Hitno Hitno potreban vas savet

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Više ljudi je umrlo od zadavljenja prilikom jela nego u avionskim nesrećama...a mnogi se plaše letenja...jela još niko...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jesti se mora, a letenje je za one punih lisnica ;)

Ako nisi Grunf.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Tačno...ali ima i drugih sličnih poređenja...
stari dud
Precizni šegrt

Post by stari dud »

1. pitanje: zasto bravo majstore ako je precnik osovine 30mm a precnik glave 80mm?
2. pitanje: nije mi jasno o cemu pisete? kad sam pomenuo cirkular na abrihter glavi kao da sam pomenuo neku glupost koju sam ja glupo izmislio. Hocete reci da npr kombinirka Arsenije spasic iz 71 god nije dobra? koja je razlika izmedju te i ove koju sam ja pomenuo? isto je kombinirka i koliko se vrti glava toliko i cirkular. nije samo arsenije spasic nego i mnoge druge koje dan danas rade kombinovane masine. sad to nista ne valja jel tako?
3 pitanje: pitanje sigurnosti i ostajanja bez prstiju na kombinovanoj masini. da li to pisete nekome ko nezna ni busilicu da ukljuci ili pisete o nekim majstorima koji znaju kako se rukuje masinama i koji znaju nesto o zastiti na radu. zna se kako se stiti,postoje poklopci valjda za abrihter dok se radi na cirkularu, poklopci za cirkular dok se radi na abrihteru i td i td. ja stvarno ne razumem o cemu vi pisete? Ne zelim da vredjam nikoga ali preteraste ga sa pametovanjem i sa nekim pricama koje nemaju smisla.

P.S kao recimo procitah raspravu gde se pise kako je na banseku nemoguce izrezati dasku tanju od cola a da nema drasticnih odstupanja na dasci. e pa majstori,dodjite da vidite da ipak bansek moze da izreze dasku debljine 9mm i sirine 250mm.
Pozdrav svima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice rada masine, tu nema nikakvih problema. Brrzine su kako treba, uz izbor odgovarajuceg lista sve je tu na svom mestu.

Problem je upravo u tome sto se list cirkulara vrti sve vreme, to jest i kad radis sa abrihterom, i kad radis sa slicerom... i glava abrihtera se takodje vrti...
Naravno da postoje stitnici, samo aj da se ne lazemo, ti stitnici zavrse u nekom cosku nakon nedelju dana.
A i da ne zavrse, uvek problem nastane kod: ma samo ovo da proteram, ko ce da stavlja stitnik za tako malo.

No... tvoji prsti... tvoj i izbor.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

@stari dud

drugar,mislim da si dobio korisnu informaciju,a ostale prepirke ne treba da te nerviraju-tako je na vecini foruma .:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Stari dude, polako...
1. Pitaš se zašto bravo majstore (iako sam rekao alal vera ali to mu dođe isto)? Zato što je u prečniku od 80 mm isuviše malo "mesa" da se useku kanali za 3 noža. Kanali su isti kao i kod drugih glava koje su debljeg promera. Ne znam koliko je to dobro u konstruktivnom smislu ali tvoje je, ti si je kupio i radi sa njom šta hoćeš.
2. Kombinirka Arsenije Spasić iz 1971 kao i mnoge druge imaju takav princip rada ali znam da ima i drugačijih. Kod jedne njihove kombinirke ima kvačilo preko kojeg biraš da li hoćeš pogon na abrihteru, testeri, frezeru...Zašto je to tako razmisli! Jer si razmišljo kakva je muka bila da se iskonstruiše taj pogon koji okretanje osovine na motoru (koje je u jednoj osi) prenese na vreteno frezera koje se vrti u sasvim drugoj osi. Slučajno mi je lično poznat idejni tvorac te mašine i konstruktor iste. Znam da je dobio Nagradu od Predsedništva SFRJ za to idejno rešenje. Mora da se složiš da niko nije bez razloga to konstruisao. Ali ako nema idealnog onda se zadovoljiš i običnom kombinirkom kakv je tvoja, moja i mnoge druge.
Eh sad, kod onih kombinirki kod kojih se abrihter i testera vrte istovremeno moraš da ukalupiš da bude dobro i na abihteru i na testeri. Mali prečnik osovine abrihtera traži veća brzinu da bi obodna brzina bila takva da obrada drveta na abrihteru bude dovoljno kvalitetna. To dovođenje brzine na potreban nivo kada je u pitanju abrihter naq tankoj osovini istovremeno određeuje da prečnik testere bude manji. Narodski, ukoliko povećaš brzinu abrihtera što je neminovno zbog malog prečnika abrihtera usloviće ti smanjen prečnik testere i obratno...Marxova teorija o Jedinstvu suprotnosti...
3. Å to se tiče bezbednosti kao što se uglavnom dave plivači a ne neplivači jer su neplivači svesni da ne znaju tako i bez prstiju ostaju uglvnom stolari a ne oni koji nemaju blage veze sa stolarijom jer takvi uopšte i ne dolaze u položaj da ostanu bez prstiju jer i ne prilaze mašini.
I na kraju...Niko ništa nije loše mislio kada je pisao na ovoj temi...Odgovorno tvrdim ne samo u svoje ime.
Pozz i srećno u izradi mašine
stari dud
Precizni šegrt

Post by stari dud »

saša wrote:Stari dude, polako...
1. Pitaš se zašto bravo majstore (iako sam rekao alal vera ali to mu dođe isto)? Zato što je u prečniku od 80 mm isuviše malo "mesa" da se useku kanali za 3 noža. Kanali su isti kao i kod drugih glava koje su debljeg promera. Ne znam koliko je to dobro u konstruktivnom smislu ali tvoje je, ti si je kupio i radi sa njom šta hoćeš.
2. Kombinirka Arsenije Spasić iz 1971 kao i mnoge druge imaju takav princip rada ali znam da ima i drugačijih. Kod jedne njihove kombinirke ima kvačilo preko kojeg biraš da li hoćeš pogon na abrihteru, testeri, frezeru...Zašto je to tako razmisli! Jer si razmišljo kakva je muka bila da se iskonstruiše taj pogon koji okretanje osovine na motoru (koje je u jednoj osi) prenese na vreteno frezera koje se vrti u sasvim drugoj osi. Slučajno mi je lično poznat idejni tvorac te mašine i konstruktor iste. Znam da je dobio Nagradu od Predsedništva SFRJ za to idejno rešenje. Mora da se složiš da niko nije bez razloga to konstruisao. Ali ako nema idealnog onda se zadovoljiš i običnom kombinirkom kakv je tvoja, moja i mnoge druge.
Eh sad, kod onih kombinirki kod kojih se abrihter i testera vrte istovremeno moraš da ukalupiš da bude dobro i na abihteru i na testeri. Mali prečnik osovine abrihtera traži veća brzinu da bi obodna brzina bila takva da obrada drveta na abrihteru bude dovoljno kvalitetna. To dovođenje brzine na potreban nivo kada je u pitanju abrihter naq tankoj osovini istovremeno određeuje da prečnik testere bude manji. Narodski, ukoliko povećaš brzinu abrihtera što je neminovno zbog malog prečnika abrihtera usloviće ti smanjen prečnik testere i obratno...Marxova teorija o Jedinstvu suprotnosti...
3. Å to se tiče bezbednosti kao što se uglavnom dave plivači a ne neplivači jer su neplivači svesni da ne znaju tako i bez prstiju ostaju uglvnom stolari a ne oni koji nemaju blage veze sa stolarijom jer takvi uopšte i ne dolaze u položaj da ostanu bez prstiju jer i ne prilaze mašini.
I na kraju...Niko ništa nije loše mislio kada je pisao na ovoj temi...Odgovorno tvrdim ne samo u svoje ime.
Pozz i srećno u izradi mašine
Upravo zbog toga sam i postavio pitanje u vezi brzine koju brzinu da odredim. znam da brzina glave moze da bude od 4 i nesto rpm pa sve do 7000,znam i da cirkular nebi trebao da ide preko 5000.znam da brzina glave zavisi od njenog precnika,broja nozeva i td i td. bas zato sam dao sve mere u pitanju kad sam napisao.
Izvinjavam se svima koji su mislili sve najbolje bez neke ironije,koja postoji na skoro svakom forumu i zato se vise i ne hvatam foruma. Koji je inace vrlo koristan za razmenu saveta iskustva i td. izvinite ali znate majstore kad ih nesto pitas oni odmah u filozofiju niko nista konkretno da ti kaze i uradi.
radi mi se remenica,nadam se da sutra bude gotova pa cu videti kako se ponasa na masini.
Inace masina je konstruisana i uradjena odavno ali sada je dosla na red da se stavi u pogon. Glava je original U.S.A proizvodnje i ne znam sa koje je masine skinuta komplet sa lagerima.
Cirkular bi stavio manji precnik vrsi mi posao za kratice i te sitnice,inace imam cirkular veci zasebno nego mi je radionica iz dva nivoa,u donjem ce biti brenta gde i jeste sada i ova kombinirka a u gornjem nivou idu ovaj solo cirkular i vertikalni frezer i tezge i sitan alat. da imam u donjoj prvu fazu struganje i kracenje na meru a u gornjoj ide dalje na finu obradu i sklapanje i lakiranje i farbanje.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

saša wrote:Eh sad, kod onih kombinirki kod kojih se abrihter i testera vrte istovremeno moraš da ukalupiš da bude dobro i na abihteru i na testeri. Mali prečnik osovine abrihtera traži veća brzinu da bi obodna brzina bila takva da obrada drveta na abrihteru bude dovoljno kvalitetna. To dovođenje brzine na potreban nivo kada je u pitanju abrihter naq tankoj osovini istovremeno određeuje da prečnik testere bude manji. Narodski, ukoliko povećaš brzinu abrihtera što je neminovno zbog malog prečnika abrihtera usloviće ti smanjen prečnik testere i obratno...
Па се због тога направи двостепена ременица и имаш и праву брзину за циркулар а и праву брзину за абрихтер - решење које је на пример на "Hoby 8+"
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Tako je Fenixe...ali zamorno je menjati i kanale. Opet dolazimo do jedinstva suprotnosti...kombinirka ima i prednosti i mane i to istovremeno...uostalom kao i sve u životu...
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

saša wrote:Tako je Fenixe...ali zamorno je menjati i kanale. Opet dolazimo do jedinstva suprotnosti...kombinirka ima i prednosti i mane i to istovremeno...uostalom kao i sve u životu...
Заморно је и шетати даске по радионици :stolt:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ovde imas kalkulator za remenice http://www.blocklayer.com/pulley-belt.aspx
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

izvinjavam se ako je filozofiranje sto sam spomenuo sigurnost ,po meni cilkular je srce radionice i sve se vrti oko njega .grubo krojenje i kracenje daske koje bi radio na njemu podrazumeva da imas pokretni sto i da ce ti sav otpad padati preko abrihtrera .pri brzini testere od 5000 obrtaja u min sa vidijum testerom bez stola kratiti dasku i to je o meni opasno.i pola mojih masina je rucne izrade ,srecom sam imao prilike da radim na komb arsenije spasic pre nego sto sam stekao svoju radionicu pa sam krenuo u drugom pravcu :)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Takvu masinu sa abrihtreom od 35cm duz nozeva i stelovanjem obe ploce po visini debljine 2Cm masinski obradjene i ukupnom duzinom od 1,5M,sa sve sklopkom pokrenim stolom na bocnoj busilici podesivom po visini i sa mogucnoscu montiranja stola za cilkular,ja sam prodao za 400evra.ume nekad da bude skuplja pita od tepsije.danas ima jeftinih masina i dosta propalih stolara 😀.google je cudo
Post Reply