List testere od 40 cm koji seče u oba smera?
List testere od 40 cm koji seče u oba smera?
postoji li uopšte list kružne testere za drvo prečnika 40 cm a koji seče u oba smera, i ako postoji, gde bi to otprilike kod nas moglo da se kupi?
Last edited by vanmaxq on 28 Apr 2016 23:39, edited 1 time in total.
ovaj princip:
https://www.youtube.com/watch?v=nZ3vnsH ... vAIsSDX1Ug
elektromotor seče u jednom smeru. završi. promeni smer, i seče odmah unazad
https://www.youtube.com/watch?v=nZ3vnsH ... vAIsSDX1Ug
elektromotor seče u jednom smeru. završi. promeni smer, i seče odmah unazad
Smjer okretanja testere se ne mijenja pri rezanju, sto znaci da ti posao zavrsava bilo koja testera za uzduzno rezanje odgovarajuceg precnika.
Da bi ovo radilo kako treba jedini uslov je da pored testere postoje valjci koji pritiskaju dasku tokom rezanja, jer u kontra smjeru testera napada odozdolj.
Da bi ovo radilo kako treba jedini uslov je da pored testere postoje valjci koji pritiskaju dasku tokom rezanja, jer u kontra smjeru testera napada odozdolj.
На 4:56 види кућиште ваљка који са те стране притиска даску. Са стране се виде матице којима је фиксирана осовина ваљка.
јсто имаш и са друге стране циркулара - обрати пажњу од 5:20 па даље
НА 5:26 и 5:34 се види механизам за подешавање висине ваљака.
јсто имаш и са друге стране циркулара - обрати пажњу од 5:20 па даље
НА 5:26 и 5:34 се види механизам за подешавање висине ваљака.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Shvatio. Dakle, ne radi se o tome da se okreće smer, nego da je ključ u valjcima koji pritiskaju dasku i ne dozvoljavaju joj da se podigne kad testera krene da seče u kontrasmeru. Samo, ne znam koliko je onda ovo izvodnjivo na mašini koju mi pravi majstor, zato što mi planiramo da dasku pritiskamo sa dva mobilna vazdušna cilindra- Možda oni ne uspeju da u dovoljnoj meri fiksiraju dasku kad krene kontra, a naročito može da bude problematičan početak, još i ako je daska malo kriva...
Last edited by vanmaxq on 29 Apr 2016 13:39, edited 1 time in total.
sva je prilka da ću ipak da se odlučim za tu, "staru tehniku", nego sam mislio da zbog produktivnosti sek bude u oba smera, a i pošto se elektromotor kreće po cilindričnim vodjicama sa gumicama, na taj način bi im se, u odnosu na eksploataciju, produžio vek...
Last edited by vanmaxq on 29 Apr 2016 17:06, edited 1 time in total.
Saša, ako ti nije teško, može li u par rečenica kako izgleda krajcar, čime si se oduševio, možda par detalja koje bih i ja mogo da iskoristim za ovaj koji pravim?
Last edited by vanmaxq on 29 Apr 2016 20:11, edited 1 time in total.
Daska ovde nema kud da pobegne, posto je list uvek gura u istom smeru sa koje god strane isao , a tamo je oslonjena na ova dva klina koje je feniks pomenuo. U jednom smeru je gura malo vise, u drugom malo manje, ali u oba slucaja na istu stranu. Dasku gura okretanje lista ne smer u kome se ceo list krece.
Ono sto bi pobeglo kod kontra reza je sam cirkular, ali posto njega tera nekakav motor, ne moze. Sad dal ga tera nazubljenom letvom ili vretenom ili nekako trece, ne vidi se sa snimka.
Valjci nisu tu da ne bi dali dasci da pobegne, vec da bi je uvek drzali pritisnutu o podlogu i ravnu na mestu gde se nalazi list, to jest da daska ne bi mogla da ga uprede. Potpuno nevezano sa tim sto se sece u dva smera.
Ono sto bi pobeglo kod kontra reza je sam cirkular, ali posto njega tera nekakav motor, ne moze. Sad dal ga tera nazubljenom letvom ili vretenom ili nekako trece, ne vidi se sa snimka.
Valjci nisu tu da ne bi dali dasci da pobegne, vec da bi je uvek drzali pritisnutu o podlogu i ravnu na mestu gde se nalazi list, to jest da daska ne bi mogla da ga uprede. Potpuno nevezano sa tim sto se sece u dva smera.
U tome i jeste razlika izmedju mašine sa klipa i mašine za krajčanje daske koju pravim. Kod mašine sa snimka valjci su uvek kod lista, ne daju mu da izmrda, naročito kad seče u kontru, odozdo nadole, dok je diskutabilno da li bi ova dva vazdušna cilinda koja kod mene obavljaju funkciju pritiskača daske, mogla da odgovore tome. Oni svakako odgovaraju kad se ide napred, jer i list testere gura dasku nadole, ali ako bi i sekao u kontra smeru, i pošto je gura odozdo nadole, ne znam koliko bi bilo uspešno budući da ne postoji pritisak na celu dasku linijom koja se seče. Kako god, mašina će imati i frenkventni regulator sa potenciometrom i komandama, pa ću najverovatnije kroz prasku odlučiti da li će da seče u oba smera, ili samo u jednom, sa komandom brzog vraćanja nazad.
Last edited by vanmaxq on 30 Apr 2016 02:13, edited 1 time in total.
Ne bih se preterano pouzdao u to da ce list da gura dasku uvek na dole ili na gore. List ima i zadnju stranu
a ona kad dokaci, svasta se desava. OK, tu je razdvojni klin, al...
Nadalje, recimo da prednja strana lista gura dasku na dole, i da je to dovoljno da je priljubi o podlogu, a da zadnja strana ne moze da je dokaci. Ali cim taj deo prodje, daska postaje slobodna da se uvija kako se njoj svidja. A iza ima jos 30-tak cm lista, koji vise ne guraju na dole, i gde daska moze ne samo da se odigne, vec i da se uprede, itd itd.
A verovatno nije neka preterana mudrost dodati dva valjka koji bi lepo pritiskali dasku, i vise ne razmisljas.

Nadalje, recimo da prednja strana lista gura dasku na dole, i da je to dovoljno da je priljubi o podlogu, a da zadnja strana ne moze da je dokaci. Ali cim taj deo prodje, daska postaje slobodna da se uvija kako se njoj svidja. A iza ima jos 30-tak cm lista, koji vise ne guraju na dole, i gde daska moze ne samo da se odigne, vec i da se uprede, itd itd.
A verovatno nije neka preterana mudrost dodati dva valjka koji bi lepo pritiskali dasku, i vise ne razmisljas.