Pitanje, ne toliko stolarsko ali..

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Gillette
Precizni šegrt

Pitanje, ne toliko stolarsko ali..

Post by Gillette »

Pozdrav svima!

Odavno imam neke elemente koje treba da pokačim po zidovima. To su uglavnom police za knjige, diskove isl..

E sad, pretpostavljam da je većina vas dolazila do te faze kada slični elementi treba da se okače i kada treba da se izaberu tiplovi i šrafovi za zid..

U mom slučaju, radi se o zidu koji je obložen stiroporom od 5cm i nekako imam oprez da ću nešto da pogrešim, jer kada sam tiplovao kroz stiropor od 2cm, dešavalo mi se da se rupa "zaguši" da ne mogu da uguram tipl u zid, da tipl "oblajzne" (pa onda umećem kojekakve čačkalice i šibice sa strane kako bi kolko tolko držao,ali se vremenom to ipak sve rasklima itd..)

Dakle, pitanje bi bilo: koje tiplove preporučujete za ovu priču? Koje šrafove? i naravno KAKO da rešim pitanje ubacivanja tiplova kroz 5cm stiropora.

Tu postoji i problem pritezanja šrafova (kako stiropor, tj malter sa mrežicom i glet, ne bi popucali) ali, računam..to je manji problem.

Zahvaljujem unapred!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:....

Tu postoji i problem pritezanja šrafova (kako stiropor, tj malter sa mrežicom i glet, ne bi popucali) ali, računam..to je manji problem.

Zahvaljujem unapred!
Kad imam takav problem, ne kacim teret na "zid", nego oslonim tezinu na pod.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

to bi bilo dobro rešenje, ali u mom slučaju ipak nije..

postoje stvari koje "moraju" da idu na zid (ogledalo npr), pa obrni okreni, tiplove ne mogu da izbegnem
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dakle, pitanje bi bilo: koje tiplove preporučujete za ovu priču? Koje šrafove? i naravno KAKO da rešim pitanje ubacivanja tiplova kroz 5cm stiropora.
Stiropor sam po sebi nije problem. Pitanje je šta je ispod stiropora: cigla, beton, kocka, gips...
Za svaki od ovih materijala postoje posebni tiplovi. Kad zabiješ odgovarajući tipl (da prođe skroz kroz stiropor) šrafiš dovoljno dugačak šraf, opet da izbegneš stiropor. Pošto je poluga velika (od glave šrafa do početka tipla; 5cm) na ovakvu konstrukciju ne možeš kačiti teške stvari.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Metabo, zid je od cigle i u tom smislu pogodan za bušenje ali, mora da postoji način da se par polica okači?

Mislim...ljudi kače klima uređaje na fasadu (koja često ima stiropor ili storodur upravo ove debljine)

Mene u tom smislu ne brine dužina šfrafa, uzeću neke od 15 cm i rešen problem. Mene zanima nešto drugo, a to je KAKO da uopšte ubacim tipl kroz rupu koju sam napravio u stiroporu?

Tipl obično počne da se krivi, stiropor da se kruni, neće dalje isl..

Dakle, koje tilove da koristim i naročito kako da ih uguram, to je pitanje..
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Gillette wrote:Metabo, zid je od cigle i u tom smislu pogodan za bušenje ali, mora da postoji način da se par polica okači?

Mislim...ljudi kače klima uređaje na fasadu (koja često ima stiropor ili storodur upravo ove debljine)

Mene u tom smislu ne brine dužina šfrafa, uzeću neke od 15 cm i rešen problem. Mene zanima nešto drugo, a to je KAKO da uopšte ubacim tipl kroz rupu koju sam napravio u stiroporu?

Tipl obično počne da se krivi, stiropor da se kruni, neće dalje isl..

Dakle, koje tilove da koristim i naročito kako da ih uguram, to je pitanje..
Ako ti je cigla puna, koristiš "normalne" tiplove (kao za beton), ako su blokovi koristiš gužvajuće.
Neće ništa da se krivi ako pravilno izbušiš rupe, pod pravim uglom. Ako ti se stirpopr kruni, kad probušiš rupu premaži neki lepak po njegovom obodu, koj će ga steći. Å to se tiče uguravanja tiplova lepo uzmi dugačak šraf, malo zavrni u tipl, pa polako guraj u rupu, pomoću šrafa. Kad tipl uđe dovoljno duboko, zameni ovaj šraf drugim, onim koji će biti trjno rešenje, i to je to.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Metabo, imam neke tiplove koji su recimo ovakvi

Image

malo su mekši i u njih šraf lako ulazi..jedino što pretpostavljam treba da budu duži od 5 cm? jer je stiropor toliko debeo..

možda makar 7-8?
Last edited by Gillette on 24 Oct 2008 20:27, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ti me nisi razumeo: tiplovi moraju skroz da prođu stiropor, kao da ga nema. Stiropor ne nosi nikakvu težinu. Na njega će se samo osloniti polica ili ogledalo.

Ovaj tipl koji je bliži će završiti posao za blok. Ako ti je tipl 7-8 cm, šraf mora da bude 5 cm (stiropor) + 7-8 cm (tipl) + 1 cm da prođe kroz tipl. Bitno je da tipl prođe kroz unutrašnji zid bloka bar 60% svoje dužine kako bi sa druge strane moga o da se gužva. Dužinu tipla ćeš prema tome odrediti, a i prema debljini maltera.

Bilo bi dobro da tiplovi na svom kraju imaju mali prsten koji služi kao graničnik do koje može da uđe u ciglu. Ovi tiplovi na slici, koliko vidim, to nemaju.

Å to se tiče šrafa uzimaš 2mm tanji od tipla; ako je tipl osmica uzimaš šraf šesticu, ne tanji. Tako ti se šraf neće kriviti.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

... i još nešto: blokove bušiš vibracionom bušilicom, ne pneumatskim čekićem. On ima veliku energiju udarca i zidovi bloka nepravilno pucaju (otvor kroz njih nije kružni, što je važno za gužvanje tipla.)

Evo i jednog linka prema osnovama o tiplovima
http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-it.r ... #anleitung
Last edited by metabo on 24 Oct 2008 21:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja bih recimo koristio nesto od ovih:
http://apps.fischer.de/poc/default.aspx ... K-$MKAT-HK
Recimo prva dva odozgo

Zgodnije ih je ugurati.
Znaci kompletna duzina tipla treba da bude koliko je stiropor+malter+zid bloka+jos malo. Ubacis ga kao da je u pitanju normalan tipl, odnosno da bude ravan sa povrsinom zida (stiropora u ovom slucaju).
Prvi deo tipla je "prolazan" odnosno sraf ga ne siri, a sluzi kao vodjica.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

ok, evo gledam ove linkove..i kapiram da bi tipl trebao da bude što "ravniji", tj bez onih krilaca, kako bi dobro ušao u rupu do kraja.

Naišao sam i na savet kako nije loše rupu, posle bušenja usisati, te da se tako napravi koliko se može čistiji prolaz za tipl.

I s obzirom da je prvi deo tipla prolazan, to znači da mogu slobodno da tipl guram zajedno sa šrafom? pa posle samo zavrnem..
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

evo sad malo prekopah po svojim šrafovima i tiplovima i videh da od tih dužih imam dosta tiplova na kojima piše (fi) 10x135.

Može li da se na osnovu toga zaključi koji šraf bi dobro pasovao? (čisto da znam kako da tražim u gvožđari)

i koja burgija ide u zid
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U taj ide sraf 7 ili 8. Burgija je 10mm (ista kao nazivni precnik tipla).
Jedino povedi racuna koji sraf. Srafovi za ivericu, kojih najcesce ima nisu pogodni za tiplove. Oni imaju tanko stablo i sirok navoj. Za tipl uglavnom treba sraf sa debljim stablom i plicim navojem.
Ne znam koliko ti toga treba, al posto verujem da se radi o desetak komada, mozda je ipak bolje da pazaris komplete sa sve srafovima. Fisher imas na buvljaku, treci red levo od srednjeg ulaza.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Fisher imas na buvljaku, treci red levo od srednjeg ulaza.
Ja sam mislio da ovih tiplova ima samo po katalozima :) (Buvljak=OTC, NBgd)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd sad, priznajem da nisam bas ovakve trazio, ali su uvek izmali jako dobar izbor. Uglavnom bolji od zvanicnog zastupnika. A cak mi se cini da sam vidjao i ovako egzoticne stavke.
No, fisher je ovde bio pomenut zato sto ima katalog na netu za koji ja znam gde se nalazi, pa je moguce videti kako tipl treba da izgleda. Ako se nadje slican model nekog sasvim desetog proizvodjaca zavrsice posao isto tako dobro.

Ustvari ovih dana sam kod kuma kacio neke pragove koji imaju jako slican problem. Ploca, stirodur, laminat. Znaci treba da prvo prodje kroz prag, pa prazan prostor koliko je debeo laminat (8mm) pa kroz stirodur, a tek na kraju ide deo koji ce stvarno da drzi u ploci. Nasli smo one "ukucavajuce", al ni njih nije bilo u tacnoj meri koja nam je trebala vec smo koristili srafove od verzije 100 a tiplove od verzije 80.
Post Reply