Ruter Skil 1830AA 1100W

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
anticzlatko
Precizni šegrt

Ruter Skil 1830AA 1100W

Post by anticzlatko »

E pa drage moje buduce kolege :)
Da se pohvalim, danas sam kupio svoj prvi (nadam se ne i zadnji) ruter.
Odlucio sam se za Skil-ov model.

Detalje mozete pogledati ovde:
http://www.skileurope.com/catalogue/ind ... F0151830AA

Kao malo dete (znate vec), doneo sam ga kuci, stavio na sto, otvorio kutiju, skuvao kafu, zapalio cigaru....i poceo sa razgledanjem. Jos ga nisam ni ustekao u struju.

Kako bih za neke buduce potencijalne vlasnike mogao da napisem neku korisnu ocenu zamolicu iskusne majstore da me upute kako mogu da ispitam mogucnosti, preciznosti i sve ostalo ovog rutera kako bih znao da li vredi i da li se moze nesto kvalitetno sa njim uraditi.

Image
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Nisam radio sa tim skilom , ali predpostavljam da je dobar hoby alat , on je u rangu sa zelenim BOSCH-om
koliko si ga platio

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Masinica deluje sasvim solidno ovako na oko i prema karakteristikama, i koliko vidim stize sa sasvim pristojnim kompletom (paralelna vodjica, sestar, kopir caura i tri caure za glodala 6,8mm i 1/4 cola).
Koliko i sta ces moci da uradis sa njim sada najvise zavisi od "dodataka" koje u velikom broju slucajeva mozes (a cesto i moras) da napravis sam. Pisali smo dosta o njima (sabloni i pomagala), a i na netu moze da se nadje jako puno ideja, planova... Glodalica je verovatno alat sa najvecim dijapazonom sablona.
Naravno sleduje ti i ozbiljan trosak za razna glodala. Ona sa stablom od 6mm komotno preskoci.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Platio sam je nesto ispod 8000 dinara.

Sta je "kopir caura" i za sta to koristim i kako?

U vezi sablona i pomagala.... Da li postoji neka prodavnica gde se mogu kupiti ta pomagala.
Negde sam video da postoji neka šina koja se postavi na drvo za glodalicu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kopir caura je prsten koji se postavlja sa donje strane postolja, tako da glodalo prolazi kroz njega. Na materijal stavis sablon (prilepis ga recimo dovstrano lepoljivom trakom), caura prati ivicu sablona, a glodalo pravi odgovarajuci rez u materijalu.
Ovde nisam video ni jednu radnju koja prodaje pomagala "opsteg tipa" (pod opsti mislim na sablon ili pomagalo koje moze da se koristi sa bilo kojom glodalicom). Napolju ima po nesto, recimo za cep-rupa spojeve, lastin rep...
Sine su pravljene za specificne modele. Svaki proizvodjac ima svoju. Ako je uopste ima. Festo znam da ima, za Bosch nisam siguran, a ostali koliko znam nemaju.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

anticzlatko wrote:Kako bih za neke buduce potencijalne vlasnike mogao da napisem neku korisnu ocenu zamolicu iskusne majstore da me upute kako mogu da ispitam mogucnosti, preciznosti i sve ostalo ovog rutera kako bih znao da li vredi i da li se moze nesto kvalitetno sa njim uraditi.

http://www.skileurope.com/catalogue/ima ... 830AAD.jpg
Sve što sam do sada napravio sa glodalicom radio sam sa lošijim modelom od ovoga (neki uz Metroa-a za 25EUR-a skupa sa setom od 12 bit-ova). Tek sam nedavno nakon 2 godine kupio novu glodalicu (Festool OF 1400) koja još ništa korisnoga nije stigla napraviti.
Iako niti ovaj model po ničemu posebno nije bolji od ovog iz Metora mislim da je dovoljan nekome tko se pomalo bavi sa stolarijom za duži period, samo treba kupovati dobra glodala, čija vrijednost vrlo brzo daleko premaši vrijednost same glodalice.
Ako se budeš imalo ozbiljnije pozabavio stolarijom, pogotovo ako budeš radio sa medijapanom i drvetom vrlo brzo ćeš shvatiti koja ti pomagala nedostaju da napraviš neki posao, npr. izrada krugova, kopiranje različitih oblika pomoću čahura ili kopirnih glodala, frezanje utora na rubu neke daske, itd. da ne govorimo o nekim egzotičnim primjenama kao npr. ravnanje dasaka.
Uglavnom glodalica je alat koji se može upotrijebiti skoro za sve poslove vezano uz stolariju, i nije loše kupiti neki ovakav model za početak pa kad shvatiš što ti treba da kupiš nešto bolje.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

A kazite mi gde u Beogradu ili okolini postoji prodavnica raznoraznih glodala?

Dosta sam svrljao po internetu i naleteo na dosta dobrih sajtova vezano za ruter.
Npr. http://www.amanatool.com/routerbits.html

Oci su mi ispale dok sam gledao ova glodala i sta sve mogu da urade. Verovatno im je i cena paprena. Prezadovoljan sam sa svojim izborom glodalice za pocetak a ako to krene malo ozbiljnijim tokom nece mi biti zao dati ni 500 eura za Boscha.

I jos jedno pitanje...

Na koji nacin pravite template za secenje drveta. Znaci ako bih hteo da radim neke serijske modele i hocu od pleksiglasa da napravim sablon, ko to moze da mi odradi?
Neka firma sa cnc glodalicom ili.....?

Hvala
Last edited by anticzlatko on 13 Nov 2008 11:35, edited 1 time in total.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja imam istu glodalicu nesto manje od godinu dana. Sluzi svrsi... Za sada sam imao sledece probleme: ruckica za fiksiranje opruga (dubine glodanja) je brzo otisla, pa sad zatezem kljucem, mada to nije problem napraviti... Opruge su pocele da zaglavljuju pa sam malo podmazivao. U par navrata je prekidac za startovanje poceo da otkazuje, al je to zbog prasine, pa sam samo otvorio par puta i ocistio prasinu. Uglavljujem ga i u sto. Ja sam ga platio oko 6500din. sa sajamskim popustom... Kupio sam komplet womax glodala (nesto oko 10e - 10-ak glodala) koja, rekao bih, nisu nekog kvaliteta, ali sve sam sa njima uspeo da odradim. Mislim da je glodalica solidna, mada drugu nisam imao. Sto se tice preciznosti, to je vise do majstora. Bitno je samo da dobro postavis vodjicu. Ja ove sine nisam nikad koristio, uglavnom fiksiram drvenu letvu na odgovarajucem rastojanju i vucem frezer po njoj... Ili vucem bit sa lagerom po ivici daske, za ivice... Olaksale bi mi posao neke sine sa preciznom skalom, jer ovako stalno merim rastojanje od vodjice do reza...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U Merkuru imas Bocshova glodala
Na buvljaku CMT
Woby Metabo
Mass Festo (nemo samo da se slogiras kad vidis cene :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

OK hvala!

Evo da se jos malo pohvalim. Danas sam kupio malo Metaba.
http://www.metabo.com/Product-catalogue ... 08c.0.html

Image

Probao sam neke letve da glancam i lepo radi.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Ti si bas krenuo da se ponavljas! :D Svaka cast samo napred.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Zlatko, aj ja tebi dam moju ekscentar brusilicu, a ti meni svoju? :D
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

anticzlatko wrote:A kazite mi gde u Beogradu ili okolini postoji prodavnica raznoraznih glodala?

Dosta sam svrljao po internetu i naleteo na dosta dobrih sajtova vezano za ruter.
Npr. http://www.amanatool.com/routerbits.html

Oci su mi ispale dok sam gledao ova glodala i sta sve mogu da urade. Verovatno im je i cena paprena. Prezadovoljan sam sa svojim izborom glodalice za pocetak a ako to krene malo ozbiljnijim tokom nece mi biti zao dati ni 500 eura za Boscha.

I jos jedno pitanje...

Na koji nacin pravite template za secenje drveta. Znaci ako bih hteo da radim neke serijske modele i hocu od pleksiglasa da napravim sablon, ko to moze da mi odradi?
Neka firma sa cnc glodalicom ili.....?

Hvala
BEOGRAD TOPOLA Koliko je km
u Topoli imas radnju evo linka

viewtopic.php?id=761
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Beograd - Topola 74 km (od centra BG mereno ) :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Jedno pitanje vezano za Slajfericu.
Planirao sam za pocetak da uzmem neke daske sa drvare i da pravim neke sitnice.
Sa slajfericom sam hteo da ih dovedem u red.

Koja je procedura? Za pocetak da ih predjem sa grubljom smirglom pa onda da idem ka 120?
Post Reply