Standard za lezajeve kombinovane masine
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Standard za lezajeve kombinovane masine
Iscitao sam par tema gde je diskutovano na temu lezajeva.Vidim da na Koyo lezajeve niko nema zamerke i da ih stavljate na profesionalne masine.Tako da bih stavio njih.E sad mene interesuje koji su standardi sto se tice brzine okretanja i tolerancije.Moja osovina kombinirke na kojoj su abrihter diht i cirkular se vrti 5500 obrtaja,koji je lezaj adekvatan za tu namenu? A koji za glavu frezera koja se vrti max 9000 obrtaja.?
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Remontujem staru pravljenu. Bili su dvoredni.Jedan majstor me savetuje da na jednu stranu stavim obican a na drugu samopodesivi dvooredni into na stranu gde je testera a kod frezera gde je glava.Sta vi mislite o tome?
Last edited by StolarBastovan on 27 Oct 2015 16:32, edited 1 time in total.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Naravno da se rade, samo ih taj trgovac nema, pa ti nudi ono sto bi on zeleo da ti proda.
Recimo:
http://www.skf.com/caribbean/products/b ... rial=false
Konusni lezajevi jesu dobri, ali imaju i svoje zahteve. Nosaci lezajeva moraju da budu perfektno u osi. Drugo, kod abrihtera ili cirkulara, koji imaju jako mala aksijalna opterecenja (duz ose) jednostavno nema potrebe za njima. Trece, konusni lezajevi zahtevaju tacno doziran prednapon, a verovatno tvoja glava nije konstruisana za takvo nesto. Itd itd...
Ne slusaj trgovce kad savetuju o tehnickim stvarima. Em nemaju pojma o cemu pricaju, em njihov interes nije da ti dobijes ono sto tebi treba, vec da ti oni prodaju ono sto njima treba da prodaju.
Recimo:
http://www.skf.com/caribbean/products/b ... rial=false
Konusni lezajevi jesu dobri, ali imaju i svoje zahteve. Nosaci lezajeva moraju da budu perfektno u osi. Drugo, kod abrihtera ili cirkulara, koji imaju jako mala aksijalna opterecenja (duz ose) jednostavno nema potrebe za njima. Trece, konusni lezajevi zahtevaju tacno doziran prednapon, a verovatno tvoja glava nije konstruisana za takvo nesto. Itd itd...
Ne slusaj trgovce kad savetuju o tehnickim stvarima. Em nemaju pojma o cemu pricaju, em njihov interes nije da ti dobijes ono sto tebi treba, vec da ti oni prodaju ono sto njima treba da prodaju.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Koji bi mi vi lezaj preporucili za abrihter i cirkular a koji za frezer.Sad su a abrihteru 1206 ima mesta za siri,a na frezeru 1208. Najvise me interesuje kako su resili renomirani proizvodjaci kombinirki.
Last edited by StolarBastovan on 28 Oct 2015 13:00, edited 1 time in total.
Почни од тога да "Ð еномирани..." лију корпус машина.StolarBastovan wrote:Najvise me interesuje kako su resili renomirani proizvodjaci kombinirki.
Да то после обрађују на борверку и да су све обрађиване површине у винклу а све рупе у оси што 99,9% није случајса твојом машином (одмах се извињавам ако грешим)
Ти не можеш да користиш већину њихових искустава јер немаш претходно наведену обраду.
Зато стављаш самоподесиве лежајеве. Зато су осовине твоје машине предимензиониране.
Зато...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Jasno da je preciznost izrade rucno pravljene masine ne moze da se meri preciznoscu fabrickih masina.Ali moja masina je odradjena jako kvalitetno sa poprilicno masinske obrade da ne kazem odlicno.Mozda se apsolutno u pravu da ne mogu da se vodim fabrickim resenjima,ali jako me zanima kako su to resili proizvodjaci masina na masinama koje su uradjene po tom modelu da na jednoj osovini budu abrihter cirkular i futer.
Da li postoji neki stadnard sto se tice samog tipa lezajeva koji s3 stavljaju na takve osovine. Iz masine zelim da izvucem maksimum i zato ne zelim da idem linijom manjeg otpora i da cujem samo misljenje stavi samostelujuce oni se stavljaju na home made varijante.Par ljudi sa kojima sam danas pricao i svi imaju neka svoja zapazanja,neko stavlja na pogonskoj strani fiksni lezaj a na strani gde je testera ili glava samostelujuci,neko pak stavlja oba fiksna,neko oba samostelujuca,neko konusne.Miskim da jentema poprikicno zanimljiva jer se mnogi bave samogradnjom masina,a osudjeni su na trgovce lagerima i njihove savete koji su u skladu sa uglavnom sopstvenim poslovnim namerama a ne pravom strucnom savetu.
Da li postoji neki stadnard sto se tice samog tipa lezajeva koji s3 stavljaju na takve osovine. Iz masine zelim da izvucem maksimum i zato ne zelim da idem linijom manjeg otpora i da cujem samo misljenje stavi samostelujuce oni se stavljaju na home made varijante.Par ljudi sa kojima sam danas pricao i svi imaju neka svoja zapazanja,neko stavlja na pogonskoj strani fiksni lezaj a na strani gde je testera ili glava samostelujuci,neko pak stavlja oba fiksna,neko oba samostelujuca,neko konusne.Miskim da jentema poprikicno zanimljiva jer se mnogi bave samogradnjom masina,a osudjeni su na trgovce lagerima i njihove savete koji su u skladu sa uglavnom sopstvenim poslovnim namerama a ne pravom strucnom savetu.