Furnir - brazde/utori/kanali/udubljenja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

@Pero kad ogulis furnir bas me zanima da li je sama iverica povukla u sebe vlakna ili su ipak neravnine od vazduha i lepka.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

singer wrote:Velja ti je sve lepo objasnio.

ALI,to tvoje ces uraditi najbolje tako (kad sve zgulis)neoprenskim lepkom,namazati kutiju i furnir u dva puta pa posle naciljati furnir sa jedne strane i onda gumenim valjkom stiskati redom i spustati furnir da ne ostane mehurica vazduha.

tako ces izbeci sve ove zamke i rad ce biti odlican.

tako sam ja radio i nikakvih problema nisam imao(kupovao sam neoprenski lepak u kantici,ne u tubi)
:hurra::buga:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Vise puta radio sa Sintelan-om i rezultati su odlicni!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mana sintelana i slicnih lepkova je sto "klize", to jest nisu kruti kao stolarski lepkovi.
Za velike povrsine, iz komada kao sto je to ovde slucaj, to generalno nije problem.
Zeznuto je ako furnir nije lepo ravan, i kada se rade intarzije.

I samo pazljivo, kad se namazane i osusene povrsine jednom dotaknu, gotovo, vise nema pomeranja ni za milimetar.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Evo izvještaja od sinoć...

ivanob1 je bio u pravu. Iako furnir naoko izgleda ravno zaljepljen (osim brazda u sredini), kad se stavi vaser-vaga vidljivo je da je sredina ispupčena. Skalpelom sam skunuo komad furnira na tom trbuhu, i vide se manji mjehuri zraka (nemam sliku).
Image

Tada sam probao ekscentričnom brusilicom (sa papirom granulacije 40) skinuti furnir. Nije išlo nikako...
Pa sam na brusilicu stavio roto rašpu i time skinuo furnir i ljepilo.
Međutim, nakon dvije plohe 33x77 cm, roro rašpa je bila potppuno zapunjena ljepilom. Zapravo mislim da sam ju potpuno uništio.
Image

Kasnije sam plohe poravnao eksentričnom brusilicom (papir sve do granulacije 240).
Na jednom zvučniku sam i ivericu i furnir mazao 2 puta neostikom (uz sušenje između premaza).
Na drugom zvučniku sam i ivericu i furnir namazao samo jednom. I čini mi se da je to uspjelo bolje.
Jutros sam provjerio i sve izgleda OK. Osim na jednoim mjestu, gdje sam pod rukom osjetio mali zračni mjehurić.
Image

@mbole "samo pazljivo, kad se namazane i osusene povrsine jednom dotaknu, gotovo, vise nema pomeranja ni za milimetar"
Na prvoj kutiji je furnir dotaknuo ivericu i odmah se zaljepio. I više ga nisam mogao pomaknuti. Tako da je malo ukoso. Imao sam sreće što je furnir dosta veći od 33x77, pa je prekrio cijelu ivericu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bilo bi lakse da si peglom zagrejao stari furnir i lepak ispod njega i skinuo ga spahlom (cini mi se da je neko to pomenuo).

Naravno uvek se ponesto zaboravi kad objasnjavas. Kad mazes neostikom, sloj treba da bude sto je moguce tanji. Verovatno ti je zato bolje ispala varijanta sa jednim premazom. mada, moguce je i da je tebi iverica vec bila delimicno "zatvorena" od starog lepka.
Neostik se maze dva puta na porozne povrsine. Ja bih recimo mazao ivericu dva puta (s tim da nije bilo prethodnog lepljenja), a furnir samo jednom. Furnir ipak ne upija toliko kao recimo koza.

Neko je cini mi se pomenuo i da kad lepak osusi, stavis letvice preko kutije, furnir preko njih, nanisanis i onda izvlacis jednu po jednu letvicu.

No, glavno da je na kraju ispalo kako treba.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

ja da se pitam lakse ti je da uradis sintelanom namzes cekas desetak min spustis furnir na kutiju i polako sa nekom paknom samo peglas dok neprestane da pucka
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih...
Na tom mestu gde osecas mehiric vazduha... Uzmi zilet ili neki drugi ekstra tanak skalpel ako imas (ovi obicni su predebeli), zaseci mehuric (seci duz godova pa se rez nece videti), ne treba mnogo, samo koliko da se otvori da moze vazduh da izadje, i milimetar dva je dovoljno.
I onda lepo pritisni da uhvati.
Ako i dalje ne hvata, moraces da otvoris malo vise i nekim spricom ubrizgas malo lepka. Ali bas malo.
Post Reply