Hitno potreban savet oko kupovine masine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Nema sta da stavljam.Nije.😊A nema ni produzetka osovine sa druge strane kao sto vidite.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lici da je velika siroka remenica bila za kais sa motora.

Jel ima neka plocica na masini, ime proizvodjaca ili nesto slicno, da probamo da nadjemo neku sliku kompletne.

I daj koliki su precnici svih ovih remenica. Mozda nesto skontamo iz toga.

Koliko uspevam da vidim sa slika, dve stepenaste remenice su uravnate jedna prema drugoj.
To ce reci da ova koja stoji na ploci, kada bi se stavila na glavno vreteno bi dosla u istu ravan sa najvecom i srednjom na donjoj stepenastoj, odnosno najmanjom i srednjom na gornjoj stepenastoj.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Napisao sam velicine remenica na predhodnoj srani.
Precnik remenice na glavi sa nozevima je 13 cm,precnik ove javece 30 cm,a ove tri male 16cm 13 cm 10 cm
cm
Plocice nema skinuta,znam samo da je iz Svajcarske na mazalicama pise graisseur stauffer.
Last edited by StolarBastovan on 24 Nov 2015 00:15, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Предложио сам редуктор са варијатором - јер је, иако најскупље, најбоље решење. Можеш да купиш и само редуктор који се може наћи и за 30-50€ и да га погониш ременицом са главног мотора. Уз то ти треба и шпанер на полугу да би лако и брзо могао да стављаш и скидаш каиш којим се погони редуктор.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ups, nekako sam preskocio poruku sa precnicima remenica.

Kontam, kontam... i nikako da skontam kako je ovo sve bilo povezano.

Nego sad nesto gledam... Ova siroka remenica... kao da ustvari nije jedna nego dve remenice? Jel su kruto povezane medjusobno i sa tri male, ili nekako drugacije?

@feniks
Gledam na ovim slikama ovu viljusku, i lici mi da je sa druge strane ova alka. Al onda ne bi mogla da se uklopi na tri male remenice. Prekratko je. Kao da viljuska "saltuje" izmedju ove dve polovine velike remenice.

Kao da jos nesto fali od prenosa.
Kako god povezem ovo sto postoji, odnosi vuce i obrtaja glavnog vretena nisu ni blizu neceg smislenog.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Kao da jos nesto fali od prenosa.
Kako god povezem ovo sto postoji, odnosi vuce i obrtaja glavnog vretena nisu ni blizu neceg smislenog.
Зато сам и предлагао оно што асм предлагао
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A gdje vidite tu remenicu od 13 cm na glavi sa nozevima?
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Moguce je da jedna od velikih remenica vrti u prazno a druga je povezana sa trostepenom remenicom. Na taj nacin se viljuskom prebacuje remen sa jedne na drugu veliku remenicu i ukljucuje odnosno iskljucuje pogon valjaka dihta. Trostepene remenice se povezuju jednim remenom kojim se definise brzina dihta. Sa motora do masine idu u stvari dva remena, jedan na glavu abrihtera a drugi i to onaj koji se salta pomocu viljuske na jednu od dvije velike remenice.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Postoji remenica od 13cm za glavnu osovinu.Na ploci stoji,nije namontorana.Nije ni meni jasno kako je ovo sve funkcionisalo,ali sam siguran da cu sve ovo da promenim i masinu modernizujem.😄
Stavicu redukovani motor sa varijatorom,i zaseban motor za pogon kao sto mi je prvobitna ideja bila.Jos samo staviti klinasti ili neki pk ili pak ravan kais?Prvenstveno mi je da sto tisa masina buda.Niko mi jos nije napisao kakvi se kaisevi kosriste na modernim dihtovima tih gabrita.Ako neko ima ideju kako da postavim postolje za motoea da pritom sve bude fiksirano za masinu.Da li smem da busim ovo liveno postolje?
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Mislim da je drvorad upravu.Da se upravo tako pokretala masina jer se ova velika remenica bliza masini vrti u prazno dok je druga vezana za trostepenu.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

А онда дођемо до главног дела:
Та машина је покретана са централног погона - један мотор покреће све машине у радионици. Тако је та ременица која се окреће за себе била "лер" - кад се искључи машина!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Yes! :tummenupp:
Gornji centralni razvod.
Sve vreme me bunila ova viljuska, posto kako stoji, nikako ne moze da prodje kais od nje ka ostalim remenicama.
Jedino ako kais dolazi odozgo ona ima smisla.

U stvari postojale su jos dve remenice negde iznad masine, koje su gonjene centralnim motorom.
Sa jedne je kais isao na ove velike tockove, pa kad viljuskom prebacis na ovaj sto nije povezan sa malim remenicama, prebacis na "ler" to jest valjci se ne vrte.
Sa druge je kais isao na vreteno sa nozevima.

Sto se tice tipa kaisa.

Konusni je najjednostavniji za izradu, ali i najbucniji. Pored toga uvek "kliza" preko remenice. Ne mislim da kliza bukvalno tj da proklizava po obimu remenice, ali posto se oslanja bokovima, u trenutku kad nailazi na remenicu dolazi do klizanja boka preko nalezuce povrsine na remenici. Dosta je visok pa ima veliko "lomljenje" i nije pogodan za remenice iole manjeg precnika (donekle reseno nazubljenim varijantama konusnog). Najkrace traje.

PK je "poboljsana" verzija klinastog gde su glavne mane izbegnute ili drasticno umanjene. Ali trazi perfektnu remenicu. No toga ima da se kupi kao gotovih elemenata, eventualno se obradi rupa da bi legla na postojecu osovinu. Traje mnogo duze (seti se na koliko hiljada Km se menja recimo na alternatoru automobila).

Ravan je malo zapostavljen, mada se meni jako dopada. Trazi sire remenice za prenos iste snage (al to ti nije problem), remenice moraju da budu "bombirane" (ni to ti nije problem posto ih vec imas). Galvna prednost u odnosu na ova dva prethodna je sto prokliza prilikom udarnih opterecenja, i spreci da se nesto skuplje polomi.

Tvoj glavni problem je sto kako god da ides, pogon valjak to jest gornja stepenasta remenica treba da se vrti prilicno sporo, odnosno negde oko 130 obrtaja.
Ne znam koje brojeve obrtaja imaju varijatori, mozda mozes i direktno sa njega da ides na ovu. Ali ako ne mozes...

Ako bi recimo zadrzao postojece stepenaste remenice i preko njih radio pogon valjaka (dodas novi motor sa varijatorom koji ce to da tera).
Mogao bi da izvedes sledecu kombinaciju.

Sa gornje stepenaste remenice 16cm ides kaisem na donju stepenastu 10cm
Sa velike remenice 30cm ides na remenicu motora koja je reda 10 do 15 cm.

Kompletna redukcija ti je onda:
remenica motora na veliku remenicu: 10:30 (ili 15:30)
donja stepenasta na gornju stepenastu 10:16
mali zupcanik na veliki zupcanik 10:50

Kad sve to sastavis imas ukupan prenosni odnos (10/30)*(10/16)*(10/50)=1:24 odnosno 0,041666667 (odnosno 3:48 tj 0,0625 ako je remenica motora 15)

posto ti je obim remenice 18.8cm a zelis oko 500 cm/min sa mogucnoscu da bude vise, treba ti da je broj obrtaja valjka 26.5 ili vise

to ce reci da varijator treba da ti obezbedi broj obrtaja od 26.5*24=636 ili vise (odnosno 424 ili vise za remenicu motora od 15 cm)

Ne bi bilo lose da neko proveri ovo moje racunanje, sitni su sati :)
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Pre svega hvala vam svima na trudu i zalaganju.Kad budem stavio varijator direktno cu da ga povezem ,lancem da ne bi proklizavalo ako stavim remenicu ,sa osovinom koja nosi mali zupcanik od 10 zuba.I preko varijatora cu da regulisem broj obrtaja a ne preko ovog sistema koji je sad jer bi to bukvalno bio visak,ako ne gresim.A zaseban motor za nozeve cuvda stavim.Da li ovo pistolje koje je liveno valja da se budi i na njega montira neki nosac za te motore?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne kapiram zasto mislis da to nikako ne treba da proklizava?
Valjci su poslednje mesto koje treba uraditi krutom vezom. Upravo oni treba da imaju mogucnost da proklizaju.
Ne da proklizava izmedju valjaka i daske (to ej jasno da ne treba), ali da moze da prokliza negde od motora do valjka.
Ako se zaglavi daska, prenos ti je lancem... ode motor, ili nesto puce. Ovako... prokliza kais, imas vremena da ugasis.
Nije potrebna ne znam kakva sila da bi gurala dasku kroz diht, pa da ce tu kais da proklizava pri regulanoj upotrebi. Plus u zupcanickom prenosu imas vec redukciju 1:5 pa su momenti na remenici jos manji.

Ko sto rekoh, ne znam koliki raspon obrtaja imaju varijatori, a od toga zavisi kako treba napraviti prenos do valjaka. Mozda moze i direktno, a mozda moras da dodatno obaras broj obrtaja, pa sam zato pravio neku racunicu da vidis "gde si". Verovatno i varijatora ima raznih, tj sa raznim prenosnim odnosima, pa da imas neki osecaj sta da trazis kad kupujes.

Kod odlivaka se postavljaju zadebljanja na mestima gde ce se busiti i biti okaceno nesto sto ce natezati liv. Ovaj manji za valjke i pomoz boze, al ovaj veliki ce da sasvim lepo vuce na jednu stranu. Kolikom silom okreces glavu, tolikom istom bi motor da se okrene oko svoje ose (ustvari duplo vecom, posto otprilike za duplo povecavas broj obrtaja na glavi). A jedino sto ga drzi da se ne okrece je ono za sta je okacen. To jest u ovom slucaju odlivak.
Ako imas neko zgodno zadebljanje... lepo. Ako nemas, bolje napravi posebnu konstrukciju da nosi motore, ili ih jednostavno zasrafi za pod. Neces pomerati abrihter ovih dimenzija i tezine svaki cas :)
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Varijatora ima raznih opsega obrtaja,raspitao sam se.Ok,ako je tako bolje stavicu na remenice.Da li bi valjalo da kroz ove 4 rupe koje sluze da se masina fiksira i utegne u pod, prisrafi konstrukcija koja bi se nalazila sa ove bocne strane masine i na nju se okacili motori.Da li valja staviti ovako teske masine na neku gumu zbog vibracija ili nema porrebe?
Da li iko zna kako su reseni prenosi na nekom novom Martinu SCMu Felderu?Mislim na pogon nozeva tj,koja vrsta kaisa se koristi.Imao sam skoro priliku da cujem jedan martin diht kako radi i odusevljen sam kakomse tiho cuje a nema tersa glavu.
Last edited by StolarBastovan on 25 Nov 2015 13:38, edited 1 time in total.
Post Reply