ubodna testera

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Mislim da si u pravu bio je to 1MB pozadi se umetala ta kutica ali bile su dve vrste jedna je bila kao pola sirine ali deblja gotovo duplo a druga je bila iste sirine ali tanja.
Ja sam iz Engleske dosao 1985 i to je bilo davno.
A spektrum mi je bio 64 imao je secam se onu kao duginih boja aplikaciju odnosno logo.

Nisam pogledao to sto si postavio ali upravo idem da vidim jer sam nesto slicno gledao na Astrinom satelitu nema;ki program nisam siguran kako se zove ali reklamiraju samo alat
Dali HESE ILI TOME SLICNO UGLAVNOM PRODAJU SVASTA NISAM SIGURAN ZA IME
Ajde da pogledam pa da vidim da kupim ako ima kod nas jer bi mi vrsilo posao sobzirom da pravim male zezalice i bili bi dobro
Ej dobre one igrackice covece...........
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

šarenko wrote:To je bio moj prvi alat na kome sam počeo da radim i bio je jako loše iskustvi.
Naime koliko god da je testerica bila visoko ili nisko rez mi je uvek bio nekako kos mada sam imao vodjicu kao na cirkularu ili frezeru i obradak je išao po njoj, znači ravno testerica se krivila i davala kos rez i ne samo meni jos par drugara je imalo sličnu alatku ali se uvek pojavljivao isti problem tako da sam od tada omrzo ubodnu i koristim je samo KADA MORAM možda postoji neka caka ali ja je nisam otkrio a sve sam pokušao, ili bar sve
I ja sam imao slicno iskustvo u pocetku... onda sam stavio vodjicu sa lagercicima od glodala za frezer (home made) , pa je bilo bolje. Onda sam pricao sa iskusnijim i pametnijim ljudima od mene (tada nije bilo interneta) , pa su mi rekli da testerica mora UVEK biti ostra (sto je bio smor za menjanje , narocito kad je ubodna prikacena na sto). Zatim sam pricao sa jos pametnijim ljudima i oni su mi rekli da kupim profi ubodnu (plavi BOSH) i da uvek imam ostru testericu i da ne guram jako radni komad i da koristim testericu koja je predvidjena za odredjeni posao (posebno za prav rez , posebno za krivine(uska), pa kako da odredim kakve zube treba da ima testerica...) i onda je bilo sve ok i precizno i pravo zadovoljstvo za rad. Taman sam se navikao i presao sam da radim u radionicu u kojoj je postojao bansek :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

To je osnovno, ne forsirati ubodnu testeru gurajući obradak na nju. Sledeće, vrlo bitno, a nije napomenuto, je da testerica mora biti pod pravim uglom u odnosu na podlogu po kojoj se gura obradak i to stalno treba proveravati, bez obzira da li se radi o plavom Boschu ili crnom Matrix-u.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

To je bila poenta moje opaske o BOSH ubodnoj testeri - skoro uvek sece pod pravim uglom, dok je kod jeftinijih masina to jako tesko postici , a da pritom taj ugao ostane u toku rada (bez obzira da li je na stolu ili u ruci).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sinclair, tesko da je imao i 1KB dodatnog rama. Megabajti su dosli sa PC-em, a sve negde do pocetka 90-tih, retko je ko imao ceo MB u PC-u. Gigabajti RAM-a su novijeg porekla, znaci par godina. Prvi Blentium koji je stigao u YU 1994 godine (imao sam cast da ga sklapam i radim na njemu jedno 3 meseca), je imao Seagateov IDE HDD od 512MB, koji kontroler na ploci nije umeo da prepozna, pa smo dodavali poseban VLB cache inteligentni kontroler, kako bi mogli da ga prikacimo.
Spectrum je u punoj konfiguraciji imao 64KB.

No da se vratimo na ubodnu.
To krivljanje moze da ima dva razloga (verovatno su kod tebe bila oba).
Jedan je debela ploca stola. Ona kod ubodne mora da bude sto je moguce tanja (recimo 2mm je taman). U suprotnom dolazi do izvijanja testere.
Drugi je naravno kolko para tolko muzike :) Treba ti dobra ubodna, koja ima veoma solidno ulezistenu testericu, i isto tako mnogo dobra testerica. Znaci kruta, koja se ne uvija tako lako. I jako puno paznje. Cim se jednom uvije, arivederci.
Inace ubodna nije pravljena pogotovu u toj varijanti na stolu, za rezanje duz vodjice. Ona je bas za rucno vodjenje. Drugim recima ako postoji bilo kakav pritisak sa strane, testerica se uvije, i tu je gotovo. Moras materijal da vodis slobodno ali tako da je nikada ne opterecujes sa boka, vec iskljucivo direktno na zupce lista.
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Dovoljno je bilo samo jednom reci Sinkler i pokrenuti pravu lavinu... eh kako je nekad bilo....

Nisam znao da ima toliko "dekica" ovde na forumu :-)

A sto ste zapeli sa tom ubodnom, ako neko vec sece puno sitnih komada trebalo bi da kupi dekopir. Ubodna nikad nemoze da bude kvalitetno resenje, bar ne za nekog nevestog i neuvezbanog.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta mu dodje dekopir?
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Dekopir je testerica koja ide gore dole, obicno modelarska ali ima i mnogo boljih. Pogon je na ekscentar, el. magnet ili pneumatski direktno sa motora. Te su se masinice pojavile i kod nas skoro npr. video sam ih u uradi sam, mislim da su oko 12 000 din.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

dekopir = bansek ?
Prema opisu...
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Slican sistem samo sto ovde testera ide gore dole a ne beskonacno. Recimo da je testera zakacena na krajeve potkovice a osovina na ispupcenom delu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije bansek. Sad znam sta je. One "vibrirajuce", kao rezbarska testerica, samo na struju.
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Jedva sam nasao neku da vam pokazem. Ovo je bas mala modelarska, ima naravno i jacih.

http://www.oglasise.co.yu/oglas.aspx/42?id=119I.1062223

Ovo je vec bolje:
http://www.proxxon.com/en/popupindex.html

Sucajno sam naisao i na ovaj pametan komad za frezovanje malih rupa. Naravno cena je prava sitnica ali moze lako da se napravi..

http://www.amazon.com/Jasper-200J-Circl ... B00009K77A
Last edited by nikola145 on 10 Nov 2008 10:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Heh, proxon koristi nekek kerefeke na sajtu tako da ne mozes da se linkujes direktno na stranicu.
al zato evo ih slikice:
Image
i
Image
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

nikola145 wrote:.....
Sucajno sam naisao i na ovaj pametan komad za frezovanje malih rupa. Naravno cena je prava sitnica ali moze lako da se napravi..

http://www.amazon.com/Jasper-200J-Circl ... B00009K77A
Jasper Circle Jig mi je bio inspiracija za ovaj moj shablon :)
viewtopic.php?id=458

Inace, cena mu je pala.. bio je dosta skuplji pre pet godina :)
Last edited by boggy on 10 Nov 2008 18:30, edited 1 time in total.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

stolarskaradionica.4shared.com , folder Stolarska/Ostalo/Sn

Ne mogu da otvorim
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Post Reply