Razredjivanje vodenih boja

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
kapa
Brzi dodavač alata

Razredjivanje vodenih boja

Post by kapa »

Posto sam kupio prajmer i farbu za drvo na vodenoj bazi, aquamax. Farbam stolice, koje sam prethodno presmirglao.

A posto prvi put radim sa vodenim bojama. A i Prajmerom nikad nisam radio. Jedino sam uljanim zavrsnim-pokrivnim bojama sam radio i lazurima i kad malo zgusne farba ja je razblazim sa razredjivacem, da li i ove vodene treba dovesti u taj viskozitet?

Prilikom otvaranje kutije sa prajmerom vidi se da je vrlo gust. A proizvodjac pise da treba razblaziti prajmer sa vodom, u mom slucaju pise samo 5% vode, treba dodati na kamtici od 0.65l. Ja sam dodao 5% vode i promesao prajmer. Prilikom nanosenja prajmera sa cetkom na drvo,cini mi se da je prajmer i dalje gust jer se tesko razmazuje i veoma se brzo susi. I ostaju tragovi cetke.

E sad, moje pitanje je da li je ovo sve normalna pojava? da li prajmer na bazi vode treba biti gust? I da li treba dodati vise vode nego sto proizvodjac nalaze? Proizvodjac nalaze 10% sa pistoljem, a ja radim cetkom.

Hvala
Last edited by kapa on 10 May 2015 19:58, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Ja razredjuem tek kad sam pri kraju kantice i to ne znam u postocima vec u kapima radim, i to doslovno. Ako stavis previse boja je da se tako izrazim gnjecava i nije bas naj bolja. Ako ces kistom onda malo mozda da ipak razrijedis i vise puta farbati makar tragovi se vide od kista. Ja koristim valjak i to iskljucivo valjke iz ove firme http://is.gd/baq8jz (microfiber sa plavom crtom 10 cm sirine ).

Makar nesto kombiniram da bi probao kupiti bas pravo kvalitetne kistove i probati njima farbati da vidim kako ce to ispasti. Pod pravo kvalitetnim mislim oko 100 do 150 kn komad. Marka Purdy. Da pitam ima ko za preporuciti koje druge profi kistove?

Kad sam se vec raspisao da podijelim iskustvo sa drugima o bojama. Zadnjih par godina koristim Caparol Haftprimer i Caparol Pu-Satin boje i to mi je bilo ok. Nedavno sam radio jedan projek i sfalilo mi temeljne pa sam kupio AquaLux. Poludio i psovao sam sebe sto sam takva ljencina i nisam nabavio boju koju stalno koristim. AquaLux prilikom smirglanja se doslovno lijepi za brusni papapir i to odmah, ali odmah i smirgla postane neupotrebljiva. Caparol se fino trusi i da se odlicno posmriglati. Dakle ja koristim ISKLJUCIVO Caparol boje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kapa, dobrodosao, ali procitaj pravila foruma, i upisi lokaciju (mesto odakle si).
Do tada, tema je zakljucana.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vodene boje su prirodno gusce od ostalih.
Jeste vrlo je gust, jako brzo susi i ostaju tragovi cetke. Treba se navici, posto sistem nije isti kao sa uljanim bojama koje naneses pa razvlacis cetkom.
Uzmi cetku sa plasticnim vlaknima za vodenu. Ima takvih kvalitetnih, finih cetki, bas namenjenih za rad sa vodenim bojama. Nanosi "iz jednog poteza" a ne razvlacenjem. Ili ko sto djuro rece namenski valjak za vodene boje.
kapa
Brzi dodavač alata

Post by kapa »

Hvala vam na objasnjenjima :)

jer se prvi put srecem sa vodenim, a do sad sam farbao uljanim lazurima i emajl. A pokusao sam na youtube da vidim vodene, kod njih razvlace boju cetkom! Bar je meni tako izgledalo. https://www.youtube.com/watch?v=Amdgk7Eo3ss
https://www.youtube.com/watch?v=rlxBl3kfUdQ
pa sam pomislio da nisam dovoljno razblazio..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lazura i boja su dve potpuno razlicite stvari. Lazura je ono sto trgovci zovu "sadolin" ili "bajc".
A ovo gore je pod jedan reklama (kojoj nikada ne verujes :)), a pod dva, nisu ni sve vodene boje iste. Neke su pravljene za nanosenje cetkom, samo sto ih kod nas nikada nisam video. Cak i na ovom snimku, obrati paznju da dosta brzo radi cetkom. I da navlazi povrsinu pre nanosenja boje (taj trik nisam video ranije, moracu da probam).
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Drdrugi snimak nema nikakve veze sa vodenim bojama jer su lazuri na uljanoj boji a dulux sam radio brzo susi mora da se razredi najvise 5 % vode i moze da se dobro razvuce sa valjkom sundjerasti koji je za akrilne i vodene boje a cetka se koristi samo na nepristupacnim mestima gde nemoze valjak jer cetka nemoze da ispegla boju!
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cak i lazure na vodenoj bazi (ima i njih), opet nemaju veze sa bojama. Sasvim drugacije, retke, ne prave sloj (barem ne vidljiv), drvo ih upija...
kapa
Brzi dodavač alata

Post by kapa »

evo pise gore da je Lazura za drvo u enterijeru na bazi vode
http://sr.belinka.com/izdelki/?izdelek=1&ID=545

slazem se da reklamama ne treba verovati, i prodavcima! najbolje je kad neko kaze probao sam tu i tu farbu od tog i tog proizvodjaca..

pokvasiti povrsinu, mozda i to znaci nesto prilikom farbanja:) video sam da i cetku prvo umoce u vodu pa zapocnu farbanje.

meni je prvi put da ih probam i mislio sam da mozda nisam pogresio i da treba jos da razblazim pa mi je znacilo da mi neko objasni, znam da je tesko recima tj slovima ali bar osnovne stvari :)
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

sve vodene boje i lazure netreba razblazivati vise od 5% vode ali treba voditi racuna koje su za cetku a koje za pistolj i to sa nadpritiskom radio sam sa mnogo vodeni boja lazure su najbolje od sandolina a vodene boje od klima ilve !
smirglaj nikad dosta
penevl
Precizni šegrt

Post by penevl »

od kojih proizvodjaca vodene boje su dobre?
Last edited by penevl on 05 Jun 2015 22:05, edited 1 time in total.
kapa
Brzi dodavač alata

Post by kapa »

uspeo sam da nadjem jednog poznanika koji mi odradio farbanje sa kompresorom. Odradio prvu ruku sa prajmerom, onda islo 6 sati susenja. Pa je odradio emajl-zavrsni, kad se osusio pocelo na pojedinim mestima-godovima da izbija zuckasta boja. Onda posle 6 sati susenja odradi i drugu ruku, ali zuta boja opet izbije,ali kao za nijansu manje. Znam da je tesko odrediti, Sta bi moglo to da bude?
a da kazem da je drvo pre ovog mog farbanja to jest mislim da je bajcovano, pa lakirano, ja ga smirglao i smirglao, ali smirglanja nikad dosta...ne znam da li je ovo razlog?
Last edited by kapa on 05 Jun 2015 23:46, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najverovatnije su ti se "potukli" emajl/osnovna i nekada naneti bajc (sto je vrlo moguce bila lazura a ne bajc).
Sta su ti ta osnovna i zavrsna, tj. koja "sorta" boje?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Još ako je hrast u pitanju...
kapa
Brzi dodavač alata

Post by kapa »

Znaci smirglanja nikad dosta..Sorta boje? ako mislis na kojoj je bazi- vodena,a proizvodjac aquamax i prajmera i emajla, ili sam promasio odgovor na pitanje:)
kad smo naneli osnovnu-prajmer nije bilo tih zutih nijansi..
prva farba koju sam skidao sa stolica je fabricka..

ja sam pomislio da nije mozda i mnogo razblazena farba sa vodom..

ne znam koje je drvo:(
Last edited by kapa on 06 Jun 2015 17:28, edited 1 time in total.
Post Reply