Tutkalisanje stolica ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Tutkalisanje stolica ?

Post by LepoJeBitiFin »

Radi se o stolicama koje su se posle niza god koriscenja totalno rasklimale.

Jednom smo ih razmontirali ( rasturili na delove , sto i nije bilo tesko ) , premazali sve sastave ( obilno ) drvofiksom i stegli sa stegama ( 2 para )

To je dalo rezultata samo par meseci i opet jovo nanovo .

Pitanje za iskusne stolare glasi . . . . . .

koji lepak koristite za ovakve situacije , da li je moguce da je drvo kod izrade stolica bilo neodgovarajuce vlage pa se vremenom rasusilo i doslo do lufta u spojevima sto je rezultiralo klimanjem , i da li u ovom slucaju mogu da koristim neke od moment , ili fix lepila kao sto su ovi . . . . . . .. . .

http://www.bolago-m.rs/moment-one-for-a ... ntazni-git

Hvala . . .
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Radijatori su smrt za stolice ;)
Ako postoji neki mali luft u sastavu dzabe ti bilo koji lepak...koliko sam citao na ovom forumu stolari lepe komadice furnira na pero da bi bilo deblje i da bi tesno ulazilo u utor...
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Postoji neston sto se zove "spreceno bubrenje"...stolica koja je suva kupi vlagu iz vazduha koja je povecana za vreme kisa,ali pero ne moze vise da se siri zato sto je u utoru,pa se vlakna kompresuju,tj,sabijaju...kad je susa,manja vlaznost u vazduhu, pero se uteze i bude manje od mere za taj sabijeni procenat...kao sto se desi kad pokisne lopata,pijuk,budak pa se drzalica rasklima...zato kazu da dobar majstor uvek drzi svoj "alat" vlaznim ;)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Toga sam se i plasio .

Izgleda nema lakog i jednostavnog resenja . ( sa nekim posebnim lepilom ili smolom )

Nesto mi je palo na pamet , s obzirom da se javio taj luft izmedju pera i zleba , da li bih recimo mogao da . . . . . .

zasecem i napravim usek u peru po sredini u obliku klina i to negde do pola duzine , i napravim mali klin , kajlu koju cu da postavim u taj usek , ostavim kajlu da viri 5mm iz pera i sve to zajedno premazem tutkalom gurnem u zleb i kada stigne do dna ona kajla udari u dno zleba udje u pero i RASIRI GA i tako napravi potreban pritisak i nedozvoli kasnije izvlacenje ?

ne znam koliko sam bio jasan i precizan ?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

E to je majstorstvo!
Odrediti koliki klin,da bude taman,da ne bude premali pa da ispada,ni preveliki da cepa...probaj ne nekom parcetu ili bez tutkalisanja...
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

a tek ako bi i zleb ( utor ) u stolici bio klinastog oblika ? ( kao neki blagi lastin rep )

pa u sve to gurnemo ( ovaj moj patent he he he ) pero koje je zaseceno i u sebi nosi kajlu koja viri iz pera nekoliko mm i onda se se na kraju kad udari u dno rasiri ???

jbte , pa to bi i nasuvo drzalo , nema te sile koja bi ga iscupala nazad ?

preterah ga ja sa fantaziranjem . . .

pozZz
Last edited by LepoJeBitiFin on 13 Jan 2016 22:43, edited 1 time in total.
IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

Ako si na ovako nesto mislio - evo kratkog objasnjenja https://youtu.be/hQCBoJaGe8E
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto nikola napisa, prilicno je majstorstvo napraviti klin tako da:
ne bude premali (nisi nista uradio)
ne bude predugacak (ne mozes da gurnes cep do kraja)
ne bude predebeo (rascepis nogar).

Upravo zbog problema sa tim, majstori i koriste listove furnira.

Ako luft nije preveliki, mogao bi da probas sa PU lepkom, posto on za razliku od drvofiksa dosta dobro popunjava supljine.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

To je to Ivane . . .
Auuu koja je ovo majstorija i to sa 2 kajle .
Odustajem od ideje , he he he

mBole , hvala na savetu ,
probacu da izgooglam i odaberem taj lepak
pozZz ekipi . . .
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mislim da ivicaimarica ima taj lepak...
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

Ubaci list furnira, ili dva lista ... oni ne doprinose toliko strukturnoj čvrstoći spoja koliko da navuku/priljube čep ka jednoj strani rupe - ukoliko se to uradi kako treba taj spoj će držati ... naravno, sve to spakovati i ubaciti u stegu kako treba je takodje jedna vrsta majstorstva ... lepak može npr. bilo koji Pvac Titebond ... a PU lepak i popunjavanje zazora rupe ne pije vodu
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Taj rad sa slepom kajlom je dobar ali nije za pocetnike ,tako sam nekada radio tronoske...
Nebi bilo lose sa parcetom smirgle da se popuni praznina ,provereno dobra metoda...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

A jel "pije vodu" lepak za drvo MaxiFix D-5 za lepljenje stolica?
Znam da bi bolje radio posao Titebond III, Kleiberit D3 ili neki drugi lepak iz uvoza, ali oni su skuplji i teze se nabavljaju.
Ja kad god sam pitao u bilo kojoj prodavnici boja i lepkova u Cupriji, Jagodini, Paracinu za Titebond, Kleiberit ili neki drugi lepak - oni iznenadjeni i "nikad culi".
Trenutno koristim ovaj Kleiberit, ali su mi zalihe pri kraju i mislim se sta nabaviti, a da nije skupo.
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikad probao, al osim ako je neko tesko razvodnjeno djubre, u 99% slucajeva nije problem u lepku, vec ili u labavom spoju ili u losem nanosenju lepka.

Za titebond pozovi furnex, mozda hoce da ti posalju postom.
http://furnextrading.com/kontakt.php
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

mbole wrote:Nikad probao, al osim ako je neko tesko razvodnjeno djubre, u 99% slucajeva nije problem u lepku, vec ili u labavom spoju ili u losem nanosenju lepka.
Ma nije razvodnjen, mislim da lepo lepi, ali ovo sto rece - u 99% slucajeva ... to je tacno. U kuhinji vlage koliko hoces, a to su mi kuhinjske stolice i imaju dosta labavosti u spojevima i zbog toga i treba prelepljivanje.
Mislim da bi dosta pomoglo popunjavanje supljina u spojevima pre lepljenja (furnir, parce stare smirgle ...) ili ono sa onim klinovima, ali ja nemam iskustva sa tim, pa bih verovatno napravio vise stete, nego koristi. A pre prelepljivanja jedno dooobro smirglanje i ciscenje, lepljenje i na kraju lakiranje.
Ali to je posao za iduce leto, tako da sada o tome samo razmisljam.

A sto se tice Titebonda - uopste ne sumnjam da je skup ... Hvala za link, zovem ovih dana da pitam.
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
Post Reply