Standard za lezajeve kombinovane masine

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Standard za lezajeve kombinovane masine

Post by StolarBastovan »

Iscitao sam par tema gde je diskutovano na temu lezajeva.Vidim da na Koyo lezajeve niko nema zamerke i da ih stavljate na profesionalne masine.Tako da bih stavio njih.E sad mene interesuje koji su standardi sto se tice brzine okretanja i tolerancije.Moja osovina kombinirke na kojoj su abrihter diht i cirkular se vrti 5500 obrtaja,koji je lezaj adekvatan za tu namenu? A koji za glavu frezera koja se vrti max 9000 obrtaja.?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

StolarBastovan wrote:,koji je lezaj adekvatan za tu namenu?
На шта мислиш кад кажеш "adekvatan"?
На произвођача или врсту и димензију лежаја?
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Ne mislim na proizvodjaca.Uzecu Koyo ili SNR ne mislim ni na dimenziju.Mislim na standarde tipa 0000 2RS C3
Zelim da mi masina "suska" sto se kaze.😄 Zelim da stavim lezajeve koji ce biti adekvatni za brzine koje sam naveo.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

2RS je oznaka da je obostrano zatvoren plastikom a oznaka C3 je za veca opterecenja :)

standardni kuglicni lezajevi rade posao sasvim lepo (od renomiranih proizvodjaca)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Da li da stavum dvoredne ili jednoredne?Cilj mi je da masina radi sto tise
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Да ли ти правиш машину или је ремонтујеш?
Ако је ремонтујеш стави нове лежајеве какви су били раније - вероватно самоподесиви а они су дворедни.
Ако је правиш опет исто самоподесиви - дворедни
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Remontujem staru pravljenu. Bili su dvoredni.Jedan majstor me savetuje da na jednu stranu stavim obican a na drugu samopodesivi dvooredni into na stranu gde je testera a kod frezera gde je glava.Sta vi mislite o tome?
Last edited by StolarBastovan on 27 Oct 2015 16:32, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

на обе стране самоподесиви - дворедни
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Ako baš hoćeš da mašina "šušti" pored zamene ležajeva proveri i izbalansiranost abrihterske glave zajedno sa noževima.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

da bi masina sustala mora na plocama abrihtera da budu rezovi da vazduh ne zvizdi :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Ali dvoredni samopodesivi se ne rade u 2RS negobsu otvoreni.Bas sam zbunjen sad ne znam sta da radim.Jutros mi covek koji prodaje lezajeve savetuje konusne ali ne zna da mi objasni sto?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno da se rade, samo ih taj trgovac nema, pa ti nudi ono sto bi on zeleo da ti proda.
Recimo:
http://www.skf.com/caribbean/products/b ... rial=false

Konusni lezajevi jesu dobri, ali imaju i svoje zahteve. Nosaci lezajeva moraju da budu perfektno u osi. Drugo, kod abrihtera ili cirkulara, koji imaju jako mala aksijalna opterecenja (duz ose) jednostavno nema potrebe za njima. Trece, konusni lezajevi zahtevaju tacno doziran prednapon, a verovatno tvoja glava nije konstruisana za takvo nesto. Itd itd...
Ne slusaj trgovce kad savetuju o tehnickim stvarima. Em nemaju pojma o cemu pricaju, em njihov interes nije da ti dobijes ono sto tebi treba, vec da ti oni prodaju ono sto njima treba da prodaju.
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Koji bi mi vi lezaj preporucili za abrihter i cirkular a koji za frezer.Sad su a abrihteru 1206 ima mesta za siri,a na frezeru 1208. Najvise me interesuje kako su resili renomirani proizvodjaci kombinirki.
Last edited by StolarBastovan on 28 Oct 2015 13:00, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

StolarBastovan wrote:Najvise me interesuje kako su resili renomirani proizvodjaci kombinirki.
Почни од тога да "Реномирани..." лију корпус машина.
Да то после обрађују на борверку и да су све обрађиване површине у винклу а све рупе у оси што 99,9% није случајса твојом машином (одмах се извињавам ако грешим)
Ти не можеш да користиш већину њихових искустава јер немаш претходно наведену обраду.
Зато стављаш самоподесиве лежајеве. Зато су осовине твоје машине предимензиониране.
Зато...
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Jasno da je preciznost izrade rucno pravljene masine ne moze da se meri preciznoscu fabrickih masina.Ali moja masina je odradjena jako kvalitetno sa poprilicno masinske obrade da ne kazem odlicno.Mozda se apsolutno u pravu da ne mogu da se vodim fabrickim resenjima,ali jako me zanima kako su to resili proizvodjaci masina na masinama koje su uradjene po tom modelu da na jednoj osovini budu abrihter cirkular i futer.
Da li postoji neki stadnard sto se tice samog tipa lezajeva koji s3 stavljaju na takve osovine. Iz masine zelim da izvucem maksimum i zato ne zelim da idem linijom manjeg otpora i da cujem samo misljenje stavi samostelujuce oni se stavljaju na home made varijante.Par ljudi sa kojima sam danas pricao i svi imaju neka svoja zapazanja,neko stavlja na pogonskoj strani fiksni lezaj a na strani gde je testera ili glava samostelujuci,neko pak stavlja oba fiksna,neko oba samostelujuca,neko konusne.Miskim da jentema poprikicno zanimljiva jer se mnogi bave samogradnjom masina,a osudjeni su na trgovce lagerima i njihove savete koji su u skladu sa uglavnom sopstvenim poslovnim namerama a ne pravom strucnom savetu.
Post Reply