Opisi drveta.
- art of wood
- Vrhunski majstor
bavim se stolarskim poslom 20 god radio sam svasta od svakakvih vrsta drveta ,pre par nedelja sam se susreo i sa Osage Orange toga u nasim krajevima ima dosta ali bas tako u vrlo malim stablim .
ali nabasao sam na deblja stabla oko 20 cm precnika i to par komada ali sam zakasnio sa secom vec je listalo
ako se bagrem suce i nebih nikom savetovao da radi ista od njega ako nije bio u susari.
kako se ponasa Osage Orange da li je to poznato?
ali nabasao sam na deblja stabla oko 20 cm precnika i to par komada ali sam zakasnio sa secom vec je listalo

ako se bagrem suce i nebih nikom savetovao da radi ista od njega ako nije bio u susari.
kako se ponasa Osage Orange da li je to poznato?
Isto se suce. No sukanje i kod bagrema i kod osage orange se resava pravilnim secenjem, a to je samo radijano, nikako tangencijalno. Kada je pravilno isecen, nema sukanja, ako samo stablo nije vec usukano, a to vidis po kori. Vise kod bagrema, a manje kod Osage orange, koji je uvek usukan.
Inace za secenje drveta nisi zakasnio, doba godine i to da li je olistalo nema nikakve veze sa kalitetom drveta koji se dobija, ako se susi na odgovarajuci nacin. Na prolece, samo kambijum, tj sloj ispod kore radi, i povecava vlagu, ostatak se apsolutno ne menja.
Postoji jedan drugi razlog vezan za susenje, koji odedjuje doba godine kada se drvo sece, ako se susi potpuno prirodno ispod nastresnice. U letnjim mesecima, ako je godina susna, a temperature su visoke, drvo se prebrzo susi, i zna da ispuca. Zato je povoljnije susiti zimi, pa drvo ostaviti na nizoj temperaturi, sa vecom vlaznoscu, i izbeci pucanje. Toplo i suvo vreme takodj ne pogoduje susenju drveta bez stvaranja unutrasnjuh napona, kada sredina ostane vlazna, a pore na spoljnim povsinama se osuse i zatvore.
No ako drvo odmah iseces na tanke daske, stavis ga u odgovarajuce vlazan prostor ( drugar je pravio staklenu kucicu za susenje, u kojoj je temperatura isla preko 50 stepeni, ali je imao i fontanu koja je dizala vlagu na 80 posto pa je postepeno smanjivao) nema nikakvog razloga da ne susis drvo tokom cele godine.
Inace za secenje drveta nisi zakasnio, doba godine i to da li je olistalo nema nikakve veze sa kalitetom drveta koji se dobija, ako se susi na odgovarajuci nacin. Na prolece, samo kambijum, tj sloj ispod kore radi, i povecava vlagu, ostatak se apsolutno ne menja.
Postoji jedan drugi razlog vezan za susenje, koji odedjuje doba godine kada se drvo sece, ako se susi potpuno prirodno ispod nastresnice. U letnjim mesecima, ako je godina susna, a temperature su visoke, drvo se prebrzo susi, i zna da ispuca. Zato je povoljnije susiti zimi, pa drvo ostaviti na nizoj temperaturi, sa vecom vlaznoscu, i izbeci pucanje. Toplo i suvo vreme takodj ne pogoduje susenju drveta bez stvaranja unutrasnjuh napona, kada sredina ostane vlazna, a pore na spoljnim povsinama se osuse i zatvore.
No ako drvo odmah iseces na tanke daske, stavis ga u odgovarajuce vlazan prostor ( drugar je pravio staklenu kucicu za susenje, u kojoj je temperatura isla preko 50 stepeni, ali je imao i fontanu koja je dizala vlagu na 80 posto pa je postepeno smanjivao) nema nikakvog razloga da ne susis drvo tokom cele godine.
- art of wood
- Vrhunski majstor
od kad imam puno posla susenje prepustam ljudima koji se bave istim ,zbog reklamacija
,nemam vremena za prirodno susenje .ali cisto iz znatizelje sam hteo da odsecem ta drva i da nesto probam da napravim od toga bas zato sto je retka

Last edited by art of wood on 12 May 2016 00:27, edited 1 time in total.
Да се и ја укључим у тему - наиме багрем је столарски врло употребљиво дрво, додуше мало теже за обраду, али резултати су на крају врло задовољавајући - и за мајстора и за муштерију! Ненадмашан је од домаћих врста дрвета за спољну употребу - терасе, дворишта, сплавови и сл., захтева само мало одржавања. јз мог искуства довољно је сваке три године нови слојуља - врло танко - јако мало упија и то је то. Ево и неколико слика:
,
,
,
, 
На првојслици се виде и фосне од багрема од којих је намештајрађен. јмао сам трупце и од 60 цм дебљине (плантажно сађен багрем у Никинцима).

На првојслици се виде и фосне од багрема од којих је намештајрађен. јмао сам трупце и од 60 цм дебљине (плантажно сађен багрем у Никинцима).
Last edited by komazo on 13 May 2016 09:17, edited 1 time in total.
ништа није дугачко што може да се скрати!
- art of wood
- Vrhunski majstor
Last edited by art of wood on 17 May 2016 23:46, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor