Ultraplast
- Marko Enter
- Majstor majstora
Hvala,hvala na stolarsko-medicinskim savetima.Mi hobisti stolari bas se dobro razumemo.Ja cu po svemu sudeci da kupim isecene prednje stranice kuhinjskih elemenata u zeljenoj boji i kvalitetu i lagano da menjam.Sarke sam kupio i rucice.
Ajde jedan sada savet. Koja vrsta iverice najvise odgovara kuhinji?
Mozda je malo glupo pitanje ali do sada stvarno nikada ivericu nisam koristio.Moj glavni hobi je pcelarstvo tako da je u radionici samo drvo prisutno u svim varijantama.
Pozdrav.
Ajde jedan sada savet. Koja vrsta iverice najvise odgovara kuhinji?
Mozda je malo glupo pitanje ali do sada stvarno nikada ivericu nisam koristio.Moj glavni hobi je pcelarstvo tako da je u radionici samo drvo prisutno u svim varijantama.
Pozdrav.
Å to se tiče iverice, iverala i univera postoji bitna razlika izmedju iverala i iverice.
Iverica je gola, a iveral je ista ta iverica presvučena melaminskom folijom s dekorom.
A univer i iveral je potpuno ista stvar, samo se radi o hrvatskoj i srpskoj inačici iste riječi, nešto poput kruha i hleba.
Kako sam pametan da se čudim sam sebi.
Upravo sam shvatio da tečno razumijem dva jezika, srpski i hrvatski, kad još k tome pridodam i slovenski, bosanski i tarzanski engleski, mogu reči da sam poliglot.
Da li se kaže prokrijumčariti ili prokrijumčmariti? Ili postoji neka razlika ovisno o mjestu gdje se krijumč(m)arena roba skriva?
Iverica je gola, a iveral je ista ta iverica presvučena melaminskom folijom s dekorom.
A univer i iveral je potpuno ista stvar, samo se radi o hrvatskoj i srpskoj inačici iste riječi, nešto poput kruha i hleba.
Kako sam pametan da se čudim sam sebi.
Upravo sam shvatio da tečno razumijem dva jezika, srpski i hrvatski, kad još k tome pridodam i slovenski, bosanski i tarzanski engleski, mogu reči da sam poliglot.

Da li se kaže prokrijumčariti ili prokrijumčmariti? Ili postoji neka razlika ovisno o mjestu gdje se krijumč(m)arena roba skriva?

Trgovci je ovde znaju da zovu i "sirova iverica"... pa i to moze da zbuni... (u zelji da naprave razliku izmedju univera/iverala i iverice)zoranp wrote:Å to se tiče iverice, iverala i univera postoji bitna razlika izmedju iverala i iverice.
Iverica je gola....
Last edited by boggy on 06 Mar 2008 13:14, edited 1 time in total.
Kad se ljepi ultraplast kako vi to radite doma,jer sam ga našao u jednoj trgovini uvoze ga iz Austrije i kažu mi da kad se ljepi treba ga ljepiti isključivo sa obe strane i pod prešom jer da je nemoguće ga zaljepiti doma sam svoj majstor.Znam da ste mi rekli da se ljepi sa neostikom,znači nanesem ljepilo stavim neke tanke letvice na ljepilo pa na njih ultraplast i onda pomalo izvlačim letvice i nekim valjkom ili nečim istiskujem zrak da ljepilo uhvati 100%,jel sam u pravu ili to ide nekako drukčije?
Čovijek sniva a Bog realizira!
da... mora da se pritisne... nechim... ako nemas presu... moze i nesto tesko i ravno....Å TRKIĆ wrote:Kad se ljepi ultraplast kako vi to radite doma,jer sam ga našao u jednoj trgovini uvoze ga iz Austrije i kažu mi da kad se ljepi treba ga ljepiti isključivo sa obe strane i pod prešom....
Moze DIY, gomila stolara, puno godina je pravila plakare i presvlacila ih tim materijalom a da nisu presu imali

Retko se desi da se odlepi na coskovima... jako retko.
Last edited by boggy on 05 Nov 2008 13:15, edited 1 time in total.
hmmm... teg je druga prica... stegnuces dasku samo po ivicamaÅ TRKIĆ wrote:Onda jednostavno rješenje na radni stol stavim dasku na koju ljepim nanesem ljepilo to sve složim pa opet stavim jednu dasku na sve to i stegama stegnem sve skupa.
Mozda ako bi stegao preko dasaka koje su "na kant"... tako se nece uvijati i prenosice se pritisak i na sredinu...
Par dzakova cementa (brashna, krecha, gipsa) preko daske... takodje nisu loshi. Isto kao i kante sa bojom, lepkom itd. ,.... sta nadjes
Last edited by boggy on 05 Nov 2008 13:34, edited 1 time in total.
Prednost neoprenskih lepila je sto kod njihove upotrebe nije potrebna presa.
Kod lepljenja ultrapasta bitno je da podlogu na koju ga lepis (drvo,iverica,mdf) naneses dva sloja
neprenskog lepila a na ultrapast jedan. Savet je da ultrapast bude nesto siri od podloge na koju
lepis. Za vece povrsine su potrebna dvojica da ga polazu, naravno uvek se pocne od jednog kraja i polako
se potiskuje prema drugom kraju (slicno se postavlja kao sto se postavljaju tapete).
Ja za potiskivanje koristim gumeni valjak (skinut sa pisaace masine).
Bilo je na forumu vec price o lepljenju neoprenskim lepilima, novi clanovi bi trebalo malo vise da
prelistaju teme na forumu.
Kod lepljenja ultrapasta bitno je da podlogu na koju ga lepis (drvo,iverica,mdf) naneses dva sloja
neprenskog lepila a na ultrapast jedan. Savet je da ultrapast bude nesto siri od podloge na koju
lepis. Za vece povrsine su potrebna dvojica da ga polazu, naravno uvek se pocne od jednog kraja i polako
se potiskuje prema drugom kraju (slicno se postavlja kao sto se postavljaju tapete).
Ja za potiskivanje koristim gumeni valjak (skinut sa pisaace masine).
Bilo je na forumu vec price o lepljenju neoprenskim lepilima, novi clanovi bi trebalo malo vise da
prelistaju teme na forumu.
Svi neoprenski lepkovi se nanose obostrano. Ako je jedna od povrsina porozna (kao sto je na primer iverica), tada se na tu povrsinu nanose dva sloja. Saceka se da se potpuno osuse na dodir, sto ce reci kad diras (cistim) prstima da se uopste ne lepe. Tek nakon toga se dve povrsine spajaju. Kada se jednom dotaknu nema vise pomeranja, zato se koriste one letvice.
E sad tu dolazi do razlike izmedju razlicitih lepkova, posto nisu svi neoprenski isti.
Postoje takozvani univerzalni i kontaktni. Neostik je koliko se secam pravljen u obe varijante (bila je verzija na kojoj je bas pisalo "Kontakt").
Gde je razlika medju njima? Kontaktni traze visok pritisak tokom kratkog vremena, a univerzalni traze manji pritisak tokom dugog vremena.
Znaci ako si kupio univerzalni onda ploca preko, pa stege, pa gomila knjiga ili kamencina na sredinu...
Ako koristis kontaktni, onda valjak ili onaj "cekic" za furniranje, pa trljaj.
Branimir je u pravu kada kaze da je bolje obrezati ulrapas malo veci od ploce na koju se lepo, pa mu naknadno obraditi ivice (recimo glodalicom sa kopir glodalom). Glavni razlog je sto je gotovo nemoguce tacno poravnati ivice "iz cuga", a ko sto sam napisao, kad se jednom dodirnu povrsine premazane lepokom, pomeranja vise nema.
E sad tu dolazi do razlike izmedju razlicitih lepkova, posto nisu svi neoprenski isti.
Postoje takozvani univerzalni i kontaktni. Neostik je koliko se secam pravljen u obe varijante (bila je verzija na kojoj je bas pisalo "Kontakt").
Gde je razlika medju njima? Kontaktni traze visok pritisak tokom kratkog vremena, a univerzalni traze manji pritisak tokom dugog vremena.
Znaci ako si kupio univerzalni onda ploca preko, pa stege, pa gomila knjiga ili kamencina na sredinu...
Ako koristis kontaktni, onda valjak ili onaj "cekic" za furniranje, pa trljaj.
Branimir je u pravu kada kaze da je bolje obrezati ulrapas malo veci od ploce na koju se lepo, pa mu naknadno obraditi ivice (recimo glodalicom sa kopir glodalom). Glavni razlog je sto je gotovo nemoguce tacno poravnati ivice "iz cuga", a ko sto sam napisao, kad se jednom dodirnu povrsine premazane lepokom, pomeranja vise nema.