Postavljanje parketa - minimalna duzina letvice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
karatas
Majstor početnik

Postavljanje parketa - minimalna duzina letvice

Post by karatas »

Zdravo.

Upustam se u podvig postavljanja jasenovog parketa prvi puta u zivotu :) Slagao bih ga ravno (https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... 5dMjDwx1nH). Dascice su 45 mm sirine i 400 mm duzine, te me zanima koliko minimalno moze biti dascica dugacka kada zapocinjem red? Slagao bih tako da s ostatkom od proslog reda zapocinjem novi red, ali pretpostavljam da postoji neka minimalna duzina dascice.

Hvala puno!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Урадиш тако као си замислио па кад ти неко приговори објасниш му да си ти баш тако хтео - да нема неког правила у ређању.
А ако је упоран лепо му кажи "док паметан погледа како је ређано будали ће да досади да приговара"
Дужина ти нема ограничења - што би било ограничења на почетку ако на завршетку реда МОРАЂ да ставиш уоправо онолико колико ти недостаје за пун ред па макар то било и 20мм
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Meni se ne svidja taj nasumice slagan parket kad su tako male duzine. Uvijk mi izgleda haoticno.
Predlazem ti da prvi red pocnes sa 10 cm, drugi sa 20, treci sa 30, cetvrti sa cijelom letvom pa unazad 30, 20, 10...
Ili na trecine, ili pola-cijelo... uglavnom da ima neko pravilo po kojem slazes.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo je u sustini jako slicno slaganju laminata.
Neko pravilo kaze da ne treba da imas dascicu koja je kraca od 20% duzine cele dascice, i da u susednom redu takodje ne treba da imas dascicu koja se preklapa za manje od 20%.
Da bi to postigao treba videti kolika treba da bude prva dascica.
Recimo da ti je duzina sobe 5 metara, dascica 40 cm. u 5 metara daklem staje 12 dascica i ostace do kraja 20cm.
Preneses tih 20 cm u sledeci red i taman popunis do kraja, i dobijes "cigla" izgled.
Eh, al tesko da ce ti se to uklopiti tako fino, verovatnije je da ce ti soba biti 4.95m ili nesto slicno.

Uglavnom kad god zapocinjes novi red, izmeri dascicu koja ti je preostala, vidi koliko ti ostaje do kraja sobe, i ako ne mozes da postignes da ti na kraju bude vise od 8cm, baci taj ostatak i kreni kao da pocinjes prvi red.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sasa wrote:Meni se ne svidja
да је твоја соба па да ти се не свиђа било би у реду
ал' није твоја соба
и није нас (тебе) питао да ли нам (ти) се свиђа него да ли постоји минимална дужина летвице која се сме ставити.
некоме се не свиђа рибља кост, неком мозаик, неком равне летвице
зато постоји сијасет начина слагања да свако нађе оно што ЊЕМУ изгледа лепо.
Па тако, ако имаш искуства реци човеку колико сме да буде најкраћа летвица паркета - ако се то разликује од оног што сам ја написао
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Hvala puno svima na odgovorima!

Postupiti cu po savjetima. Meni se svidja takav nacin slaganja i zena mi je eksplicitno rekla da ni slucajno ne slazem po nekom uzorku :D:D

Kako cu raditi u ratama, ako namazem malo vise ljepila (jednokomponentno), jel smijem spahtlom taj visak ljepila staviti u kantu nazad (naravno, prije nego se osusi)?
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

U tom načinu slaganja parketa ("izgubljeni put" ili ti "slog po napadu"), lično ne stavljam nikada letvice kraće od 50 mm za početak reda, svakako ih iskoristim za pravljenje kajli koje su neophodne na svakom početku i kraju reda.
Za tu dimenziju pretpostavljam da koristiš 1k PU lepak, njega ne možeš vraćaati u kantu, da ne bi imao viška lepka na podu nanosi lepak u širini nazubljene špahtle, cirkular stavi na na onu stranu na kojoj završavaš red da ne moraš da ustaješ i hodaš da bi presekao letvicu, čekić do 800 g, plastiku za nabijanje i polako. vreme očvrščavanja lepka na ovakvoj temperaturi na podu je cca 30 min, svaki put kada izvadiš lepak iz kante stavi poklopac, potrošnja lepka je do 1,5 kg/m2 ako je estrih pristojan. Pre nego što počneš da lepiš iskroji prvih nekoliko redova i sa kajlama po dužoj strani letvice dovedi red u idealnu liniju i tek onda počni da nanosiš lepak.
Sretan rad... :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

феникс wrote:
Sasa wrote:Meni se ne svidja
да је твоја соба па да ти се не свиђа било би у реду
ал' није твоја соба
и није нас (тебе) питао да ли нам (ти) се свиђа него да ли постоји минимална дужина летвице која се сме ставити.
некоме се не свиђа рибља кост, неком мозаик, неком равне летвице
зато постоји сијасет начина слагања да свако нађе оно што ЊЕМУ изгледа лепо.
Па тако, ако имаш искуства реци човеку колико сме да буде најкраћа летвица паркета - ако се то разликује од оног што сам ја написао
Mislim da je svako misljenje njemu znacajno da na kraju donese odluku kako ce da slaze parket.
A najvise najvise tvoje cijenjeno misljenje "Slazi kako si zamislio, pa ako se za.ebes, za.ebao si se!"
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:U tom načinu slaganja parketa ("izgubljeni put" ili ti "slog po napadu"), lično ne stavljam nikada letvice kraće od 50 mm za početak reda, svakako ih iskoristim za pravljenje kajli koje su neophodne na svakom početku i kraju reda.
Za tu dimenziju pretpostavljam da koristiš 1k PU lepak, njega ne možeš vraćaati u kantu, da ne bi imao viška lepka na podu nanosi lepak u širini nazubljene špahtle, cirkular stavi na na onu stranu na kojoj završavaš red da ne moraš da ustaješ i hodaš da bi presekao letvicu, čekić do 800 g, plastiku za nabijanje i polako. vreme očvrščavanja lepka na ovakvoj temperaturi na podu je cca 30 min, svaki put kada izvadiš lepak iz kante stavi poklopac, potrošnja lepka je do 1,5 kg/m2 ako je estrih pristojan. Pre nego što počneš da lepiš iskroji prvih nekoliko redova i sa kajlama po dužoj strani letvice dovedi red u idealnu liniju i tek onda počni da nanosiš lepak.
Sretan rad... :)
ok. nisam znao da obavezno radim kajle na pocetku i kraju reda (mislio sam raditi samo po duzoj strani letvice za prvi i zadnji red). ok, raditi cu tako (danas sam bas krojio kajlice). kako kada dodjem do vrata, na toj strani onda nemam nista "cvrsto" na sto bih oslonio/uglavio kajlicu? parket ce mi s uzom stranom letvice napadati otvar za vrata.

ljepilo je Topwood. Evo sto kazu za njega:

OPIS PROIZVODA
Disperzijsko ljepilo širokog spektra primjene. Prikladno je za lijepljenje lamel parketa, industrijskog (16 i 22mm), dvoslojnog gotovog i klasičnog parketa od stabilnih europskih vrsta drva (nije prikladno za bukvu i parkete od egzotičnih vrsta drva) do dimezija 500x70 (22mm) na upijajuće cementne podloge i podloge s ugrađenim podnim grijanjem kao i na ivericu (chipboard V100). Samo za unutarnju uporabu.

Prikladno za stolce s kotačićima Prikladno za podloge s podnim grijanjem
(DIN EN 12529)
- Visoka čvrstoća na smik
- Lagano za nanošenje
- Fleksibilno
- Dugo otvoreno vrijeme

TEHNIČKI PODACI
Kemijska baza: vodena disperzija sintetske smole
Boja: svijetlo i tamno smeđa
Nanošenje: nazubljeni gleter No.2 ili No.6 (TKB B3 - B11)
Utrošak: 600 - 1000 gr/m2
Temperatura primjene: ne smije biti ispod +10°C
Radno vrijeme: 30 minuta
Potpuna čvrstoća: 48 - 72 sata ovisno o temperaturi
Čišćenje: čistom vodom odmah nakon uporabe
Skladištenje: 24 mjeseca u originalnom neotvorenom pakiranju
Temperatura skladištenja: između +5°C i +25°C
Sigurnosne upute: nema
Pakiranje: plastična kanta 5 i 20 kg

Covjek koji mi je prodao parket je rekao da je to solidno ljepilo, koje mi preporucuje, jer sam pocetnik, pa da se ne gnjavim s dvokomponentnim ljepilima. Koristio bih nazubljenu gletericu s 8mm zupcima.

Dvije stvari su mi nejasne.
Jel smijem rezati letvice u prostoji u kojoj slazem parket? Mislio sam da ce mi piljevina od cirkulara smetati za ljepilo.
Drugo, znaci prvo sloziom parket na "suho", izrezem i onda tek nanesem ljepilo i stavljam taj irezani parket? To mi je jasno, ali kako montirati kajle i nakon toga nanositi ljepilo? Ako montiram kajle, onda cim uzmem parket kako bih stavio ljepilo ispod njega, kajla ce mi ispasti...

Hvala puno svima na pomoci!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sasa wrote:A najvise najvise tvoje cijenjeno misljenje "Slazi kako si zamislio, pa ako se za.ebes, za.ebao si se!"
Ово је твоје а не моје мишљење.
Не видим разлог да ми га подмећеш - поготово кад је овако високотехнолошко и културно.
Ја ипак не умем тако паметно да размишљам.
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

Å to se tiče krojenja "na suvo" to se odnosi na prvih nekoliko redova, a ne na celokupnu površinu. Znači složiš nekoliko redova, po ivici zadnjeg reda po estrihu povučeš liniju (to ti je linija dokle mažeš lepak), skineš parket, namažeš lepak, posložiš parket, ukajluješ ga i pošto si se iznervirao i preznojio popiješ nešto ladno po želji, taman dok lepak povuče i onda nastaviš dalje. Lepka mažeš onoliko koliko možeš da postaviš parketa za 10-ak minuta.
Na delu sobe gde sa jedne strane nemaš čvrst oslonac, krećeš od kontra strane (uvek od strane od koje krećeš staviš kajlu i onda redaš parket, pa kada dođeš do kraja staviš kajlu i momački udari po njoj) tako da završavaš na strani na kojoj nemaš oslonac. Taj završetak povremeno nakuckaš dok se lepak ne stegne.
Sa spomenutim lepkom nisam radio, ako je preporučen od strane prodavca onda ne bi trebalo da imaš problema :).
Sečenje možeš raditi u sobi ako imaš mogućnosti da cirkular povežeš na usisivač. Ako ne onda ga izmesti ili stavi na kontra stranu prostorije od strane na kojoj si počeo montažu i s vremena na vreme očisti piljevinu da se ne raznosi po prostoriji.
Pa sad ako imaš još pitanja tu sam...
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:Å to se tiče krojenja "na suvo" to se odnosi na prvih nekoliko redova, a ne na celokupnu površinu. Znači složiš nekoliko redova, po ivici zadnjeg reda po estrihu povučeš liniju (to ti je linija dokle mažeš lepak), skineš parket, namažeš lepak, posložiš parket, ukajluješ ga i pošto si se iznervirao i preznojio popiješ nešto ladno po želji, taman dok lepak povuče i onda nastaviš dalje. Lepka mažeš onoliko koliko možeš da postaviš parketa za 10-ak minuta.
Na delu sobe gde sa jedne strane nemaš čvrst oslonac, krećeš od kontra strane (uvek od strane od koje krećeš staviš kajlu i onda redaš parket, pa kada dođeš do kraja staviš kajlu i momački udari po njoj) tako da završavaš na strani na kojoj nemaš oslonac. Taj završetak povremeno nakuckaš dok se lepak ne stegne.
Sa spomenutim lepkom nisam radio, ako je preporučen od strane prodavca onda ne bi trebalo da imaš problema :).
Sečenje možeš raditi u sobi ako imaš mogućnosti da cirkular povežeš na usisivač. Ako ne onda ga izmesti ili stavi na kontra stranu prostorije od strane na kojoj si počeo montažu i s vremena na vreme očisti piljevinu da se ne raznosi po prostoriji.
Pa sad ako imaš još pitanja tu sam...
hvala puno na savjetima. uspio sam danas zaljepiti 10-tak redova :)) prva dva su mi bila najgora, jer mi kajlice nisu bile dobre, pa sam se s tim zezao, a vruce je, pa mi u glavi stalno otkucavalo da ce se ljepilo stisnuti :) malo mi prvi red leluja jedno 2-3 mm, no nije strasno :))) slijedeci puta cu biti pametniji i napraviti cu si bolje kajlice :)

imam i jedno novo pitanje. parket koji stavljam me malo zbunio. pola parketa ima u lijevu stranu utor, a pola ima u lijevoj strani izbocinu, tako da moram paziti da ne pobrkam s kojim trenutno slazem. jel ovako sto uobicajeno?

hvala jos jednom na savjetima, puno su pomogli :)
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

Heheheehe tačno znam taj osećaj...
Da, uobičajeno je da u jednom paketu dođe pola levih i pola desnih, zbog slaganja riblje kosti. Otvori nekoliko paketa i odvoji leve od desnih i neće biti problema, jer u isti red ne idu levi i desni...
Sada kada si napravio osnovu ide mnogo brže i lakše....opusti ruku i udri ....i daj neku sliku da vidimo kakav je jasen...
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:Heheheehe tačno znam taj osećaj...
Da, uobičajeno je da u jednom paketu dođe pola levih i pola desnih, zbog slaganja riblje kosti. Otvori nekoliko paketa i odvoji leve od desnih i neće biti problema, jer u isti red ne idu levi i desni...
Sada kada si napravio osnovu ide mnogo brže i lakše....opusti ruku i udri ....i daj neku sliku da vidimo kakav je jasen...
uf. stavio danas skoro 5m2... imam upalu misica ko pravi :-))))

dobro da sam slagao na suho, jer sam tada skuzio da idu malo lijevo, malo desno utori. bilo bi zanimljivo da sam krenio oma s ljepljenjem :-))))

sutra fotkam, pa cu staviti.. ako budem mogao dici ruke :-)))))

de recite, kolika je potrosnja ljepilo po kvadratu? kako sam krenio, cini mi se da ce biti oko 1.5 kg/m2, sto je navodno JAKO puno.. koristim nazubljenu gletericu s 8mm rupama, ali ju nakrenem recimo da bude pod 45 ili cak 30 stupnjeva u odnosu na pod. radi se obicnoj nazubljenoj gleterici, ne onoj za parket. pazim da ispod svakde dascice bude ljepila, a visak pokupim i stavim dalje u red, tako da relativno malo bacam ljepilo (samo ono sto mi ostane na kraju, a za pocetak novog reda, ne stignem u 10 min sve pripremiti). na kutiji ljepila pise da je potrosnja od 0.6kg/m2 do 1kg/m2, sto mi se cini kao SF (kao i deklarirana potrosnja auta).

jos jednom, hvala puno svima na savjetima!! :)
Last edited by karatas on 05 Jul 2015 22:04, edited 1 time in total.
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

Å to se tiče potrošnje lepka to što je deklarisano na kutiji je donekle moguće izvesti (do 1 kg/m2) kada se parket lepi na estrih na koji je izlivena samonivelirajuća masa ili kada se lepi na OSB ploče ili šperploču.
Realna potrošnja lepka na masivu je oko 1,5 kg/m2, pa i više što sve zavisi od poroznosti i ravnosti estriha. Kod višeslojnih parketa (dvoslojni i troslojni) potrošnja je manja (od 1,2-1,3 kg/m2) zbog njihove elastičnosti i mogućnosti da se prilagode estrihu u manjoj ili većoj meri. Tako da ništa ne radiš pogrešno, tamo gde misliš da ti ispod parketa ostaje vazdušni džep to mesto optereti ili sa kantama lepka ili sa paketima parketa, da ne bi morao posle da bušiš parket i ubrizgavaš koješta. Ovo sve što sam napisao se odnosi na PU lepkove, ove vodene baš nešto i ne koristim, mada je princip isti. Lepkove za parket ne vredi nanositi u velikim količinam jer "splasne", ako ti se desi da imaš veće uvale namaži i pod i daščicu, samo pazi da ne zalepiš pero i utor.
Gletarica namenjene za lepljenje parketa imaju trapezoidne zupce (B3/B11) i barem kod nas teško da se mogu naći u običnim farbarama.
Verovatno ti se javljaju mali zazori po čeonom spoju (ausvinkla), ali to će štuko sve da ispuni. I to što ti je parket verovatno sav izmazan lepkom, ne nerviraj se....sve će se hoblarica skinuti..
Ćime planiraš da završiš parket, ulje ili lak?
Post Reply