diy stolna pila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
jiva
Majstor

Post by jiva »

IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

mbole wrote:CMT
HUDEK ZAGREB D.O.O.
SUNEKOVA 145, ZAGREB - 10040 (Croatia)
Phone: 00385 1 2983130 Fax: 00385 1 2984494

Freud bi trebalo da rade ovi:
Eurostroj d.o.o.
Velika cesta 14,10020 Zagreb - Odra
Tel: 01/62-61-779

Imas jos i Leitz, mada su oni obicno prilicno skupa roba, no ne moze da boli da pitas.
http://www.rotal.hr/component/content/a ... -pile.html
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Bravo imenjak :tummenupp::tummenupp:
Mbole hvala i vama
Sutra zovem
Last edited by jiva on 25 May 2015 19:51, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Hudek šalje poštom, za ostale ne znam
jiva
Majstor

Post by jiva »

Za sada glavno da znam od kuda i kakav list
Informacije su dobro došle
Istrošio sam se ovaj mjesec. Ova cijela igrarija me kostala cca 200 e. Minus 30-ak eura sto sam uzimao serafe, vijke, matice viška ili naravno krivih dimenzija :)
Danas sam kupio i cijevi 30*40 3mm za noge koje ce biti sklopive, tako da stol mogu nasloniti na zid, mjesta nikada dosta
jiva
Majstor

Post by jiva »

Znaci 350 eura ako ćemo racunati i pilu
Inače za ovu Makitu same pohvale. Å ta jest precizna je
što se tiče konstrukcije i udobna za rad, najviše me iznenadio položaj i čvrstoća klina koji je točno u ravnini zuba i ima stvarnu funkciju da drži obradak na mjestu, prvi probni rez sam napravio bez klina i išlo je prema tome da me daska poljubi u čelo. Kada buden stavio deblji list pile ležište klina je tako napravljeno da se da prinamjeniti klin koji će biti izveden od napravljenig komada u svom angažmanu.
Prvobitno sam gledao black&decker narančasti iste snage ali jeftinije za 80eura. Iznenadila me nekvaliteta same pile, od lista koji je za k. , plastike kućišta tj. nenasjedanje spojeva, o klinu da ne govorim koji ide u koso u odnosu na pilu.
Imam i tracnu brusilicu od istoga proizvođača koju sam uzeo u pola cijene u Baumaxu Karlovac kada se zatvarao (cijene su im bile malo paprene) i ista stvar loši spojevi i plastika i neudobna za rad, te jedna cudna mana. Gljiva filter koji se nalazi do rukohvata sa prekidacem uslijed rotiranja prasine unutar kućišta filtera stvara elektricitet pa vas trese po malom prstu
Pozeljno je nositi rukavice ili ju drzati sa ispruzenim malim prstom poput pripadnika loze plave krvi :)
Last edited by jiva on 26 May 2015 10:21, edited 1 time in total.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Image
Image
jiva
Majstor

Post by jiva »

Uglavnom stol je gotov, treba samo još riješiti postolje
Zadovoljan sam sa stolom vrlo je precizan, firung se lijepo vozi, a stezanje se vrši u par okreta
Å to se tiče problema rezanja, on je još uvijek izražen na mdf-u, dok na jelovini i iverici nema problema

Image
Image
Image
Image

Max visina reza je 5cm

Image

I još neke slike, još ima malo tu detalja za porediti

Image
Image
Image
Image
Image
Image
jiva
Majstor

Post by jiva »

Poklopac za stol još nije gotov, a sve si razmišljam da ga odpozadi ostavim širim samo za stitnik koji bi ipak izlazio iz stola. Svida mi se kako ga opruga vrati natrag
, opet ljepše negoli gledati goli list pile koji ujeda.
Sada treba još kakav usisivac, imam jedan stari kucni yu proizvodnje, dolazi li takav u obzir?, barem dok se ne skupi za pravi
IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

Mogao bi da zavrsi posao, al bi morao da napravis separator (ciklon ili kako ga vec zovu) tako da vecina prasine ostane tu, ovako nesto: https://youtu.be/tZh1_HiS32A ili https://youtu.be/z-xhYnWDCd0, imas ih milion za YT pa koji ti se vise svidja, on ce ti koristiti i kasnije sa novim usisivacem. Imas nesto slicno ovom i gotovo, prodaju se pod nazivom Filter za pepeo, ovde kod nas su oko 20e.
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Filtere za pepeo sam vidio na terenu da netko koristi i nisu ljudi zadovoljni sa njima. Ovo sa you tube koristi drugačiji princip dok je ono za pepeo prosta kanta sa dvije cijevi....mada se ipak na toj kanti da napraviti upgrade da slici onoj sto je napravio cosmos (korisnik prvoga linka) zar ne
Pitanje je samo koliko "kucni" usisavači izdrže u
uvjetima radione tj. Koliko su filteri od motora izdrzljivi u takvim uvjetima?
jiva
Majstor

Post by jiva »

Pitanje, vidim da se taj separator koriste ozbiljnije radionice ili stolarije, moj brat radi u jednoj preko puta naše kuće, ali ipak s obzirom na volumen njihovog posla zar nije meni dovoljno nešto tipa ovoga
http://alatimilic.hr/shop/makita-usisav ... ac-VC3511L
jiva
Majstor

Post by jiva »

Ili ovakonešto kod nas ih baš nema, ali vidim u BIH su po 200e
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=& ... HlTGP7780A
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Razlika izmedju ove dve naprave je jaaaaaako velika.
Jednostavno drugacija namena.
Makita je pravljena za rucni alat, ciscenje radionice kao sto se cisti soba i slicno.
Ovaj enhel je namenska naprava za prikljucivanje na masine koje izbacuju ozbiljnu kolicinu piljevine.

Prva razlika: kapacitet rezervoara.
Koliko god 35 litara delovalo i bilo puno u poredjenju sa usisivacima "za po kuci" to se napuni cas posla u radionici.

Druga razlika: precnik creva
Ne mozes kroz tanko crevo da teras krupnu piljevinu od recimo abrihtera pa ne znam kako jak da je usisivac na drugom kraju.

Obican kucni usisivac... koliko ce da prezivi? Uz separator, i ako vodis racuna da ga ne drzis predugo ukljucenog... mogao bi i da potraje, ali bi to ipak bilo kilavo. Jednostavno nisu pravljeni za takvo nesto.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Da slažem se ipak ,35 litara djeluje dovoljno ali...
ipak onda einhell, ima prikljucak i za rucni alat
Mbole postao sam slike od rezova kso što ste me pitali, na mdf-u se vide te krivulje. Probao sam skinuti list pile da mozda eventualno nije dobro stegnjen ali bilo je sveok. Koja je vaša dijagnoza,?
Last edited by jiva on 27 May 2015 15:42, edited 1 time in total.
Post Reply