Iskrzane ivice
Možeš i ostaviti malo mesa , cca 2-3 mm i to proći sa blanjom - naravno moraju biti oštri noževi
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Kada vuces rucni cirkular u rikverc, on se ponasa kao predrezac.BILJEŽNIK wrote:A jel'mora u rikverc?
Zubi pri ulasku u univer pritiskaju foliju o ivericu. Onako kako se pri normalnom secenju zubi ponasaju na donjoj strani ploce, koja se upravo zbog toga ne krza.
Posto je dubina reza minimalna, tj. 1-2mm, tek koliko da se skine sloj sa folijom i tik ispod nje, nema opasnosti da ce te cirkular "povuci".
Kada sad krenes unapred punom dubinom reza, zubi ne "udaraju" u gornji sloj folije odozdo (posto si je upravo isekao), pa samim tim i nema krzanja.
Da bi ovo bilo moguce izvesti, neophodno je da i prvi plitki rez u rikverc, i drugi pune dubine u napred, budu tacno na istom mestu. Jedini nacin za koji znam da se to izvede rucnim cirkularom je sina.
Jedino sto je zametno svaki cas stelovati i nisaniti dubinu reza, pa nije lose napraviti nekakvo sablonce, kojim mozes ne podizuci i ne zagledajuci donju stranu cirkulara da nastelujes zeljene dubine reza.
Recimo neka dva blokceta od drveta. Otpustis podesavanje visine, podmetnes odgovarajuce blokce pod motor ili neku drugu zgodnu povrsinu zavisno od konkretnog cirkulara, spustis dokle ti blokce dozvoljava, pa onda stegnes poziciju dubine na cirkularu.
Стабилни циркулар је ипак СТАБјЛНј.
Машина која много мирније ради од мог ручног циркуларчића, пречник листа је сигурно доста већи од 160мм колико има моје циркуларче, верујем да је и бројобртаја већи па кад се то све сабере буде фин рез и у једном пролазу.
јмао сам и ја некад - у време кад је видија била ретка овуда - лист са зубима ширине 3,2 мм који ми је пријатељ иначе оштрач у заводу Мома Станојловић у Батајници наоштрио.
Чак је и чело зуба имало радијус па је оштрицом секло. Тајлист је секао као бријач и у једном пролазу је било без и најмање крзања. Лист се иступио, пријатељ одавно не ради а живот иде даље...
Машина која много мирније ради од мог ручног циркуларчића, пречник листа је сигурно доста већи од 160мм колико има моје циркуларче, верујем да је и бројобртаја већи па кад се то све сабере буде фин рез и у једном пролазу.
јмао сам и ја некад - у време кад је видија била ретка овуда - лист са зубима ширине 3,2 мм који ми је пријатељ иначе оштрач у заводу Мома Станојловић у Батајници наоштрио.
Чак је и чело зуба имало радијус па је оштрицом секло. Тајлист је секао као бријач и у једном пролазу је било без и најмање крзања. Лист се иступио, пријатељ одавно не ради а живот иде даље...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
- maricaiivica
- Moderator
Pa sto ne odnese taj list na ostrenje? Par evra se sigurno isplati, a i list ce mu tako druze trajati (tup list se brze trosi nego sto ce se istrositi ostrenjem, naravno ako ostrac brusi samo koliko je neophodno a ne ofrlje).
Feniks, nazlost ima tu jos jedna "sitnica" koja je pomagala da nekada taj list reze perfektno. U medjuvremenu je folija postajala tanja, pa jos tanja, pa jos i tako dok ne postade skoro providna (pogotovu na "korpus beloj").
Istovremeno je i iverica postajala sve redja i sve meksa, sa sve vise rupa u povrsinskom sloju... pa ta folija jos i nije lepo uhvatila celom povrsinom, posto za vazduh ne moze da se drzi...
I tako... bance po bance... trabance
Kad rezes kvalitetan univer (i skup naravno), tacno se vidi razlika u rezu.
Uz dobro ostar list, moguce je ko sto marica napisa i rucnim cirkularom na sini iseci bez primetnog krzanja. Ali... list se malo istupi, cirkular nije bas perfektan, vodjica nije bas bez trunke lufta... i eto ga krzanje.
Tu pomaze upravo varijanta povlacenja unazad.
Dok je list jos uvek u "pristojnom" stanju, iako ne vise perfektno ostar, i pod uslovom da je sam rucni cirkular kako treba, prolazi i da prvi plitak rez ide unapred.
@biljeznik
List naravno ne moze i ne sme da se vrti unazad (em nista ne bi uradio, em bi mogla da se odvije matica koja ga drzi). Daska bi se u slucaju stonog cirkulara vukla unazad, sto je ekvivalent povlacenja rucnog cirkulara u nazad.
No, to obicno nije neophodno na stabilnom, upravo iz razloga koje je naveo feniks.
Feniks, nazlost ima tu jos jedna "sitnica" koja je pomagala da nekada taj list reze perfektno. U medjuvremenu je folija postajala tanja, pa jos tanja, pa jos i tako dok ne postade skoro providna (pogotovu na "korpus beloj").
Istovremeno je i iverica postajala sve redja i sve meksa, sa sve vise rupa u povrsinskom sloju... pa ta folija jos i nije lepo uhvatila celom povrsinom, posto za vazduh ne moze da se drzi...
I tako... bance po bance... trabance

Kad rezes kvalitetan univer (i skup naravno), tacno se vidi razlika u rezu.
Uz dobro ostar list, moguce je ko sto marica napisa i rucnim cirkularom na sini iseci bez primetnog krzanja. Ali... list se malo istupi, cirkular nije bas perfektan, vodjica nije bas bez trunke lufta... i eto ga krzanje.
Tu pomaze upravo varijanta povlacenja unazad.
Dok je list jos uvek u "pristojnom" stanju, iako ne vise perfektno ostar, i pod uslovom da je sam rucni cirkular kako treba, prolazi i da prvi plitak rez ide unapred.
@biljeznik
List naravno ne moze i ne sme da se vrti unazad (em nista ne bi uradio, em bi mogla da se odvije matica koja ga drzi). Daska bi se u slucaju stonog cirkulara vukla unazad, sto je ekvivalent povlacenja rucnog cirkulara u nazad.
No, to obicno nije neophodno na stabilnom, upravo iz razloga koje je naveo feniks.
Ukoliko nijesi još riješio problem, razmisli o kupovini namjenskog' noža za rezanje univera presvučenog melaminskom folijom.
Evo ti slike kako izgleda, provjereno savršen rez, bez krzanja.

Ako me sjećanje služi ovakav sam platio oko stotinjak €.
I mnogo je kvalitetniji nego drugi koje sam koristio,
Evo ti slike kako izgleda, provjereno savršen rez, bez krzanja.

Ako me sjećanje služi ovakav sam platio oko stotinjak €.
I mnogo je kvalitetniji nego drugi koje sam koristio,
Last edited by hak1 on 21 Oct 2015 22:24, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.