Pomoc pri izboru ceone stege za sto

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
momirz
Majstor majstora

Pomoc pri izboru ceone stege za sto

Post by momirz »

Imam sanse da mi neko doveze stegu za sto iz Nemacke.

Najradije bi kupio gotovu.

Nasao sam ove u Fine-Tools posto su Ceske najverovatnije je York.

http://www.fine-tools.com/schraub.html

Sve su sa brzim pomeranje ali bas sa tima sam nasao podeljena iskustva korisnika?
Ima li neko ovde licna iskustva sa njima?

Poslednja (Workbench Vise - Rotating Pattern Maker’s Vise ) cini mi se da sam vido ovde negde na forumu ali sada ne mogu da nadjem.

Ona jeste dobra i ima dosta toga sto bi meni koristilo ali posto vec imam dve puskarske (kako su meni rekli da se ovde zovu ) placao bi velike pare za dupliranu funkciju.

Druga koju sam nasao ko Dictuma je

https://www.dictum.com/en/tools/woodwor ... ageSize=12

Pisao sam im, nece da kazu cija je proizvodnja ali dobia se uz nju dve matice da moze da se koristi kao obicna sa jednom ili zamenom kao ona s brzim otpustanjem. I ova lici da je York.

Ima li ko licna iskustva sa ovom (ili za broj manjom iz iste linije)?

Leg i Moxon varijante mi ne odgovaraju za moj rad.

Dakle Jedino sto mi treba kod gornjeg tipa stega je relativno veliki otvor usta -e me manji od 20cm sa ugradjenim drvenim plocama na celjustima (25-30mm). Zato mi otpada Sjöberg koji bi uzeo bez razmisljanja da ima veci otvor.

Znate li mozda gde jos da gledam u Nemackoj?

Hvala i pozdrav
Last edited by momirz on 10 Apr 2016 17:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam kako tacno izgleda mehanizam na ovim stegama, ali obicno je to neka varijanta "polumatice".
Ona uvek ima problem kada su sile pritezanja velike, posto trpi bar duplo vece opterecenje u odnosu na klasicu, plus neravnomerno rasporedjeno, plus ceo blok deformise zleb u kome se seta...

Kao posledica toga, oni kojima posao ne zahteva prevelike sile stezanja nemaju problema, oni drugi imaju.

Jedno od mogucih resenja je oblaganje celjusti (ili daske koja dodje preko njih) kozom. Da ne poverujes koliko je manja sila pritezanja dovoljna da komad ne kliza unutar stege. Kao bonus dobijes da stega ne ostecuje komad.

Kao sto su za metalske stege pakne od bakra "mama". Jednostavno ko da se zalepe za metal koji stegnes. Iako su potpuno glatke, sa manjom silom, mnogo bolje uhvate komad nego celicne nazubljene pakne. Na stranu sto celicne uvek ostete ono sto stegnes.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Upravo tako nekako i ja mislim zato naginjem Dictumu.

Za York automatske i kazu da kad treba jaca sila jednostavno "oblazne" ako koristim ispravan termin.

Iz dictuma su mi rekli da je izvorno namontirana matica bez brzog otpustanja. Dobija se i druga sa njim ako hocu mogu da zamenim.

Kozu obavezno stavljam doduse nisam znao za pritisak ali zbog onoga sto ide u stegu ne bi bas drvo na drvo (moja ideja je na metalni deo drvene pakne - na njih koza)

Hvala na odgovoru.
Pozdrav
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ajd kad pomenusmo kozu jos jedno pitanje.

KOja strana koze ka obratku a koja da se lepi. I to sam video i jedno i drugo misljenje.

Pozdrav i hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, nemam nikakav pametan razlog ni za jedno ni za drugo, al meni je nekako bilo prirodno da ka obratku okrenem glatku stranu.

Mozda kao posledica stoga sto kad sam prvi put to radio, nisam imao kozu, vec sam lepio skaj (radio je sasvim dobro, samo se brzo "ofucao")
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Meni je objasnjeno da se stavlja glatka strana, pa tako i radim. Navodni razlog je sto ju je daleko lakse ocistiti od strugotine i otpadaka, koji inace mogu da ostave tragove na povrsini.

Ja imam iskustva sa originalnim Recordom, koji je negd u Srbiji, posto je ukraden iz radionice mog oca, ali to nije stega koja je dobra za stolariju. Na ove nove, iz kine ima puno prituzbi na kvalitet, pogotovu na kopije emerta, koje nece da ostanu u polozaju pa cure dok radis. Za ceske sam cuo da su relativno OK, mada malo grube. Starih Recorda ima po svim sajmovima polivnih alata.

Da ne pricamo o prednostima Moxona nad svim ovim resenjima, posto ti ne odgovara. Cak i za velike debljine stezanja, ako ti je mali otvor na nordijcima.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

svim sajmovima polivnih alata.
Nisam imao pojma da tako nesto postoji. Gde? Kag?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Engleska, Nemacka, i sve ostale zapoadnoevropsk zemlje.

Evo ti lista specijalizovanih okupljanja za stare alate u Engleskoj. http://taths.org.uk/events/future-events, U engleskoj starih alata ima na svakom sajmu antikviteta, i svakom seoskom vasaru, kojih ima maltene dva puta mesecno, preko leta. Meni se desilo da sam uboo tri sajma za cetiri nedelje, u kug od 50 kilometara oko Exitera, a Vels i nije bas pretrpan sajmovima. I na svakom je bilo starih alata da ne znas gde bi i sta bi pre.

Holz Handwerk je zadnjih nekoliko godina postao sajam na kome nema prodaje, pa nije zanimljiv, a i izlazu se samo novonapravljeni alati, a za datume lokalnih sajmova moram da pitam drugara. Naravno ova informacija se odnosi na Nemacku, ali su mi njihovi sajmovi nekako ustogljeni.

Iz iskustva, meni su najzanimljivije bili Francuski sajmovi. Vidis gomilu alata koji ne spadaju ni u Nemacku skolu, prisutnu kod nas, ni u Britansku, koja je najzastupljenija po nama dostupnoj literaturi. Zadnji put kada smo bili u Clemon Feranu, otpao nam je patos od auta zbog kovacke stege koju smo dopeljali. 230 kila cistog gvozdja, za 200 eura. A sajmovi su pravi vasari, tipa sabackog, sve sa srednjovekovnom muzikom, i starim alatima. No na taj sajam u Clemon Feranu smo natrcali slcajno, maltene greskom, kada smo isli da posetimo prijatelja.

Za nas je inace najlaaksa nabavka alata sopstvenim autom. Ni Engleska nije preko sveta, a najzanimljivija je, a sve ostalo je znatno blize. Vec sama poseta Dictumu je iskustvo za sebe.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ne mogu ja van skorije (licne stvari). Da mogu ne bi molio prijatelje da mi donose alat.
Ipak hvala, znacice mi.

pozz
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

momirz wrote:Dakle Jedino sto mi treba kod gornjeg tipa stega je relativno veliki otvor usta -e me manji od 20cm sa ugradjenim drvenim plocama na celjustima (25-30mm). Zato mi otpada Sjöberg koji bi uzeo bez razmisljanja da ima veci otvor.
pitaj ove koliko im se otvaraju celjusti: http://msbtools.com/index.php?g=26417
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Posto je Silverline (Stega stolarska paralelna 180mm) proceslajo malo na amazon.co.uk i odbacio 150 mm jer ima jako losih ocena.

Veca je model 282530 isti broj kod nas i silverline i na silverline sajtu (http://www.silverlinetools.com/en-GB/Pr ... ces/282530)

Clamp Travel 0-160mm - Minus 50-60mm za pakne bas malo. Za taj novac i nabavku ovde bi mozda i isao na neki kompromis ali ovo je bas malo.

Hvala na trudu i pozdrav
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja sam pristalica ove http://www.veritastools.com/Products/Page.aspx?p=133 moze da steze visok komad. Vidim da ovde niko ne pominje pa rekoh da predlozim. U ovim krajevima je nekad bila jako zastupljena, samo sa drvenim gvintom.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Opet ce Bole da razdvaja temu. :D

Svedska stega, tj ova koju je Velja pokazao je debelo prevazidjena, i nema ni jednog razloga da se koristi. Ima mnogo pametnijih stega od nje, koje pruzaju daleko vise. Kod svedske stege ne mozes da pridjes komadu koji radis, smeta greda+ slobodan otvor. Pri tome, komad koji se obradjuje ne moze da se smesti nisko u celjusti, jer u tom slucaju moze da mu se pridje samo horizontalno. Sledeca takodje bitna stavka je sto ta stega ne pruza nikakvo vodjenje alata, koje neke druge pruzaju. Moxon ima sve ovo sto nema svedska stega, a pri tome jos je i na daleko boljoj visini za rad, i em moze da se skine sa tezge, kada se rade veliki komadi.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Link na oglas stare stege (1930-50-ih)
Vidise kak navoj treba izgledati, a kod novijih nigdje nisam vidio sliku kako izgleda navoj.

Image
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Trenutno se snalazim sa dve slicne ovoj:

Image

Jedna ima fiksne glave a kod jedne rotiraju. Montiraju se u rupe na stolu i stvarno mogu (zajedno) da drze sta god i kojeg god oblika.
Sa njima sam lepio strane fotelja koje skoro nigde nemaju prav ugao. S paknovima 30mm otvor im je 19cm.
A paknove (ili se kaze pakne?) mozes da pravis kako ti zatrebaju.

Problem je sto nisu male i zauzimaju dosta prostora na stolu, pa onda ide skidaj - postavljaj i tako stalno.

Za ono sto je Velja predlozio bi morao da radim ceo sto. Inace ja volim taj tip stega odnosno evropski sto jer se sa njim snalazim kao riba u vodi.
Za pristojan evropski sto i da napravim, sad nemam mesta (a inace ce biti moj prvi izbor za veliki sto).

Sad mi je prilika da dobijem nesto sto inace ljudi koji putuju avionom ne mogu da donesu. Voleo bi da se sto lakse montira da sto brze mogu da pocnem da radim, ali jesam spreman i da se pomucim (ne bas mnogo :)) ako zbilja dobijam u onosu na one navedene u originalnom postu. Jedino ogranicenje je da bude iz Nemacke.

Hvala svima na sugestijama.

Pozdrav
Post Reply