Vibraciona ili ekscentar brusilica?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Koki
Šegrt

Vibraciona ili ekscentar brusilica?

Post by Koki »

Pozdrav svim forumasima! Imam jedno pitanje u vezi odabira brusilica. Hteo bi da kupim brusilicu kojom bi mogao da brusim srednje velike povrsine( n.p.r.daske sirine25cm, duzine 300,400 cm),i na kojoj bih mogao sa istom efikasnoscu da koristim razne granulacije smirgli (n.p.r. od 40-160). Ne mogu da se odlucim izmedju vibracione i ekscentar brusilice (slajferice), a nazalost nemam novca za obe. Znam da je prednost vibracione brusilice to da je smirgla vece povrsine a sa ekscentar brusilicom se lakse dolazi do coskova i ivice, jedino mi je dilema kod njih mala povrsina smirgle. Sta mi vi predlazete? Unapred hvala!
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

ili ekscentar 15 cm ili tracnu slajfericu obje gledaj da su jace..
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dilema ti nije na mestu. Obična vibraciona brusilica ne treba da ti bude prva odluka kod nabavke brusilice. Odluči se za jači ekscentar model od 150mm, kao što ti je savetovao kolega rushinbrain. Možeš pogledati i ovaj tekst, možda pomogne. :/
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Slazem se ipak je ekscentar brusilica u svemu bolja.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koki wrote:Znam da je prednost vibracione brusilice to da je smirgla vece povrsine a sa ekscentar brusilicom se lakse dolazi do coskova i ivice, jedino mi je dilema kod njih mala povrsina smirgle.
Bice da si nesto pobrkao
Ekscentar brusilice uglavnom imaju brusnu povrsinu koja je kruzna. Vibracione uglavnom pravougaonu. Daklem vibracionom ces lakse doci do coska.
Osnovna razlika je u kvalitetu povrsine koju daju. Vibraciona skida brze, ali je povrsina (barem na oko) hrapavija za istu granulaciju smirgle.
Sto se tice povrsine smirgle, modeli sa diskom 150mm precnika uopste nemaju malu povrsinu.

Ja bi se pre odlucio za ekscentar.

PS
Obavezno uzmi neku koja ima prikljucak za usisivac.
hummel
Zarezivač olovaka

Post by hummel »

Pozz. drugari...nije me dugo bilo.
Ocigledno je da mi opet treba vasa pomoc :)

O cemu se radi?
Potrebna mi je snazna orbitalna (ekscentar) brusilica.
Dostupne su mi brusilice Makita, Bosch i DeWalt, al' nekako preferiram Makitu BO6040 kao najsnazniju, a koristio bih je iskljucivo za skidanje naslaga starog laka sa drveta i brusenje drvenih povrsina.
http://www.sunrisetool.com/proddetail.p ... ita-BO6040

Da li neko od vas ima iskustva sa ovom brusilicom u smislu efikasnosti, urednosti obradjene povrsine izbalansiranosti, trajnosti, vibracija, buka i sl.?
dj.x
Precizni šegrt

Post by dj.x »

pozz mislim da se nisi dobro odrazio.(orbitalna ekscentar brusilica) za ovu treba kompresor a za ovu makitu sigurno netreba a kod mene ima DeWalt i nisam zadovoljan vise trese u kontra smjeru :D vidicu danas koja je oznaka pa da javim na ovu netreba da racunas
hummel
Zarezivač olovaka

Post by hummel »

Mozda se pogresno izrazavam, al' zato bukvalno prevodim :D
Vidim da ih na netu krste sa "Orbit sander", tj. random orbit sander.
http://www.amazon.com/Makita-BO6040-6-I ... B00005Q7BM

U svakom slucaju, hvala na ispravci i na trudu ;)
Last edited by hummel on 09 Oct 2010 11:55, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mi nemamo bas adekvatan izraz za random orbit, i najcesce je zovemo ekscentar, da bi se razlikovala od klasicne vibracione.
Pri tom uopste nije bitno kakav je pogon (pneumatski ili elektricni). Ima ih i jedne i druge sorte.
dj.x
Precizni šegrt

Post by dj.x »

http://www.plumbersurplus.com/images/pr ... -20335.jpg
e ova je kod mene i nisam sa njom zadovoljan nikako:buka,vibracija na ruke vise nego na predmet,prosto za nepovjerovati kao da se neradi o DeWaltu-moje je tako iskustvo sa njom mozda neko ima bolje iskustvo sa ovom al ja ne
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Iscitao sam skoro sve teme vezane za alat i neke stvari mi bas i nisu jasne... Kao prvo nisam ni znao da postoji razlika izmedju vibracione i ekscentar brusilice tj slajferice. Planiram kupovinu neki novih stvari ali neke nisam nikada ni koristio u zivotu a zelim ih imati... :) Pitanje je da li su mi i potrebne..
Obavezna mi je zamena slajferice (imam neku prastaru vibracionu no name) i kupovina rucnog elektricnog abrihtera.
Dvoumim se izmedju vibracione i ekscentricne (ovu nisam nikada ni probao). Uglavnom bih je koristio za skidanje farbe i laka sa namestaja. Sta je vas savet?
Drugo pitanje tracna brusilica....takodje je nikada nisam koristio. Za sta je najcesce koristite? Da li mi je potrebna pored abrihtera i slajferice?
Radim obicno na polovnom namestaju i sa meksim drvetom tj camovinom. Alat ce verovatno biti bosch (ako nemate neki bolji predlog ;) ), neki malo skuplji zeleni program jer sam amater. A i ostatak alata mi je bosch.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za takav posao, iskreno ne vidim bas cemu rucni abrihter?
Ja ga vise vidim ko tesarsku alatku. Eventualno za neku bas grubu obradu u stolariji.

Trakasta je za brzo brusenje velikih ravnih povrsina. Tipa sobnih vrata.

Vibraciona skida agresivnije, ekscentar ostavlja finiju povrsinu.
Po meni... za taj posao ja bih radije kupio njih dve.
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Vibracionu i ekscentar?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da.
Mada... valjda ti najbolje znas sta radis i sta ti je zgodno za taj posao.
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Nije valjda bas tolika razlika izmedju te dve sprave?
Post Reply