Dugo punjenje Aku bušilice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Vratio sam je u prodavnicu, trgovac je rekao da će viditi sa dobavljačem šta je problem a i dao sam mu moj broj mobitela.
Last edited by Hornbeam on 08 Nov 2015 19:25, edited 1 time in total.
Sve ima svoj vijek trajanja.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Imam 2 srafilice u ovoj klasi (jeftina klasa) i koliko se secam creveni led se pali kad ukljucis punjac na struju, a kad ga spojis sa baterijom onda se pali zeleni led. Zeleni led svetli sve dok ne odspojis bateriju. dakle on se ne gasi kad je baterija puna. Ima i takvih (pametnih) punjaca ali kostaju malo vise od srafilice sa punjacem zajedno i nema ih u klasi ispod 100 evra. Zato u ovoj jeftinoj klasi pise da je vreme punjenja od 3-5 sati, dakle posle ovog vremena sam odspojs bateriju ili kupis tajmer nastelujes na 3 sata pa sam iskjuci.
Kad se baterija puni nakon 3 sat trebalo bi da je topla, posle 4 sata solidno topla, a 5 sati vruca i to je maksimum, posle toga baterija prokuva. Dok nisam kupio tajmer (od 5-8 evra) skuvao sam 2 baterije. I posle sam kupio Skilce na 220volti pa nemam problema.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

Kaže da je gotova, sutra ću otići po nju.
Ovo je neki tip DICM koje treba oformirati.
U mene nije nikad bila vruća ni poslije 12 sati.
Last edited by Hornbeam on 10 Nov 2015 17:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikad cuo za DICM baterije.
Da nisu NICD?
Tehnologija od pre 30 i kusur godina, polako ali sigurno nestaje, i treba da nestane.

Gde samo nalazis ove nesrece od alata? :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Nikad cuo za DICM baterije.
Da nisu NICD?
Tehnologija od pre 30 i kusur godina, polako ali sigurno nestaje, i treba da nestane.

Pa u klasi do 50 evra ;). Ti bi Litijomsku za 50 evra? Pa samo baterija kosta toliko. Najjeftiniji kinez kod mene kosta 100 evra sa 1 baterijom od 14,4v 1.5A.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Hornbeam wrote:Kaže da je gotova, sutra ću otići po nju.
Ako je i posle 12 sati punjenja baterija prazna ima prekid u vezama. To se moze popraviti za 15 minuta.
DICM betrija nema, bice kao sto je Mbole napisao NICD (prva generacija aku baterija) Na moje srafillice i ja ih imam i za njih vazi da se pune 3-5 sati. Ako je formiras 12sati skuvaces je. Ona ce opet raditi ali ce se veoma brzo prazniti, a parznice se i kad ne radi. Inace suvi akumulatori ne vole visoke temerature jer od nje elekroliti u bateriji oslabe, Ove mi se desilo sa 2 baterije, a za drugu srafilicu sam kupio tajmer (6 evra) i baterije su mi ok. Od kako sam kupio Skil na struju, aku srafilice veoma,veoma retko koristim, a kad mi ztreba baterije su pune i posle 5-6 meseci od punjena.

Inace nikad ne veruj prodavcima, od njih mozes da dobijes los savet. Pitaj na ovom forumu ili nekom drugom pa ces dobiti odgovore na to sto te muci
Last edited by dikar on 11 Nov 2015 09:10, edited 1 time in total.
nuvolari
Šegrt

Post by nuvolari »

najeeftiniji kinez kosta 100 eura a makita df 030 d kosta 115 eura sa 3 godine garancije
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

nuvolari wrote:najeeftiniji kinez kosta 100 eura a makita df 030 d kosta 115 eura sa 3 godine garancije
Iskreno kad sam presao na 220volti ne pratim cene aku busilaica. Raider-a sam pogledao pre nedelju dana slucajno i kostao je 100evra. onu drugu aku busilicu INGKO na 18volti (2 baterije+102 dobrih bitova za 60 evra) sam kupio cekajuci Skila iz Bugarske, a cekao sam 6 meseci.

btw nikad nisam padao na "besne" marke posto mi je ovo zanimacija recimo 5-6 puta godisnje, a arsenal mi kosta oko 2.000 evra a ako prevedem u "besne" marke kostace najmanje 3 puta vise, a to je za nase prilike ozbiljan novac za amatera
A ipak ova Makita df 030 http://www.amazon.com/dp/B001DN6K3O/?tag=ataofhoco-20
nije u "drustvu" od 14.4 ili 18voltnih "igracaka", slicno nesto B&D sam kupio sinu za rasklapanje/sklapanje kumpjutera za 50 evra
Last edited by dikar on 11 Nov 2015 11:40, edited 1 time in total.
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

oops, krivo je otišlo...
Last edited by trnac on 11 Nov 2015 12:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne kudi konja kogga nisi jahao :)
Ova makitica je daleko iznad bilo cega sto B&D danas pravi, a sigurno ne spada u kategoriju elektricnih srafcigera za odvijanje racunara (imam i takav jedan). Ne pricam napament, imam je (samo sto nije bela nego je zelena).

Da pokusam da pojasnim. Horn je kupio ovu nikakvu srafilicu za 50-tak, jos jednu neispravnu busilicu za 30-tak iz druge teme, pa ce sad da kupi jos nesto za jos 30-tak (posto ove dve ne rade), i na kraju ce imati tri neispravne "alatke" za 110 evrova.

Zar nije bilo bolje da u startu kuipi nesto u rangu 100 evropskih i ima alatku s kojom veselo moze da radi, kojoj ce baterije trajati godinama, koje ce se puniti za 20-tak minuta...?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

al zato merkam Makitu TD 1010 na 220 volti iako mi zasad ne treba...... e tako se pravi "arsenal" od 2000 evra, kupis i nesto sto ti bas i ne treba ali naci ce se ....kad crkne Skil (doduse posle 3 godine veselo radi)
Last edited by dikar on 11 Nov 2015 13:44, edited 1 time in total.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

mbole wrote:Nikad cuo za DICM baterije.
Da nisu NICD?

Jesu NICD
Problem je što na brzinu kopim alat nedjeljom pošto radim 6 dana.
Sad sam dobro provjerio tržište i vidio da ima novo a dobro a ne skupo po velikim prodajnim centrima.
Tip kaže da je sve u redu sa Bušilicom ali treba je na keca stavljati, tu joj je cijela snaga.
Dalje veli nema do 350 eura bušilice profi ali može pomoći u nekim amaterskim radovima.
Last edited by Hornbeam on 11 Nov 2015 13:43, edited 1 time in total.
Hornbeam
Pred-majstorsko zvanje

Post by Hornbeam »

dikar wrote:
Ako je i posle 12 sati punjenja baterija prazna ima prekid u vezama. To se moze popraviti za 15 minuta.
DICM betrija nema, bice kao sto je Mbole napisao NICD (prva generacija aku baterija) Na moje srafillice i ja ih imam i za njih vazi da se pune 3-5 sati. Ako je formiras 12sati skuvaces je. Ona ce opet raditi ali ce se veoma brzo prazniti, a parznice se i kad ne radi. Inace suvi akumulatori ne vole visoke temerature jer od nje elekroliti u bateriji oslabe, Ove mi se desilo sa 2 baterije, a za drugu srafilicu sam kupio tajmer (6 evra) i baterije su mi ok. Od kako sam kupio Skil na struju, aku srafilice veoma,veoma retko koristim, a kad mi ztreba baterije su pune i posle 5-6 meseci od punjena.

Inace nikad ne veruj prodavcima, od njih mozes da dobijes los savet. Pitaj na ovom forumu ili nekom drugom pa ces dobiti odgovore na to sto te muci
Ovaj mene čovjek savjetuje ;" Stavi je da se puni 12 sati danas u 7 pa opet sutra u jutro i to ti je to. Tako on izgleda i pokvari te bušilice.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Hornbeam wrote:
dikar wrote:

Ovaj mene čovjek savjetuje ;" Stavi je da se puni 12 sati danas u 7 pa opet sutra u jutro i to ti je to. Tako on izgleda i pokvari te bušilice.
Sa svakim alatom ide neko fabricko uputstvo koje je nekakav dipl.ing napisao i koji ima bar jedan stepen viseg skolovanja od normalnog prodavca (doduse u zadnijh par godina u pradavckoj kategoriji zaluta i neki M-r) ali konacno ako ides na sud relevantno je fabricko uputstvo. E to uputsvo za upotrebu mi treba da procitamo i po njemu da postupimo.
Ako si kupio Lion srafilicu od ovoga nista ne vazi. Sve srafilice imaju pametan punjac i pametniu bateriju, mozes je puniti 1 sat (kod Makite 15 min, Bosko od 25-30min) ili 5 godina baterija nece prolupati. Samo cela tehnologija kosta mnogo vise od 50 evra obicno punac 40 evra baterija jos toliko i srafilica + 70evra Ako kupujes komplet oko 150 evra
Last edited by dikar on 11 Nov 2015 16:48, edited 1 time in total.
Post Reply