Tračna pila Bernardo HBS 400

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Neznalic
Precizni šegrt

Tračna pila Bernardo HBS 400

Post by Neznalic »

Razmišljam o kupnji tračne pile, pilu bi koristio za svoje tokarske projekte.
Zanima me dal ko ima gore navedenu pilu ili bilo koji alat od Bernardo proizvođača, koja su vaša iskustva i dal je to ok pila za te pare. Našao sam novu u sloveniji za 850 eura (tu kod nas su mi rekli 1150 eura :forvonad:), malo mi je iznad buđeta al mi se čini best buy za te pare...
Hvala.
Last edited by Neznalic on 17 Aug 2015 09:35, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bezi od nje koliko te noge nose. Ja sam polomio vodjicu na jednoj u radnji, bez ukljucivanja. Bolje kupi stari, liveni bansek koji ce trajati dozivotno, umesto tog kung fu sranja.
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Super, baš kad sam se odlučil za kupnju iste onda danas pročitam ovo.. ajoj, pa nebre bit tolko loša... zar njemci rade takvu robu?! Inace imam holzmann-ovu tokarilicu i za sad sam jako zadovoljan a holzmann i bernanrdo su isti proizvodi (razlog zbog kojeg sam se odlučil opet na njihove proizvode). Hvala na odgovoru...
Nebi htio kupovat rabljeno jer su cijene nerealne (bar po mom mišljenju- nebreš prodavat golf 2 za 15 k eura a golf 6 košta 16 k eura).
Ima ko manje crna iskustva s bernardom??
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je nemac taman koliko sam i ja iz Mongolije :)

Sto se tice polovnih, cene jesu relativno visoke, ali ne prodaje se za te pare golf 2 vec tenk :)

Nije lako naci malu masinu, posto je vecina onoga sto se nudi ustvari izaslo iz industrije, to ce reci stare teske livene masine, koje mogu da se remontuju (za razliku od kineskih igracaka).
Treba znati sta da se gleda na njima, to jest kada je zrela za staro gvozdje, a kada je dovoljno promeniti par lezajeva i imati masinu koja ce perfektno da radi narednih 50 godina.
U sustini, bitno je da je konstrukcija citava, da nema prskotina, da je sto ravan, da neki delovi koji su nestandardni nisu previse istroseni (tipa tockova) i slicno. Remenice, lezajevi i slicni standardni delovi (ili oni koji mogu lako i jeftino da se naprave), nisu mnogo bitni, posto mogu da se nabave za sitne novce i lako promene.

Jedina nevolja (ali i vrlina) takvih masina je sto su ozbiljno teske. Bansek ovih dimenzija je reda 200 kila pa na gore.
No ne moze i ono i ono...
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Meni bi banzek trebao za pripremu drva prije tokarenja (to mi je hobi ne profesija, bar ne za sad), kaj gledam po netu ove amere, oni vele da je najbitnije da je motor 1 konj i visina reza ne ispod 15 cm (za potrebe tokarenja), pa mi se stoga cinil ovaj banzek ok. Kaj se tice same kvalitete to budem moral isprobat.
Ovaj mi je vec poprilicno teški (140 kg) s obzirom da imam svoj kutak u podrumu koji ima ulazna vrata širine 80 cm, tak da oni ljevani od 300 kg ne dolaze u obzir.
Kaj se tiče rabljenih, tu kod nas, nema nikakve sredje klase, ili su oni od 200 wata il mrcine od 5 kw i 400 kg, a da ne spominjem one domače izrade od drva koji izgleda ko da ga je neko izgubio na cesti i onda za njega traži 5000 kn....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rekoh... nije lako naci, polovnih malih jako retko ima u ponudi, posto su u industriji bile retke.
Ali... naleti tu i tamo po nesto sto je bilo u nekoj modelarnici ili slicnom pogonu.

Fakat, banseku treba mnogo manja snaga u poredjenju sa cirkularom za secenje debelog komada.
Ameri za razliku od nas imaju i srednju klasu, pa o njoj pricaju.

U krajnjoj liniji, nebitno je da li ti je hobi ili profesija. Gledas sta mozes da dobijes za neke unapred odredjene novce, a da ispunjava ono sto tebi treba da radi.

Znam da ima svega i svacega na trzistu, samo sam hteo da ti pomenem da ne treba odbaciti neku masinu zato sto izgleda "starinski". Najcesce se desi da je daleko bolja on nove uglancane u tom rangu cene.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Neznalic wrote:Meni bi banzek trebao za pripremu drva prije tokarenja ...
... s obzirom da imam svoj kutak u podrumu... tak da oni ljevani od 300 kg ne dolaze u obzir.
meni bi za te potrebe bila daleko zgodnija lancana testera nego bansek, pogotovo sto u kutku u podrumu nije zgodno smestiti takvu i toliku masinu. Ja imam ovakvu vec 11-12 godina i prezadovoljan sam sa njom, cena joj je oko 250e:
http://www.alati.co.rs/alat_za_bastu_ba ... ra_uc3530a
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Banzek bi mi bil puno bolji jer nemam nikakvu elektricnu pilu pa ako bi htio tokarit nesto segmentno onda bi to opet morao reati rucnom pilom... pa bi s banzekom rezal sve...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Neki dan sam bio kod prijatelja koji je pazario jedan mali liveni.

Precnik tockova 45cm, motor 2.5KW (koliko sam upamtio, mozda je i 1.5KW), teska je oko 250Kg, ali bez problema prolazi kroz 80cm vrata pod uslovom da obezbedis bar jos trojicu za nosenje :). Naravno moze uvek da se malo rastavi i olaksa radi prenosenja (skine se sto, poklopac, postolje motor...)
Izasla ga je 650 evrica plus prevoz (kaze da lik nije hteo da spusti ni za paru, a i ocekivano da nije je kad je ovaj vec potegao 150km sa sve prikolicom).
Ono sto sam video na brzinu, je da su svi lezajevi u perfektnom stanju, sto je ravan, masivan, lepo sirok, ima paralelnu vodjicu isto tako robusnu, tockovi deluju OK, cak i gume na njima nisu mnogo istrosene.

Jedina mana koju sam mogao da joj nadjem je da nema zleb za ugaonu vodjicu, ali to se da naknadno napraviti kod nekog metaloglodaca.

Nazalost, nisam mogao da je isprobama, posto covek renovira garazu u kojoj se nalazi pa je iskljucena struja.

Kad malo pogledas, dobio je daleko solidniju masinu, za manje novaca nego sto bi platio nekog nemackog kineza sa tockovima reda 35cm, i neznatno manjeg po gabaritima. Jednostavno ne moze masina od 70 kg da radi kao ona od 250.
Post Reply