mbole wrote:Nekako su mi se vise dopale ove sa izgledom patine, a to je znacilo da dascice nekako moram da "okrecim" posto ne leze lepo na svetlom arisu.
Patina se uklapa uz "ostarelu dasku", pa je taman bila prilika za isprobavanje i tog recepta.
Najpre su dascice premazane cajem (zeleni caj, crni je bolji, ali nije ga bilo u lokalnoj samousluzi). Cilj ovoga je da se drvetu doda tanin, kako bi u sledecem koraku imalo sta da odreaguje. Naravno ovo zavisi i od vrste drveta. Orah, hrast... ga imaju vise nego dovoljno, ali u arisu ga nema bas previse.
Posto bi se nakon vlazenja podigle dlacice, prethodno su dascice vise puta navlazene i ponovo smirglane sa 320.
Nakon sto se caj potpuno osusio, vreme je za ostatak recepta.
U staru (cistu) teglu, sipa se alkoholno sirce, i u njega ubaci fina staklena vuna naravno nije staklena, vec CELICNA vuna (hvala kolegi šantjeru na upozorenju). Vune ne treba previse, za ovu teglicu sa slike, otprilike 3cm duzine otkinuto iz rolne, i treba je malo rastresti. Takodje treba je stisnuti necim da ne viri iz sirceta (ima onih plasticnih zezalica za tegle, koje drze tursiju da ne ispliva), posto ako viri, tu ce se formirati rdja, a to ne zelimo. Teglu ne zatvarati, samo je pokriti nekim platnom ili papirom da ne pada prasina unutra, posto se razvijaju gasovi, pa bi moglo da se desi da sutra tegla "zabrekne" i nece da se otvori.
Nakon otprilike 24 casa, vuna se potpuno rastvori u sircetu. Nekada treba i duze, u zavisnosti koliko voska ili neke druge masnoce su naneli na vunu tokom proizvodnje. Proces se moze ubrzati ako se prethodno vuna opere u acetonu.
Tecnost koja se dobije treba da bude potpuno providna. Bez crvenih nijansi (crvena nijansa znaci da se formirala rdja).
Sto ovako napravljena tecnost duze stoji, na drvetu ce dati vise braon, a manje sivih tonova. Vremenom tecnost postaje sve crvenija.
Ova koju sam ja koristio je stajala 10-tak dana, i posledica je mnogo vise braon, a mnogo manje sive. No, meni se nekako dopala nijansa, mada bi verovatno bila bolja malko vise siva, to jest da sam ovo radio nakon jedno 3-5 dana od kad je tecnost napravljena.
Nakon otprilike pola sata, drvo vec dobija boju.
Orah nakon mazanja ovim bude potpuno crn, jasen dobije tamno sive i crne strafte po godovima. Ostalo nisam imao pri ruci da probam.[/url][/url]
To je meni posao od jednog minuta, mislim na bajcovanje sa obe strane, a i sa lakiranjem je slicno. Verovatno nemas kompresor.mbole wrote:Jedino sam se grdno zeznuo sto nisam sve ofarbao pre sastavljanja. Bila je bas muka ofarbati u ovom tesnom prostoru izmedju letvica. Jos neka vodena lazura koju sam prvi put koristio (i poslednji), koja susi uzasno brzo, pa ostaju fleke. Sreca pa sam prvo probao na jednom otpadnom komadu.
nisam jer mi za takve stvari bubrezi rade unapreddjuro2 wrote:Idem opet gledat pa jedva nasao to sto si napisao. Jesi bio u istoj situaciji pa i ti gulio malo? Aj priznaj