Daske tanje od cola

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Sinisa
Precizni šegrt

Daske tanje od cola

Post by Sinisa »

Veliki pozdrav,

Da li može neko od Vas, iskusnih stolara da pomogne mlađem hobisti :) ?
Gde u Beogradu ili široj okolini može da se kupi daska tanja od 25mm. Nešto između 12 i 18 milimetara. Konkretno orah ili neko drugo tamno, tvrdo drvo. Da li to uopšte može da se kupi, ili je jedina varijanta da kupim colovnu pa nosim kod pravog stolara pod diht :) ?

Znam i za varijantu sa cirkularom po sredini debljine uz furing pa tako drugu stranu pa blanja, ali cirkular mi je ručni ugrađen u sto i imam nekih 50mm dubine sečenja, odnosno 100mm sa obe strane, ali mi je to realno malo... Plus nije baš sjajno prezican i posle blanja pa dobijem tanje nego što mi odgovara.
Bez alata nema ni zanata, pa bi mi značilo ako bih mogao da kupim gotovu dasku.

Gde god sam gledao, colovna je najtanja, a orah retko gde može da se nađe i u toj debljini, uglavnom 5cm.

Å per i mdf mi ne odgovaraju, samo puno drvo.

Hvala unapred i još jednom veliki pozdrav :)
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Dobro dosao na forum!

Da li tebi treba obradjena daska od 18mm ili neobradjena daska rezana na 18mm ?
Drugo pitanje je treba li da bude suva?
Rezana daska od 18mm se radi samo namenski i po porudzbini i mislim da ces to tesko naci na stovaristu.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

U RH u trgovinama tipa Bauhaus ima lameliranih ploča od dimljenog hrasta i akacije, debljine 18 mm. Možda nešto slično ima i kod vas?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost nema (ili barem ja nigde nisam video).
Ima ponesto u U(k)radi Sam ali je to obicno deblje, namenjeno za prozorske daske i stepenike.

Bojim se da je jedino resenje da narucujes kod nekog stolara koji ima odgovarajuce masine.
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala svima na odgovorima i dobrodošlici.

Trebala bi mi obrađena suva daska, debljine između 12 i 18mm. Tačnije, bilo bi odlično kada bih imao obe debljine i 12mm i 18mm, obrađene. Pravim neke kutije malih formata pa mi je ta debljina idealna, ali kao što Mbole kaže, najbolje da kupim colovne suve daske, nađem stolara u blizini i rešim problem :). Gledao sam i u U(k)radi sam i u Merkuru i po raznim drugim "majstor diskontima" ali ništa. I naravno po dosta stovarišta, uključujući i Drvo Trade u Surčinu koji imaju odličan "Tržni centar za stolare" ali nemaju ništa tanje od cola (nadam se da se ovo neće okarakterisati kao reklama :) )... Nalazio sam neke laminirane daske i ploče kao što reče Bilježnik, ali nije to to, hteo bih pravo, puno drvo. Ništa lepše od drveta, složićete se :).

Mala digresija, gledam na YT neke stolare iz SAD-a, šta tamo čovek sve može da kupi po stovarištima... Ali šta im to vredi kad namaju tu sreću da žive na Balkanu :D

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obicno stolari imaju i dasku, tako da se prvo raspitaj, pa onda kupuj.
Ako kupujes, verovatno ti se vise isplati da kupis peticu pa da se reze iz nje. Manji ti je otpad nego da se reze iz 25.

Recimo da je najmanja sirina reza za bansek oko 2mm i da kazemo jos 1 da se pocisti na abrihteru dihtu ukupno 3.

12+12 +3=27 ne mogu dve 12-tice iz 25 to ce reci bacis 10mm ili bacis 4 ako rezes 18.
12+12+18+3+3=48 bacis 2mm

Kvalitetno, stolarski suvo drvo imas i kod JAF-a (reklama na vrhu ove stranice). Jesu naizgled skupi u odnosu na druge, ali imaju stvarno kvalitetnu robu. Ja licno vise volim da platim vise za nesto sto cu da iskoristim bez problema, nego da platim manje, pa posle da bacim pola posto se rasusilo, upredeno, loseg kvaliteta...
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala MBole, odličan savet! Baš ću tako i da uradim.

Znam za JAF, tamo mi čak i radi jedan brat, ali mi njihovo radno vreme ne odgovara, rade kad i ja, a brata ne bih da cimam, mnogi to rade i znam da nije srećan zbog toga.

Hvala još jednom na odličnom savetu! Prava stvar :)

radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

jedno pitanje za mboleta KOCE da na banseku tako pravo da isece da sa 1mm pocistis dasku na dihtu?????? ja ga castim sa gajbom piva ako jednu dasku od 2m tako uradi a kamoli vise komada, pozdrav
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

I moja iskustva su takva, na banseku otpada nekih 5-6mm dok se obe daske koje ostaju ne izravnaju. Ako drvo ima i unutrasnje napone, tesko da mogu da se izvuku dve 18mm iz jedne od 48.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

BR takoje minimum ako se neiskrivi u razrezivanju!
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Upravo tako.. Ako se iskrivi, nekada treba i cela petica :D

Kada bi nase susare znale da suse kako treba, a strugare da seku, tih problema ne bi bilo u toj meri.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dva razloga.
1. Njemu ne treba daska od 2 metra (covek je napisao da pravi kutijice)
2. Nisam ni predlozio dasku iz nase susare.

Daklem, niko ne brani da se ta daska prvo ispokrati na neke pristojne mere u koje se uklapaju njegove kutijice (racunam da je nesto reda pola metra vise nego dovoljno).
Takodje nece razrezivati dasku od pola metra sirine, vec pretpostavljam nesto max reda 15-tak cm, eventualno do 20.

Kad se ta dva faktora uzmu u obzir, kao prvo ne treba ti bansek za strugaru od tri tone, 10 KW i sa listom sirine 10cm, vec mali radioicki bansek.
Ne seces dasku velike sirine i duzine, pa samim tim i sva upredanja, krivljenja itd imaju mnogo manji uticaj na ravnanje.

Ako ja mogu rukom da rastruzem dasku otprilike dimenzija 70X20X5 i da ne dobijem vise od oko 1mm za ravnanje, ne vidim sto to ne bi moglo da se uradi na banseku?
Naravno, daska je suva kako treba da bude.

PS
Jel vazi pivo i za rucnu testeru :)
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Tačno, čak bi mi i pola metra bilo mnogo, oko 30cm dužine i do 20cm širine.
A za pivo ćemo lako :)

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma :skool: je sitna provokacija za radenka :)
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

prvi put kad dolazim u bg donosim ti parce od pola metra da rastruzes a da netreba vise od 1 mm za ravnanje pa cemo da vidimo koce da casti pivo samo sto ja nepijem pivo moze bambus!
smirglaj nikad dosta
Post Reply