Cena uslužne cnc izrade ?

Ako imate nešto za razmenu ili prodaju , ili vam je nešto potrebno, OGLASITE to ovde
Aleksandar o
Zarezivač olovaka

Post by Aleksandar o »

Pa razumem, ali koliko god da je skupo te gazde ( šta ih košta ) trebalo bih da napišu na svom sajtu detaljnije kako se računa cena, pa makar izašlo i milion dinara, a i onda će i kod njih da bude više mušterija ako znaju kako naplaćuju . To je kao kada bih smo došli u radnju, kupovali hleb, mleko, ... , a saznavali cenu tek kada donesemo na kasu pa se iznenadimo cenom i obrukamo jer nemamo para da platimo :) .

Ne stvarno, mora da postoji nekakva javna računica, zamislite da uđemo u prodavnicu, a tamo nije napisana ni jedna cena ni za jedan proizvod, samo poređana roba, tek onako bez veze . :D
Last edited by Aleksandar o on 20 Aug 2015 20:38, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Tek radi orijentacije, u ZG i okolici je CNC rezanje iverala 7 do 15 €, ovisno o debljini, krivolinijsko kantiranje od 5 do 15 €, opet ovisno o debljini materijala...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne postoji obaveza objavljivanja bilo koje cene na sajtu bilo koje firme (zakonska).

Postoji zakonska obaveza isticanja cene u maloprodajnim objektima, za sve artikle koji se nalaze na rafovima.

Za usluzne delatnosti, iskreno nisam siguran, ali mislim da one ne potpadaju pod to.
Eventualno je obavezno da istaknu cenu norma sata, al koji posao nosi koliko norma sati...

Recimo, u firmi u kojoj radim, postoji istaknuta cena za svaki automobil, svaki izlozen motocikl, kacigu, felnu, gumu... ali nigde nema istaknutih cena za redovan servis, zamenu ulja, filtera, balansiranje gume i tome slicno, slozenije poslove da ne pominjem.
A budi siguran da bi nas poreznici ili trzisna odavno opleli da postoji takva obaveza (ako nista drugo, na 50 metara smo od njih, pa im zgodno da navrate).
Ako nista drugo, taj cenovnik bi morao da zauzme jedno 20-tak kvadratnih metara zida, posto ima na stotine ako ne i na hiljade mogucih radova na automobilu.

Daklem, po onome sto znam javna racunica za usluge ne mora da postoji.

Sasvim je druga stvar sto bi to bio dobar poslovni potez, al jednostavno kod nas to iz nekog razloga svi strasno kriju. Ne samo cenu obrade, vec recimo odes na stovariste i nigde ne pise posto je koja vrsta drveta, vec moras da pitas za svaku posebno. Sasavo, al tako je. Desilo mi se licno, u jednoj prilicno velikoj i poznatoj firmi, cak nisu hteli da mi daju cenovnik kad sam trazio, vec "sta vas interesuje, pa cemo vam reci cenu". Od tad ne idem tamo.

Ne znam u cemu je trik, valjda se plase da ce neko od konkurencije da im se "podvuce" pod cenu, posto je nazalost ovde cena faktor svih faktora.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Na sajtu Agacije stoji rad na cnc-u do 18mm debljine 299din/m i preko 19mm 398din/m. Necu da linkujem cenovnik, pogledaj sam.
Ova je cena sigurno podlozna promeni ako doneses dosta posla.
Slicne su cene i na drugim mestima i svi imaju neku pocetnu cenu.
Ako ti treba kopanje kanala od 2m u koji ces da stavis vodilicu za firung, ta usluga je skupa. Ako ti treba granc lajsna izradjena od 40mm debelog mdf-a a ovaj koji pruza uslugu nema takvo glodalo i mora da se snadje koristeci 3 razlicita glodala iz 12 prolaza, cena usluge je bagatela. Kako formirati pravedan cenovnik?
CNC usluga nije hleb i mleko.
Aleksandar o
Zarezivač olovaka

Post by Aleksandar o »

Sasvim je druga stvar sto bi to bio dobar poslovni potez, al jednostavno kod nas to iz nekog razloga svi strasno kriju. Ne samo cenu obrade, vec recimo odes na stovariste i nigde ne pise posto je koja vrsta drveta, vec moras da pitas za svaku posebno. Sasavo, al tako je. Desilo mi se licno, u jednoj prilicno velikoj i poznatoj firmi, cak nisu hteli da mi daju cenovnik kad sam trazio, vec "sta vas interesuje, pa cemo vam reci cenu". Od tad ne idem tamo.

Ne znam u cemu je trik, valjda se plase da ce neko od konkurencije da im se "podvuce" pod cenu, posto je nazalost ovde cena faktor svih faktora.
A kod nas koliko vidim ni Lasta ni BAS ne pišu cene, polazake iz Beograda, na sajtu,

http://lasta.rs/domaci-saobracaj/?f=269 ... ime=&hld=0

http://www.bas.rs/RedVoznje.aspx?lng=sc

Nigde nema cene, moraju putnici, da zivkaju i da dosađuju zaposlenog za informacije, maltretiranje i za putnike i za zaposlene, a zaposlenog za informacije treba neko i da plati, da ponavlja svakom putniku cenu koji zove, kao robot , ne stvarno, baš kao robot, šašavo :)
Last edited by Aleksandar o on 23 Aug 2015 21:28, edited 1 time in total.
Aleksandar o
Zarezivač olovaka

Post by Aleksandar o »

A da li je bolje stanje kod 2 - osnog glodanja, ako je debljina samo 10 mm, to sigurno može da se stegne bez problema verovatno . Kako je tu stanje kod pojedinačne proizvodnje ? ...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sta podrazumevas pod 2 osnim glodanjem?
Svakako da postoje sistemi za stezanje a zavisi od dimenzije, materijala, same masine,...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne kapiram na sta mislis pod "stanje kod pojedinacne proizvodnje"?
Ustvari cela poruka je malo smusena, sta je "bolje stanje" i kakve veze ima stezanje sa "boljim stanjem"?

Ako mislis na cene, one koje su pomenute na recimo agacijinom sajtu upravo se i odnose na 2-osno, to jest u sustini rezanje plocastog materijala. Upravo zato je i data cena po metru.
Mislim da ni jedno od stovarista ne radi pravu 3D obradu.

Kako ces nesto stegnuti, zavisi kako od toga sta treba da dobijes, tako i od same masine i njenih mogucnosti, pa do toga od kakvog pocetnog materijala kreces. al ponavljam, ne vidim kakve veze ima stezanje sa celom dosadasnjom diskusijom?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kod masina koje su prvenstveno namenjene za obradu plocastih materijala stezanje je obicno vakumom. Postoje "papuce" koje se pomeraju po stolu, na njih spustis tablu i vakum je drzi. 6mm mdf drzi bez problema dok 10mm glodalo kopa 5mm duboke kanale. Kod obrade masiva se koriste hvataljke koje su kao stege koje hvataju komad i pritezu ga na sto. Postoje i sistemi gde se steze bocno komad. Neke masine koriste i nekoliko razlicitih sistema, u zavisnosti sta se radi.
Kako je i mbole napisao, 2D obrada je uobicajena za plocaste materijale. Za pojedinacan poslic ce ti naplatiti po ceni iz cenovnika. Za veci posao ce napraviti cenu po radnom satu.
Sasa90
Precizni šegrt

Post by Sasa90 »

Tako reci, dranje koze sa ledja. Sistem Apoteka, moras da kupis da bih opstao ili ti preziveo.
Oni na alate pucaju, i to dobre pare od 500e min do 5500e

Alat za tiplovanje bocno, kosta 3000e
alat za vadjenje brave isto toliko.
Profilna glodala isto dobre cifre, samo ukucavnje koda za alat kosta priblizno do 300e neki se krecu i vise.

Zasto su tolike cifre obrade,

Stezanje kod svake cnc ozbiljnije firme je Vakumsko, od 75m3 do 350m3/1h
Pakne ili sto, sa neke komade je potrebno napraviti i dodatni alat.

Potrosnja Elektricne energije Stand by mode od 6 do 10KW/1h
U radu 12-25Kw/h

Odrzavanje masine se placa kad dodje serviser po radnom minutu od 3 - 7e

Ulje, koje podmazuje masinu kosta 1gram od 5-15e i to moras na odredjenoj temperaturi da drzis

Svaki Alat koji se zameni na masini dolazi serviser :)

Ako se masina nekoristi neki duzi period opet servis :)

Ima jos dosta stvari za koje ni neznamo zbog cega delju kao ludi :)

Isecanje je ista cena kao i obrada profilnim glodalo 250 rsd/M
3D obradu, vrse po kvadratnom cm cini mi se da je oko 20din max zavisnosti sta se radi.cak i vise.

Ja obradjujem kuhinjske elemente vrata i fioke po komadu 200din, profil kaki voles :)
3D po dogovoru, ali tu skidam kozu :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tesko da se kod nas na uslugama nekome uopste isplati da drzi slicnu profesionalnu masinu, osim mozda u nekoj ozbiljnijoj proizvodnji (koju ne vidim). To je digitalizovano i zahteva pored svega vec nabrojanog i strucnog rukovaoca, sem toga podesavanje za svaki komad posebno nije isto kao i serija. Takva ozbiljna nova masina cesto kosta i preko milion eura, pa kolko je realno da ti naplati prolaz od 122cm, to ne moze da izracuna ni Sveti Petar.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

@Aleksandar o: CNC obrada nije isto štoi 'leba imleko. 'Leba i mleko su proizvodi a CNC obrada je USLUGA.
Da bi se stiglo do obrade postoje i pripremne radnje koje treba obaviti. Ako doneseš crtež u nekom vektorskom formatu radi se samo CAM priprema. Ako doneseš na listiću papira nažvrljano olovkom, onda ima i crtkaranje. Sve to zahteva vreme a znaš i sam da je vreme=novac :D
Takođe, treba i vremena da bi se naučilo korišćenje različitih programa koji su bitni za CNC obradu, opet znanje=vreme=novac :D
A tu su i glodala koja se tupe, pucaju, ...
Sve u svemu, formirati cenu odokativnom metodom i to okačiti na neki papir ne pije vodu.

Imao sam prilike da dobijem "ideju" nacrtanu u ne znam čemu i eksportovanu u PDF, u razmeri nekoj blesavoj (zaboravio) i samo za pripremu da bi se proteralo kroz CAM program bi mi bilo potrebno oko 5 do 6 sati (mušterija odustala kada je čula za cenu pripreme).
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Aleksandar o
Zarezivač olovaka

Post by Aleksandar o »

Evo na primer www.waterjetserbia.com oni su za ovo:

Image
Image
Image
Image
Image

naplatili 60 eura, da obrade crni lim, šta su oni tu uračunali ?
Last edited by Aleksandar o on 27 Sep 2015 21:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cenu masine, troskove rada, i relativnu ekskluzivnost na trzistu.
Raspitaj se posto je water-jet
Troskovi rada mu takodje nisu nimalo sitni.

Plus dobijas gotov proizvod, kome za manje debljine nije potrebna nikakva finalna obrada (za razliku od recimo plazme).
Aleksandar o
Zarezivač olovaka

Post by Aleksandar o »

Na njihovom sajtu piše da je to jednostavan postupak .
Last edited by Aleksandar o on 27 Sep 2015 21:29, edited 1 time in total.
Post Reply