Upustam se u podvig postavljanja jasenovog parketa prvi puta u zivotu

Hvala puno!
да је твоја соба па да ти се не свиђа било би у редуSasa wrote:Meni se ne svidja
Mislim da je svako misljenje njemu znacajno da na kraju donese odluku kako ce da slaze parket.феникс wrote:да је твоја соба па да ти се не свиђа било би у редуSasa wrote:Meni se ne svidja
ал' није твоја соба
и није нас (тебе) питао да ли нам (ти) се свиђа него да ли постоји минимална дужина летвице која се сме ставити.
некоме се не свиђа рибља кост, неком мозаик, неком равне летвице
зато постоји сијасет начина слагања да свако нађе оно што ЊЕМУ изгледа лепо.
Па тако, ако имаш искуства реци човеку колико сме да буде најкраћа летвица паркета - ако се то разликује од оног што сам ја написао
ok. nisam znao da obavezno radim kajle na pocetku i kraju reda (mislio sam raditi samo po duzoj strani letvice za prvi i zadnji red). ok, raditi cu tako (danas sam bas krojio kajlice). kako kada dodjem do vrata, na toj strani onda nemam nista "cvrsto" na sto bih oslonio/uglavio kajlicu? parket ce mi s uzom stranom letvice napadati otvar za vrata.Božidar wrote:U tom načinu slaganja parketa ("izgubljeni put" ili ti "slog po napadu"), lično ne stavljam nikada letvice kraće od 50 mm za početak reda, svakako ih iskoristim za pravljenje kajli koje su neophodne na svakom početku i kraju reda.
Za tu dimenziju pretpostavljam da koristiš 1k PU lepak, njega ne možeš vraćaati u kantu, da ne bi imao viška lepka na podu nanosi lepak u širini nazubljene špahtle, cirkular stavi na na onu stranu na kojoj završavaš red da ne moraš da ustaješ i hodaš da bi presekao letvicu, čekić do 800 g, plastiku za nabijanje i polako. vreme očvrščavanja lepka na ovakvoj temperaturi na podu je cca 30 min, svaki put kada izvadiš lepak iz kante stavi poklopac, potrošnja lepka je do 1,5 kg/m2 ako je estrih pristojan. Pre nego što počneš da lepiš iskroji prvih nekoliko redova i sa kajlama po dužoj strani letvice dovedi red u idealnu liniju i tek onda počni da nanosiš lepak.
Sretan rad...
Ово је твоје а не моје мишљење.Sasa wrote:A najvise najvise tvoje cijenjeno misljenje "Slazi kako si zamislio, pa ako se za.ebes, za.ebao si se!"
hvala puno na savjetima. uspio sam danas zaljepiti 10-tak redovaBožidar wrote:Å to se tiče krojenja "na suvo" to se odnosi na prvih nekoliko redova, a ne na celokupnu površinu. Znači složiš nekoliko redova, po ivici zadnjeg reda po estrihu povučeš liniju (to ti je linija dokle mažeš lepak), skineš parket, namažeš lepak, posložiš parket, ukajluješ ga i pošto si se iznervirao i preznojio popiješ nešto ladno po želji, taman dok lepak povuče i onda nastaviš dalje. Lepka mažeš onoliko koliko možeš da postaviš parketa za 10-ak minuta.
Na delu sobe gde sa jedne strane nemaš čvrst oslonac, krećeš od kontra strane (uvek od strane od koje krećeš staviš kajlu i onda redaš parket, pa kada dođeš do kraja staviš kajlu i momački udari po njoj) tako da završavaš na strani na kojoj nemaš oslonac. Taj završetak povremeno nakuckaš dok se lepak ne stegne.
Sa spomenutim lepkom nisam radio, ako je preporučen od strane prodavca onda ne bi trebalo da imaš problema.
Sečenje možeš raditi u sobi ako imaš mogućnosti da cirkular povežeš na usisivač. Ako ne onda ga izmesti ili stavi na kontra stranu prostorije od strane na kojoj si počeo montažu i s vremena na vreme očisti piljevinu da se ne raznosi po prostoriji.
Pa sad ako imaš još pitanja tu sam...
uf. stavio danas skoro 5m2... imam upalu misica ko pravi :-))))Božidar wrote:Heheheehe tačno znam taj osećaj...
Da, uobičajeno je da u jednom paketu dođe pola levih i pola desnih, zbog slaganja riblje kosti. Otvori nekoliko paketa i odvoji leve od desnih i neće biti problema, jer u isti red ne idu levi i desni...
Sada kada si napravio osnovu ide mnogo brže i lakše....opusti ruku i udri ....i daj neku sliku da vidimo kakav je jasen...