koje burgije za metal?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

koje burgije za metal?

Post by elektrolog »

Kao sto i sama tema kaze, koje burgije za metal i koje rezno ulje kupiti, ali da su iskljucivo za rucnu busilicu ili srafilicu? Do sad sam koristio Bosch hss-g i Bosch rezno ulje, koje se odlicno pokazalo, ali zbog nerealno visoke cene sam odlucio da potrazim drugog proizvodjaca. Pronasao sam Ruko hss-g 25-delni set od 1 do 13 za 4100 dinara, ali ne bih da se zalecem. Opet, nude mi se i neke Diager i Heller burgije po takodje povoljnoj ceni u odnosu na Bosch, a ja iskreno prvi put cujem za njih! Zato sam resio da pitam pametnije i iskusnije od mene. Burgije mi najcesce trebaju za busenje starih celicnih razvodnih ormana debljine 2-3mm, celicnih kutija, tanjih limova i sl. Malo bakarnih sina i to je to. Ostalo je plastika, ali to nije vredno pomena. Posto sam cesto po terenu i nisam u prilici da jurim prodavnice alata potrebne su mi iskljucivo profesionalne i izdrzljive burgije i odgovarajuce ulje za njih, pa molim ljude iz struke da me upute gde i sta kupiti. Hvala unapred i izvinjavam se na predugackom postu...
Last edited by elektrolog on 17 Dec 2015 23:52, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam odavno svracao, ali u srafku u Ivicevoj u Zemunu je bilo IAT (Trebinjskih) burgija, koje su vise nego pristojne, a po jos pristojnijim cenama.
Za limove, vec mnogo bolje ces proci sa burgijama koje nisu standardnog oblika (malo sam umoran sada, ispisacu sutra kakve).
Za bakar treba ti malo modifikovana spiralna burgija (opet... sutra).
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ja sam koristio Bosch kobaltne burgije i potpuno sam razocaran sa njima. Ne drze ostrinu, manji precnici hoce da puknu. Isti kvalitet sam dobio sa kobaltnim burgijama sa Bubanj potoka koje su kostale oko 20 eur set oko 20 komada.
Imas vrlo cesto Metabo HSS-G set u Woby House-u na akciji i mislim da je 1500-2500 din (ne mogu da se setim). Koristio sam Irwin Turbo Drill koje su nesto skuplje ali navodno 4x brze buse. Buse dosta brze ali 4x bas i nije.
Irwin imas na akcijama na web sajtu altiimasine. U svakom slucaju Bosch zaobilazim osim ako nema bas nista drugo jer ne vrede ni pola cene za koju se prodaju.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

ЈА бих за бакар из личног искуства предложио двостепене бургије.
јзбушио сам хиљаде рупа на шинама за разводне ормане и бургија наоштрена тако да други степен (већа) буде равног сечива и да скида пуцну. У једном цугу пробушено и поравнато.
После само режем навој.
За подмазивање користим средство које сам правим - по рецепту од пре барем стотинак година. Купио сам немачки спрејпре двадесетак година и кад сам га употебио установио сам да је исто то што правим само разређено да може да прође кроз дизну спреј-боце. Никад га више нисам користио - ено га и сада на полици а верујем да је остао без гаса -нисам пробао.
Ако имаш воље да правиш сам јави се на ПП
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ja sam pre desetak godina kupio kobaltne burgije u nekoj radnji u zemunu i odusevio se na prvoj rupi! Na drugoj je pukla! Onda mi je jedan stariji kolega rekao da su kobaltne burgije iskljucivo za stubne busilice jer su krte i ne trpe uvijanja, pa zbog toga pucaju i da meni trebaju hss-g ili hss-tin... onda sam kupio boschove hss-g i stvarno sam bio prezadovoljan, ali mnogo su skupe, bre! Posebno ulje koje je 200ml - 1000 i jace dinara!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo mene nazad

HSS-G je oznaka za burgije kojima je oblik dobijen brusenjem. Glavna im je prednost preciznija dimenzija rupe, a to koliko sam shvatio tebi nije neki grdan problem (pricamo o finim razlikama, tj. dal je rupa 5 ili 5.05mm kad busis novom i lepo naostrenom burgijom).
HSS-R ili samo HSS bez dodatne oznake je valjana burgija, koja nije toliko precizne izrade, al je za ono sto ti radis vise nego dovoljna, a pri tom je drasticno jeftinija.

HSS-GC ili C ili Co su burgije od malo drugacije legure, to jes HSS sa dodatkom kobalta, i koriste se za tvrdje materijale, visoko legirane celike itd itd. Ko sto sam kazes materijal je tvrdji ali i krtiji, pa hoce lako da pukne pri busenju iz ruke.

E sad, sve je to lepo, al na trzistu ima onoga cega ima i po cenama po kojim ih ima.
HSS-R, retko ima da se nadje kvalitetnih, vec je u 90% slucajeva u pitanju neko kung-fu djubre. Upravo zato sam ti predlozio ove trebinjske.
Nadjoh i kontakt prodavnice: http://srafovi.rs/kontakt.php

Za busenje tankih limova, ili jelkica, ili burgija totalno drugacijeg oblika.
Ovako nesto: http://www.use-enco.com/1/1/5802-hertel ... -6498.html
Kod nas ih nigde nisam nasao, ali su se vise nego dobro pokazale burgije za staklo: http://www.sterlingtools.com.au/9GT040/ ... Bit/pd.php
Ima neka jeftina womax garnitura od 3-8mm (reda 500 dinara), pa probaj.
Glavna prednost je sto ne "zacepljuju" kada probijas lim, tj. ne povuku, i rupa bude lepo okrugla a ne "coskasta". Pri tom se lepo nose i sa jako tvrdim materijalima (tipa list testere, okaljen noz...)

Za bakar, mesing, pa i za masinsku plastiku i slicne materijale, koji vole da se "zacepe", povuku burgiju polome je ili ti uvrnu ruku, treba ti burgija kojoj je vrh prebrusen, tako da je grudni ugao 0 stepeni, ko sto feniks napisa. To jest da ne reze vec vise struze materijal.
Uzmes obicnu burgiju i malu dijamantsku turpiju ili zalepis parce fine smirgle na neku tanku letvicu, lim... sta ti je zgodno. Turpiju postavis da ide duz ose burgije, i "zatupis" ostrice. Ne bukvalno zatupis, one i dalje treba da budu ostre, samo ugao vise nije kao ugao spirale, vec ravna povrsina. Dovoljno je sasvim malo poravnati, reda 0.5mm.
Ovako:
Image

Za deblje stvari, i agresivnije busenje, probaj da nadjes nekog ostraca da tii prebrusi burgije da budu sa 4 (ili 6) ravnih povrsina.

Image
Image
Pogledaj: http://www.gadgetbuilder.com/DrillSharp.html

Kao sredstvo za podmazivanje, ja koristim adecobor 2100. Ne zato sto je bolji od neceg drugog, vec jednostavno sto je tada bio jedino sto sam nasao. Kupio sam ga u Dinacu, litar je bio negde oko 1500 din, mesa se 1:10 sa vodom.
A ima toga da se nadje i po prilicno nizim cenama. Recimo:
http://tektion.rs/ulja-i-maziva/maziva- ... il-30-1lit.
Ustvari, najveci je problem pronaci nesto u malom pakovanju, na bure ima sta pozelis.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Konacno slobodan dan... Odlicno, hvala Bole! Vec sam zvao prodavnicu i idem ovih dana da se snabdem sa burgijama. E sad, ako sam vas dobro razumeo ove burgije za staklo mogu da buse i okaljen celik ili sam negde nesto propustio??? ako jeste, kako je to moguce i da li se busi sa uljem ili na suvo...?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad malo razmislis, staklo za koje su namenjene je prilicno tvrdo :)

Da, okaljen. Verovatno bi imale problema sa necim sto je bas tvrdo okaljeno (tipa preko 60 rokvela), iskreno nisam busio bas nesto sto bi bilo ekstra tvrdo, ali recimo list za rucnu testeru je u trenutku otupio kobaltnu burgiju, a ova je prosla kroz njega bez nekih problema. On bi trebalo da je kaljen negde na oko 55 rokvela, to jest da turpija jos uvek moze da ga skida, ali burgija nema sansi. Busio sam i par seciva noza, za koja ne znam koliko su tacno bila tvrda, al neka moja procena je da su bila blize 60 nego 55.

Samo secivo na burgiji je od vidije. Pre nego sto sam naleteo na njih, za to sam koristio prebrusenu vidija burgiju za zid. Prebrusena tako da je imala jako slicnu geometriju ovima za staklo, samo sto je brusena iz ruke, pa nije bila bas idealna, a i vidija plocica na ovima za zid je relativno kratka pa ne moze bas puna geometrija da se postigne.

Isto su se lepo pokazale pri busenju prohromskog lima, recimo sudopera, koji takodje "ubije" obicnu brugiju cas posla.

Pozeljno je da je necim hladis, uljem, vodom... sta god, posto se prilicno greje, a vrh je zalemljen, pa ako se ne hladi, hoce da se jednostavno odlemi. Ili da radis polako.

Nisam njima busio nesto bas tvrdo iz ruke, vec jedino na stubnoj. Iz ruke sam busio jedino sudoper, al to je odradila onako "laganica".
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

He, nikad mi u zivotu ne bi palo na pamet da burgija za staklo moze da busi celik! Doduse, staklo jeste tvrdo, ali opet... Svasta ce covek da nauci od vas! :buga:A kad vec pricamo o tehnologiji busenja, postoje li burgije bas za aluminijum? Znam da "marinijum":D obicne burgije pojede za cas, pa se pitam cima ga onda izbusiti?:/
Last edited by elektrolog on 24 Dec 2015 16:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Marinium ne znam sta je tacno po sastavu, a i nisam se bas druzio sa njim.
Aluminijum jedino sto voli da se lepi za burgiju.

Ono sto znam da cas posla pojede burgiju je obicno eloksirani alu, posto je njemu povrsina ekstremno tvrda (uostalom, Al oksid se koristi kao abraziv na smirgli ili tocilima). Nisam nasao neki trik.
Post Reply