mio standard hoby 83

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
милун
Dodavač alata

mio standard hoby 83

Post by милун »

Dobar dan svima! Novi sam na forumu, danas prijavljen!
Tj sinoć.
Kupio sam gore navedenu mašinicu i nigde na netu ne mogu da nađem podatke
o broju obrtaja osovine na kojoj stoji planetarni reduktor.
Naravno da je on (planetarni reduktor) u raspalom stanju, pa bih pokušao sa drugim
elektro motorom da rešim sistem pokretanja valjaka za diht.
Zvao sam Osijek ali to je sada tvornica koja se zove Eurometal i oni više nemaju ništa iz tog programa...
Ležajeve i remenje sam zamenio bez problema ali ovo čudo je već ozbiljan problem.
Rekoste i da ima negde na forumu podataka o ovoj mašini, ali ja to ne mogu da nadjem.... :/
Last edited by милун on 17 Jul 2015 13:52, edited 1 time in total.
Hvala vam najlepššeeeeeeeee!
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Na žalost ni ja ne mogu sada naći original uputsvo za mašinu ali evo i nekih odgovora. Planetarni reduktor stoji na osovini koja se ne okreće već ista omogućava rad samog planetarca. U uputstvu nema podataka o broju obrtaja reduktora već ima samo podatak da je brzina vuče kroz diht 5 m/min. Znači treba upotrebiti malo matematike izračunaš obim valjka za vuču (u metrima) i sa tim brojem podeliš 5 metara i dobićeš brzinu valjka kao o/min. Kako se oba valjka kreću istom brzinom ostaje ti da prilagodiš remenice na tom motoru koji hoćeš da nabudžiš sa remenicom na pogonskom lančaniku. Inače broj obrtaja glavnog motora je 2860 o/min pa možda i preko odnosa remenica na planetarcu i motoru možeš doći do nekog broja ali mislimda ti je prvi metod sigurniji.
милун
Dodavač alata

Post by милун »

5m/min, bravo Bule majstorčino!
To je rešenje svih mojih problema.
Sve se ovo sada lako da izračunati.
Idem po digitron pa za mašinu pa ću se javiti sa rezultatima!
милун
Dodavač alata

Post by милун »

Precnik valjka je 35mm, obim je 109,9mm
Za 5m ili 5000mm potrebno je 45,5 o/min
Samo da sredim prenos sa novog motora na 45,5 i gotov posao!
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Drago mi je da sam bio od pomoći. Ne moraš da juriš baš taj odnos može brzina da bude i malo manja, veća nebi trebalo da bude.
Last edited by bule on 17 Jul 2015 21:12, edited 1 time in total.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Pozdrav društvo,ne javljah se dugo.Kad je ta masina bila u mojoj radioni,ja sam napravio takvu s tvar,ali nisam znao da sam uzeo krivi elektromotor.Naime,ja sam uzeo motorreduktor od 1.1 kw,cini mi se 60okretaja i najobicnije lancanike od bicikla.Ali motor je bio od dizalice i nije bio namijenjen kontinuiranom radu i to je funkcioniralo ok dok nije doslo do pregrijavanja motora.Problemi su nastali kad bi taj motor stao zbog pregrijavanja,a daska na pola u debljaci.Ja sam cijeli reduktor maknuo,ostao je samo onaj mali lanac i lancanici.Umjesto piksa bilo bi dobro staviti ležajeve jer ako se piksa ne podmazuje desi se da zablokira i eto havarije.Motor nikako ispod 500 w.
Post Reply