka tipa Titebond ako radis samo od drveta (bez "plastcnih" delova).
Nije ti neophodan D4 posto verovatno neces drzati taj luk potopljen u vodi. Vlagu podnosi sasvim dobro i D2/D3.
Koliko znam za pravljenje lukova bi trebalo da je idealan rezorcinski lepoak, ali to nisam uspeo nigde da nadjem. Nasao sam ga samo na jednom mestu na netu, ali ni tu ga nisu prodavali fizickim licima vec samo industriji. Mozda neko zna gde ga ima?

@pedjamil
Gde si kupovao laminat?
nigde. uzeo sam dobro drvo i pomocu banseka ga secem na trake debljine 3mm-4mm
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Napisao si:
Lepak za drvo bas se nije pokazao kod lepljenja plastike (laminata)...
Pa sam mislio da si koritio i fiberglas (po inerciji sam ukucao laminat)
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Uhhh...Dakle , stolar jesam , ali ne majstor za lukove. To sto sam radio , bilo je vise zbog izazova nego iz neke potrebe (trazili mi neki ljudi , pa sam pokusao da im izadjem u susret). Epoxy lepak (ne bilo koja vrsta, nego onaj sto moze da drzi elemente koji "rade") je u hobby varijanti najbolji (bar kod nas). Za osnovu se koristi tvrdo drvo (srcika) brest , slavonski hrast, jasen...Za laminate se moze koristiti jasen ,javor , dren ...Da ne govorimo o egzoticnim vrstama drveta. Vrlo je vazno da se laminatne letvice ne obradjuju masinom , nego rucno (recimo : od isecene letvice 7 mm da se dobije 3 mm). I osnova (sredisnja letvica) i laminati se obrade tako da su u sredini duzine najdeblji i da se blago stanjuju prema krajevima...Ovo je suvise komplikovano i obimno da bi se na forumu pisalo o tome , a definitivno nije ni ta tema. Treba pogledati engleske sajtove o tome (a bilo je i par emisija na BBC ) , jer su Englezi ubedljivo najbolji u strelicarstvu (tj. izradi lukova).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel imas neku preporuku za takav epoksi (da se vratimo na temu)? Mislim na firmu, naziv konkretnog ...
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Naziv lepka ne znam (ima tome dve godine) ali se slican moze kupiti u BG model shopu ( http://bgmodelshop.com/index.php/Epoksi ... ducts.html ). Ja odem na tehnoloski fakultet pa se raspitam sta mi treba za "specijalne" namene . Treba pogledati i kod onih koji se bave modelarstvom (avioni, brodovi) , jer se ti ljudi snalaze na neverovatne nacine i skoro uvek neko od njih ima pravu informaciju u vezi datog problema (ako ne informaciju , onda bar dobru ideju). Zao mi je sto ne mogu konkretno da pomognem, ali , kao i obicno , kod nas se ne moze naci kvalitetan materijal ili je to jako retko , po neverovatnoj ceni , pa je snalazenje glavna stvar.
Sto se lepkova za drvo tice , meni TITEBOND zavrsava posao za sve (a ni henckel nije los - zavisi za sta se koristi). Tehnologija napreduje , pa ja vise skoro nista ne cinkujem kada spajam drvo (podrazumeva se da je drvo stolarski suvo 5-8 %)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako mi ovi promakose? Pa jos u Zemunu!
Fenomenalno, neke stvari koje imaju (karbon platno na primer) trazim vec ohoho vremena.
Veeeeliko hvala za link.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Nema na cemu :) (sve se moze naci, a jos kad se Srbi kompjuterski opismene i pocnu da prave sajtove - gde ce nam biti kraj... :) ) BTW, nisam jos bio na sajmu (pukla mi vodovodna cev ispod temelja kuce :( ) , a pretpostavljam da i tamo ima zanimljivih stvari (sad mislim na lepkove)...
Post Reply